Ovih dana smo svjedoci sve većem broju igrača ove online simulacije/igrice. Dosta dobro i intuitivno su napravljene osnovne upravljačke funkcije, ali ima i nekih detalja koji se ne mogu pronaći na prvi klik. Zato ću u ovom kratkom tutorialu pokušati ponuditi odgovore na većinu od njih.

 

Instalacija

Virtual Regattu je potrebno instalirati u slučaju da koristite mobitel ili tablet. U slučaju da je planirate koristiti na stolnom računalu ili laptopu nema potrebe za instalacijom jer se može igrati direktno iz web preglednika kojeg koristite (Chrome, Mozilla, Edge, Opera...).

Za mobilne uređaje potrebno je otići na Google play ako koristite Android platformu ili u Apple store u slučaju iPhone ili iPada. U njihove pretraživače samo treba utipkati naziv igrice i nakon njenog prikaza pokrenuti instalaciju i to je to.

Što se tiče desktop verzije dovoljno je otići na ovaj link. U oba slučaja potrebno je imati svoj korisnički račun koji je vezan uz neku e-mail adresu. Naravno, potrebno je izabrati i neko korisničko ime pod kojim će vas ostali igrači moći prepoznati.

 

Pokretanje

Nakon što je igrica instalirana na mobilnim uređajima ili ako se pokrene preko linka za desktop verziju, svi imaju jednake iduće korake, a prvi je da se otvori glavni izbornik koji izgleda ovako:

Foto: Screenshot 1

S ovog mjesta se biraju daljnji smjerovi kretanja i nakon završetka regate uvijek se vraća na ovo mjesto.

 

Gornji lijevi kut

U krugu je prikazan trenutni ranking natjecatelja na regatama koje se boduju za Svjetsko prvenstvo. Tu je također zastavica koja prikazuje s kojom nacionalnom oznakom jedri i pod kojim korisničkim imenom ga mogu vidjeti i pronaći ostali igrači. Zelena trakica i broj pored nje prikazuju nivo natjecatelja. Broj prati količinu iskustva natjecatelja.

 

Gornji desni kut

Komercijalni dio aplikacije u kojem su prikazane tri skupine žetona koji se mogu koristiti unutar igrice. Jedna od svrha crvenih žetona je plaćanje "startnine" u smislu da se neke od regata mogu jedriti tek kad se uloži potreban broj žetona, a pobjednik odnosi sve. Plavi žetoni su malo neviniji i troše se za estetiku, odnosno na uređivanje jedrilica s kojima jedrite... boje, crteži na jedrima itd... A zeleni žetoni su u principu svima najzanimljiviji, jer se oni koriste za plaćanje korištenja određenih pomagala za jedrenje. Kolica za kupovinu ne treba posebno predstavljati, to je dio gdje možete kupiti određenu pretplatu, odnosno količinu žetona koje ćete trošiti unutar igrice. Ovo se prvenstveno odnosi na crvene žetone, jer plave i zelene se može osvojiti ako se ostvari dobar rezultat u pojedinim plovovima.

 

Sredina lijevo

Ovdje prikazani lijevi kvadrat otvara "školu jedrenja". Odnosno, to je mjesto gdje možete testirati pojedine opcije i u principu trenirati bez da vam itko smeta. Što se tiče desnog, on je najzanimljiviji kad se krenu jedriti regate  sekipom, odnosno s protivnicima s kojima ste se dogovorili naći na e-regatnom polju.

 

Centralni dio

Tu se nalaze aktualne regate koje se boduju za Svjetsko prvenstvo. Uglavnom je riječ o izazovima koji traju određen vremenski period... dan, dva ili nešto između, a unutar tih kvadratića uvijek je prikazan sat koji odbrojava vrijeme koliko je taj izazov otvoren. Također je napisan i minimalni broj regata koje je potrebno odjedriti da bi se osvojeni bodovi mogli koristiti za rang ljestvicu.

