Ovaj vikend, 6 - 8. ožujka bio je iznimno aktivan za cijelu hrvatsku flotu klase Optimist. U Crikvenici je odjedrena kvalifikacijska regata sjeverne flote, dok je u Splitu jedrilo društvu regije jug.

Što se tiče regate koju je organiziralo JD Val treba istaknuti da je izrazito mnogo posla imao dio Regatnog odbora zadužen za postavljanje regatnog polja, a o događanjima na moru popričali smo s gđom. Nenom Marelić Iussich:

Uvjeti za jedrenje su bili užasno teški, prva dva dana slab vjetar, jugo u nestajanju, ništa u nastajanju. Bilo je dosta premještanja i čekanja, te prekid drugog plova zbog totalne promjene smjera vjetra. Drugi dan smo uspjeli napraviti još jedan plov. Vjetar je bio promjenljiv, nestabilan. U nedjelju je puhala jaka bura, od 11 pa do 25 čv u refulima, u prosjeku 15-20. Prvi pokušaj trećeg plova prekinut je zbog značajne promjene smjera vjetra. Zatim smo morali premjestiti sve oznake na novi smjer vjetra, a pred kraj trećeg plova došlo je do slabljenja vjetra. Za četvrti plov više nije bilo dovoljno vjetra, oko 13 sati podignuli smo "APP over α". To je bilo sve, podijeljene su nagrade i svi smo mrtvi umorni otišli doma. I moram reći da je organizacija bila za 5.!

Nena Marelić Iussich, nacionalna sutkinja

Po pitanju rezultata tu je bilo vrlo zanimljivo, štoviše može se reći da odavno regata nije imala rasplet poput ovog kojeg je priredio Jakov Močinić. Ovaj mladi jedriličar iz JK Uljanik pobijedio je u prva dva plova i s obzirom na takav uvod u posljednji dan regate bilo je za očekivati da ako ne završi na postolju da će mu biti u neposrednoj blizini. Međutim, u jedinom plovu posljednjeg dana regate u cilj ulazi kao 26. S obzirom da su odjedrena samo tri plova nije bilo odbacivanja, pa mu je ovaj kiks presudio za 8. mjesto nakon finalnog zbrajanja bodova.

Ali ipak se u Uljanikovom kombiju slavilo na povratku u Pulu. Čak 8 njihovih jedriličara i jedriličarki završilo je u prvih 9!

Pobjeda je odnio Edi Jurman s 9 kaznenih bodova. On je imao dosta dobar prosjek sastavljen od 2., 6. i 1. mjesta. Odmah iza njega završava najbolja djevojčica na regati, Noa Gorički. Ona je imala duplo više bodova, a skorirala je 6., 5. i 7. mjesto. A treće mjesto na postolju osvaja najbolji jedriličar do 12 godina, Marko Puljiz. U prva dva plova je bio bolji od kolegice Noe s 5. i 2. mjestom, ali 14. mjesto u trećem plovu je bilo odlučujuće.

Najbolja jedriličarka do 12 godina bila je Ema Grabar koja je bila 5. u generalnom poretku.

Jedina jedriličarka koja se uspjela ugurati među Uljanikovce u vrhu bila je Mara Samaržija iz JK Sv.Nikola. Ona je iz Crikvenice otišla kao šestoplasirana.

Na regati je jedrilo 62 kadeta i kadetkinja, od čega je čak 47% flote bilo mlađe od 12 godina!

 

Naslovna foto: Dražen Zdelarec

 

Back To Top