Prva službena regata u 2021. odjedrena je od 19. do 21. ožujka u Crikvenici i može se reći da je i simbolika te regate takva da su najmlađi jedriličari bili ti koji su nas poveli u povratak normalu.

Ne treba niti isticati da je želja svih sudionika za sudjelovanjem, krenuvši od klinaca, pa preko trenera i sudaca bila iznimno velika, jer na regatnom polju nisu bili mjesecima! Rezultat te želje bio je preko 120 imena na startnoj listi i stvarno ugodna atmosfera u Crikvenici s hrpom nasmijanih lica. Jedino što nije išlo na ruku natjecateljima i svim uključenima je jaka bura. Naime, od tri predviđena dana jedrio se samo jedan i to onaj prvi.

S obzirom na konfiguraciju terena i vremensku prognozu Regatni odbor bio je svjestan situacije i važnosti svakog odjedrenog plova, pogotovo jer je flota bila podijeljena u dvije skupine, pa je svaka od tih skupina morala imati jednak broj završenih jedrenja. Srećom u petak obje skupine uspijevaju završiti po tri plova i mnogo mirnije se mogao očekivati ostvarivanje vremenske prognoze za subotu i nedjelju.

Osim važnosti toga da svaka skupina ima jednak broj bodova tako je bilo važno i da svatko od kormilara i kormilarki odjedri što je bolje moguće i ne oteža sebi bodovnu situaciju s nepotrebnim tekstualnim definicijama odgovarajućih raspleta na regatnom polju. Samo jednom kormilaru desio se takav propust (UFD), dok je jedna veća skupina najmlađih, U12, osvojila s obzirom na vjetar, očekivane DNC-ove.

Više o regati ispričao je član Organizacijskog odbora, Robert Jurinčić:

U petak su se napravila ta tri plova po vjetru od 10 do 15 čvorova. Smjer je bio iz oko 120°, a znao je otići i malo više u lijevo. Smatram da to nije bila prava bura, već zbog vrlo niske temperature gore na brdu povremeno bi došao taj lijevi dric.
Sve u svemu, nakon razgovora sa svim trenerima, mogu reći da su svi bili zadovoljni. Da je regata bila izazovna, trebalo je razmišljati. Nije bila šablona... startaš, voziš u jednu stranu i to je to.
Svima je želja bila da se napravi još bar jedna regata, pa da ih imamo četiri i da se može odbaciti jedan najlošiji rezultat, ali kako nije bilo OCS-ova i sličnog, onda se može treći da je regata bila koliko toliko fer.
Regate su bile i dovoljnog trajanja. Svaki plov trajao je oko 50 minuta, baš se trebalo jedriti, pa mislim da su svi bili zadovoljni i po tom pitanju.
Ukupno smo imali 122 jedrilice iz cijele Hrvatske, a među nama i 9 Ukrajinskih jedriličara, pa smo imali i međunarodni karakter, a na kraju je Ukrajinac i pobijedio.
Meni osobno bilo je najvažnije da su epidemiološke mjere zadovoljene i naiskrenije moram reći da su se svi treneri i sva djeca pridržavali svih mjera. Mislim, mogu ja vikati koliko hoću i ako djeca ne slušaju ne mogu ih natjerati, ali ovog puta sve je prošlo u najboljem redu.
U subotu smo mjerili 27-28 čvorova, a zona starta je trebala biti još niže niz vjetar gdje je sigurno bilo i preko 30 čvorova. A nedjelja je bila još vjetrovitija, mjerili smo i preko 40 čvorova!
Moram reći da me je nedjelja iznenadila i da nisam očekivao da će biti toliko vjetra. Ove godine u Crikvenici bura niti jedan put nije puhala dulje od jednog dana, a sad su sam se spojili subota, nedjelja, ponedjeljak...
Iskreno sam očekivao da ćemo u nedjelju ipak napraviti bar jedno jedrenje, ali kad smo vidjeli da nema nikakve šanse onda smo malo ranije podigli kodeks poviše "A" i zaključili regatu da se svi što ranije vrate doma.

Robert Jurinčić - Brada, JD Val

Pobjednik regate, Ukrajinski jedriličar Sviatoslav Madonich, u tri plova osvojio je 5 bodova s jednim trećim mjestom i dvije pobjede. U ženskoj konkurenciji pobijedila je njegova sunarodnjakinja Alina Shapavalova koja je u generalnom plasmanu zauzela vrlo visoko 4. mjesto. Jednako uspješni bili su i u kategoriji do 12 godina. Olga Lubianska bila je najbrža među najmlađim djevojčicama i 31. ukupno, a Dmytro Raitaravskyi - 37. ukupno - najbrži među najmlađim dječacima.

Što se tiče domaćih snaga, pozicije između kolega iz Ukrajine zauzeli su Josip Tafra (JK Labud) i Tristan Tol (JK Vega). Oba dvojica su imala po jednu pobjedu i jedno drugo mjesto, a prevagu je odnijelo Josipovo treće mjestu u trećem plovu u odnosu na Tristanovo šesto mjesto u drugom plovu.

Naša najbolja djevojčica bila je Mara Samaržija (JK Sv.Nikola), a u kategoriji U12 najbolji su bili Vita Erceg (JK Opatija) i Dominik Tokić (JK Punat) na 40. i 41. mjestu.

Kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku, a fotogaleriju snimljenu u subotu ujutro možete pronaći na ovom linku.

Iduća aktivnost koju planira JD Val je od 22. do 25. travnja. Riječ je o kriterijskoj regati za sve tri podvrste klase Laser. Za tu regatu grad Crikvenica im je već sad izašao u susret najavom postavljanja i četvrtog spusta u more, tako da se što manje rastereti postupak ulaska u more.

 

Back To Top