 

Dolje lijevo

S prvi kružićem se ulazi u izbornik u kojem se mogu trošiti plavi žetoni, odnosno gdje se vizualno uređuju pojedine jedrilice. Naravno, jedan dio je besplatan, ali riječ je o skromnim mogućnostima, pa ako vam je vrlo važno da vam jedrilice izgledaju kako vi želite onda sigurno već na početku morate za to potrošiti i određeni novčani iznos.

 

 

Uključenje u regatu koja se boduje za SP

Prvi korak za ulazak u neku od regata je da se izabere jedna od ponuđenih u glavnom izborniku. Tad se dobije izgled poput ovog:

Foto: Screenshot 2

Ovdje se prikazani osnovni elementi poput klase s kojom se jedri, koliko još ova skupina izazova traje, koliko ih je minimalno potrebno odjedriti da bi se bodovi mogli iskoristiti, te lokacija na kojoj se jedri. Tih lokacija ima nekoliko i uglavnom je riječ o nekoliko najpoznatijih svjetskih regatnih polja, poput Cagliarija, San Francisca, Aarhusa itd. 

 

Kad se izabere "tab" na kojem je nacrtano pobjedničko postolje dobiju se trenutni podaci po pitanju bodova podijeljenih u ovom izazovu:

Foto: Screenshot 3

A neke nacije, koje su posebno aktivne u ovoj igrici, imaju i svoje rang ljestvice unutar generalne rang ljestvice. 

 

U tabu gdje je nacrtana jedrilica nalaze se vaši rezultati ovog izazova:

Foto: Screenshot 4

A u posljednjem tabu, gdje je nacrtana kamera, nalazi se popis trenutni regata u ovom izazovu:

Foto: Screenshot 5

Tu se može izabrati bilo koja od ponuđenih regata i nakon što uđete na izabrano regatno polje imate apsolutnu slobodu birati iz kojeg kuta ćete u živo pratiti taj plov. 

Iduće što možete napraviti, a i vjerojatno ono što ćete najčešće klikati je gumb "play". Tada se dobije slijedeći zaslon:

Foto: Screenshot 6

Ovdje se nalazi izbornik s pomagalima koja se mogu koristiti za vrijeme jedrenja.

Time at the starting line pokazuje koliko vremena je jedrilica udaljena od startne linije u svom trenutnom kursu.

Layline prikazuje laylineove u svakom trenutku jedrenja. Inače, ako nije izabrano ovo pomagalo, laylineovi se prikazuju samo na malim udaljenostima od bova. Također laylineove možete vidjeti i u predstartnoj zoni, jer su nacrtani i na brodu Regatnog odbora i na pinu, tako da se to može iskoristiti da se vidi koja strana linije je favorizirana.

Best VMG je u principu auto pilot i najkorisniji alat od sviju. S obzirom da i u igrici postoje dricevi i vjetar zna oscilirati i do 20° s ovom opcijom uključenom reakcija na te promjene je trenutna i možete se koncentrirati isključivo na taktiku.

Wind Shadow crta u zavjetrini svake jedrilice područje u kojem ne možete postići maksimalnu brzinu.

Wind Intelligence je zamjena za osobu koja na pravoj jedrilici promatra polje i obavještava kormilara o nailasku refula i ostalim promjenama vezane uz vjetar. Smjer tih "čarapa" pokazuje smjerove u pojedinim zonama regatnog polja za otprilike dvadesetak sekundi.

Svako od ovih pomagala treba platiti jedan zeleni žeton ili ako se uzima svih pet tad se dobije popust :)

Osim izbora ovih pomagala ovdje se još jedino može kliknuti na "play" i tada se dobije uvodna slika regatnog polja:

Foto: Screenshot 7

Tu se prikazuje kratki intro u kojem je opisano regatno polje, odnosno smjerovi obilazaka bova i ako vam se ne da to gledati klikne se bilo gdje na tim slikama.

