Prvić Šepurina ponovno je bila vrlo dobar domaćin njegovateljima tradicijskog jedrenja i uz odličan prijam na kopnu organizirala lijepu rutu koja je ove godine uključivala i jedrenje oko jednog otočića, a ne samo oko bova.

Riječ je o otočiću Kamenica koji se nalazi na ulazu u uvalu Tijašnica na otoku Tijatu i to je prva točka obaveznog obilaska nakon starta koji je bio ispred Šepurinske nove rive.

Nakon što se Kamenica ostavila desnim bokom jedrilo se prema dvije bove koje su postavljene između Logorunskih vrata i Vodica, te natrag u Šepurinu.

Trideset i jedna jedrilica za start se složila duž lancane koja je rastegnuta između obnovljene rive i ribarice koja se usidrila stotinjak metara dalje. Cijela regata se odjedrila po stabilnom maestralu koji je ugodno puhao brzinom od 7-8 čvorova i unatoč relativno dugoj ruti ponovio se brzi povratak najbržih, kao na Zlarinu.

Natjecateljski gledano ova regata je bila iznimno ujednačena, pogotovo u etapi od Kamenice do prve bove, te po pitanju nadmetanja za drugo mjesta s obzirom da je pobjednička posada Emilija Lapov Padovana s vrlo velikom prednošću suvereno osvojila regatu.

Može se reći da je na neki način ova uvjerljiva pobjeda pala u drugi plan zbog foto finiša u kojem su sudjelovale četiri gajete. Naime, iza vodećih Jezerana, od druge bove, pa do Šepurine, s dosta velikom prednošću u odnosu na ostatak flote bila i gajeta Baba Tone, Daria Filipija, dok su u neprekinutom nadmudrivanju ostale Ilka - Ante Davora Turčinova, Sirotica s Damirom Čorkalom za kormilom i Lipa moja Jadranka Pavića, s otprilike stotinjak metara zaostatka.

Kad se već pomislilo da će najzanimljiviji dio regate biti rasplet po pitanju bronce, Baba Tone upada u bonacu 100-200 metara pred ciljem i spomenuta trojka je počinje dostizati.

S potjerom je stigao i vjetar, te posada Darija Filipija ponovno uspijeva pokrenuti svoju gajetu, ali ipak ne s dovoljno velikim ubrzanjem da uspije zadržati prednost pred konkurencijom.

Ciljnu ravninu ove četiri gajete presijecaju unutar jednog metra i tek se pregledom snimke iz drona donijela finalna odluka o konačnom plasmanu.

S obzirom da Lipa moja na svim regatama latinskog idra jedri van konkurencije i ovdje je ostala bez plasmana na zajedničkoj ljestvici, a srebro osvaja Sirotica, broncu Ilka, dok se Baba Tone morala zadovoljiti četvrtim mjestom!

S vrlo dobrim jedrenjem, na ovoj regati, istaknula se i posada gajete Zadrugarka, Ante Bašića. Ova posada bila je na čelu cijele flote do okreta otočića Kamenica. Inače, ovo je bilo prvi put u posljednjih nekoliko godina da je jedan otočić bio uključen u rutu Šepurinskog burtiža i bilo je pravo osvježenje na ovoj regati vidjeti da se jedri oko jednog takvog toponima koji se savršeno uklopio u kompletnu sliku. S druge strane treba primijetiti da osim Kamenice i oznake za pličinu na ulazu u Vodičku luku, odnosno u ACI marinu Vodice, organizatori nemaju na raspolaganju drugih mogućnosti za definiranje rute osim korištenja prigodno usidrenih bova.

Što se tiče ostalih rezultata oni izgledaju ovako:

Leuti:

  1. Gušte - Nedjeljko Ferara
  2. Bruno - Stanislav Kuštera
  3. Palma - Đorđe Ljuba

 

Kaići:

  1. Zlatna ribica - Ive Tudić

 

Back To Top