Uz Optimiste u Crikvenici, svoju kriterijsku regatu imali su i RU jedriličari u klasi IOM, a regata su organizirali članovi JK Opatija. S obzirom na buru koja je puhala i u Riječkom zaljevu bilo je nemoguće postaviti regatno polje na uobičajenoj lokaciji ispred Opatijskog mula i JK Opatija, već se morala isprobati alternativna lokacija.

Naime, glavni problem regatnog polja ispred Opatijskog mula je stvaranje vrlo neugodnog oštrog i visokog vala koji za jedrilice ove veličine stvara uvjete koji nisu nimalo poželjni za normalno regatavanje. Zato se regatno polje ovog puta po prvi put prebacilo u sam vrh Riječkog zaljeva na plažu ispred budućeg hotela iz međunarodnog lanca Hilton.

Što se tiče smjera položenosti obale s obzirom na smjer vjetra izabrana je vrlo dobra lokacija. Međutim, hirovitost bure stvarala je dosta zahtjevne uvjete po pitanju driceva i izbora prave strane regatnog polja, a dodatna otežavajuća okolnost bio je osnovni zahtjev kad su RU jedrilice u pitanju, a to je blizina obale jer je tada broj driceva veći, kao i smanjenje njihove preglednosti.

Po pitanju prognoze, ona je bila vrlo slična onoj koja je proglašena za nedaleku Crikvenicu, ali i u subotu i u nedjelju izostala je najavljena snaga, bar u uzobalnom dijelu. To se prvenstveno očitovalo na izboru jedrilja. Podjednako su bila zastupljena i najveća jedra (A rig) i srednja jedra (B rig). Kritični trenuci obično su bili u sredini dana u plovovima kad se nije moglo predvidjeti da li je neki jači ili slabiji reful samo prolazna pojava ili najava nekog duljeg razdoblja s takvim uvjetima. Uglavnom, za očekivana, najmanja jedra (C rig) nije bilo potrebe.

Na regatu su stigli gotovo svi hrvatski RU jedriličari, a svoj dolazak su najavili i jedriličari iz Mađarske, ali zbog komplikacija po pitanju testiranja u oba smjera prelaska međudržavne granice ovog puta su ostali doma.

Što se tiče predviđenog programa, on je kompletno odrađen, odnosno odjedreno je maksimalnih 18 jedrenja. U subotu se odjedrilo deset, a u nedjelju sljedećih 8 plovova. Po samom početku regate teško je bilo predvidjeti da li će netko izrazito dominirati jer su se svi pokašavali snaći u danim uvjetima, ali na kraju najbolje su ritam uhvatili Robert Matulja (JK Opatija) i Zvonko Jelačić (JK Zenta). Njih dvojica međusobno su podijelili većinu prvih mjesta. Robert ih je osvojio 5, dok je Zvonko trijumfirao 6 puta.

Unatoč većem broju pobjeda nagradu najboljeg odnosi Matulja s dva boda prednosti ispred Jelačića, dok je na jednakom razmaku od Jelačića završio još jedan član JK Zenta - Ante Kovačević.

Za početak se u ime organizatora, mog JK Opatija, moram zahvaliti upravi hotela Hilton u izgradnji što su nam dozvolili pristup kroz njihov objekt do plaže na kojoj smo napravili regatu.
Inače su na tom potezu ranije bile samo sike, ali od kad je uređena obala ova zona nam je postala vrlo zanimljiva za jedrenje po vjetrovima ovih smjerova.
Što se tiče samog regatnog polja moram reći da je na trenutke sigurno bilo malo neregularno zbog uvjeta, a pri tom mislim na smjer vjetra u odnosu na polje, ali to su takvi, izazovni, uvjeti. Iskreno, mislim da po buri u Hrvatskoj nema nekog polja koje bi se isticalo uvjetima za koje se može reći da su stabilni. To je jednostavno tako kod nas jer je dricavanje osnovna karakteristika bure kao vjetra.
Kako god da je puhalo, meni je bio gušt jedriti. Osnovno što sam htio uvijek postići bilo je da startam što je čišće moguće, jer je polje bilo postavljeno tako da sam najčešće što ranije morao napraviti manovru prebaciti se na lijeve uzde. Tako da sam se na startu pokušavao pozicionirati tako da se što ranije očistim i budem slobodan za tu prvu manovru.
A nakon toga sve ostalo je bilo uvijek nekako lakše... osim prva tri plova u kojima sam svaki put pogodio bovu od orce (smijeh) pa sam se morao iskupljivati. Mislim, kad god se starta kako treba kasnije je uvijek lakše odjedriti kako treba.
A po pitanju izbora jedrilja, našao sam se u obje situacije... kad sam procijenio da će reful ostati pa sam ja bio s B rigom, a većina s A rigom i obrnuto, ali oba puta sam dobro prošao. S A rigom sam se "spasio", nije me topilo u krmu, a s B rigom sam zadržao dobru poziciju kakvu sam imao i nakon starta. Tako da moram priznati da sam imao i malo sreće.

Robert Matulja, JK Opatija

S obzirom na uvjete Regatni odbor i nije imao pretjerano posla osim baviti se predstartnom procedurom i bilježenjem prolazaka kroz cilj. Par puta su jedrenja prekinuta zbog neregularnih uvjeta kad bi vjetar otišao previše u lijevo, ali uglavnom polje nije trebalo previše korigirati. Najveće korekcije rađene su tijekom prvih subotnjih jedrenja kad su se morale korigirati pozicije gatea.

Ono što posebno veseli sve RU jedriličare je to da program razvoja RU jedrenja pomoću jedrilica Dragon Force polagano daje pozitivne rezultate jer su na ovoj regati nakon duže vremena jedrila i dva juniora. Nadajmo se da ćemo ih viđati u jednakom, pa i većem broju i ubuduće.

Kompletne rezultate Kupa Opatije možete pronaći na ovom linku.

 

 

Back To Top