Nastavlja se dalje priča Britanskog fotografa Ricka Tomlisona koji je svojim kamerama pratio najveće globalne offshore regate. U ovom nastavku na početku se dotaknuo svojih avantura na visokim geografskim širinama, a potom se vraća regati oko svijeta s ovog puta vrlo bogatim fotogalerijama!

Oduvijek je postojala, a prisutna je i danas, vrlo jaka veza između posade Drum-a, iz vrlo očitih razloga. Mnogi od nas su još uvijek u kontaktu i dijelili smo i druge velike avanture. Baš prije nekoliko mjeseci bio sam na palubi jedrilice Pelagic Australis, vodeći skupinu na Falklandske otoke.

Prva istraživačka jedrilica Pelagic nastala je kao rezultat razgovora dok smo sjedili na klizaču na Drum-u. Trojica iz posade dogovorila su se da će napraviti jedrilicu za jedrenje na visokim geografskim širinama. Skip Novak, Phil Wade i Chuck Gates, dok je Patrick Banfield odlučio sudjelovati sa svojim dizajnom. A nekolicina iz tima je rekla da će je izgraditi. To je u kratko kako je do toga došlo. Jedrilica je napravljena od čelika u Ocean Village u Southamptonu i prvi Pelagic je porinut godinu kasnije, 1987.

Toliko sam želio ići na bilo koje od putovanja da sam se pridružio Philu u Čileu u Kanalu Beagle i sa Skipom jedrio do Antarktika. Bio sam oduševljen pejzažima, divljim životom, ledenjacima i ledom. Stvarno mi se to jako svidjelo i slike su bile fenomenalne. Bio sam oduševljen jedrenjem u tako izoliranim područjima i ljudima koje smo tamo susretali. Fotografije su objavljivali razni časopisi, poput Yachting World u Velikoj Britaniji, Voile et Voiliers u Francuskoj, Kazi magazine u Japanu i naravno u mojim kalendarima.

 

 

Fotografija Pelagic-a pored ledenjaka bila je iznimno iskustvo, kao i istraživanje špilje unutar ledenjaka. Fotografija Pelagic-a dok jedri niz Kanal Beagle pokazuje veličanstvenost okolne prirode i bio sam vrlo sretan kad su me pokupii s mora, jer sam fotografirao iz vrlo malenog pomoćnog broda.

Iskustva stečena u ovim prvim godinama rada kao fotografa dalje su me vodila do novih avantura na visokim širinama i zadataka i na Arktiku i na Antarktiku i na ponovljene posjete Beagle-u, Ushuaia, Port Wiliams-u i Cape Horn-u gdje sam lovio jedrilice na Volvo Ocean Race-u.

Više fotografija s Falklanda možete pronaći na ovom linku.

A još informacija o Skipu Novaku i Pelagic ekspedicijama na ovom linku.

 


 

 

Back To Top