I evo nas, ušli smo u regatu:

Foto: Screenshot 8

Ovdje su prikazani standardni gumbi za upravljanje kad nije izabrano niti jedno pomagalo. Strelice lijevo i desno su za upravljanje smjerom kretanja. Crveni gumb je za automatsko viravanje. Oker gumb je za puštanje škote i tresenje jedrima, a plavi gumb je za podizanje spinakera ili genakera... ovisno o jedrilici kojom se jedri.

Gumb u obliku oblačića s tri točkice služi za slanje poruka svim sudionicima u igri. U pitanju je samo izbor nekih standardnih uzvika, pozdrava i nema mogućnosti tipkanja vlastitog teksta.

Iznad ovog gumba je prikaz osnovnih podataka s instrumenata... smjer i brzina vjetra i brzina jedrilice, a kad krene regata i ako se nađete u zavjetrini nekog od protivnika onda se tu prikaže i koliko vam je brzina manja od idealne.

A tri crtice u gornjem desnom kutu otvaraju izbornik među čijim opcijama je i "kućica" za povratak na početni zaslon.

Možda najvažnija opcija koja je ovdje ponuđena je krug u gornjem lijevom kutu. Klikom na njega prebacuje se na prikaz iz ptičje perspektive. U oba od ovih prikaza moguće je namještanje zuma, a u prikazu na gornjoj slici može se gledati i sa strane povlačenjem slike u jednu ili drugu stranu.

 

Za vrijeme predstartne procedure, osim klasičnih penala po pitanju lijevih i desnih uzda, može se desiti i da dođe do prijestupa.

Foto: Screenshot 9

Inače za sve penale koje zaradite nije potrebno raditi kaznene okrete (kao npr. u Virtual Skipper-u), već igrica sama presudi i kao kaznu "dodijeli" igraču smanjenje brzine. Vrsta prekršaja za koju je softver zaključio da ste napravili ispiše se u krugu u gornjem lijevom kutu, dok se u malenom crvenom kružiću odbrojava vrijeme do isteka kazne. Riječ je o vremenu od deset sekundi za koje je kažnjena jedrilica prikazana blijedo i jedri s oko 50% brzine koju može ostvariti u tom trenutku.

Osim takvih prekršaja za vrijeme jedrenja moguć je i prekršaj prelaska startne linije prije signala starta, a to je situacija prikazana na gornjoj slici.

Uz prikaz penala i izgleda zaslona za vrijeme prekoračenja, na gornjoj slici možete vidjeti i gumb Best VMG. Njega se aktivira običnim klikom i dok je aktivan bit će u zelenoj boji, a čim se sa strelicama za lijevo i desno promijeni kurs on prestaje biti aktivan i mora se ponovno uključiti.

U krugu za prikaz iz ptičje persepktive mogu se vidjeti i tri "čarape" koje pripadaju pomagalu Wind Intelligence.

Na donjem screnshotu mogu se vidjeti još dva pomagala:

Foto: Screenshot 10

Strelica ispred jedrilice i broj iznad nje (u ovom slučaju je 7s) pripada pomagalu Time at the starting line, naravno ovo je aktivno samo do signala starta.

A što se tiče bijelih "fleka" sa zavjetrinske strane svake jedrilice, to je zavjetrinska sjena koja se prikazuje ako je aktivan Wind Shadow.

Ostali su još Layline koji su prikazani bijelim isprekidanim linijama. U predstartnoj zoni polaze od broda RO i od pina, dok unutar polja idu od bova prema kojima se jedri. Kako to izgleda dok se nalazite u sredini polja i niste u njihovoj blizini može se vidjeti u krugu u gornjem lijevom kutu:

Foto: Screenshot 11

Obratite pažnju i na zelenu čarapu pored jedrilice. Na ovaj način je prikazano da jedrite u kursu s najboljim VMG-om. Ona je aktivna uvijek i sa i bez Auto Best VMG pomagala. Ako se jedri pojanije ili orcanije od optimuma javlja se druga čarapa koja je blijeda i ona govori da li se nalazite ispod ili iznad optimalnog kursa. Kad se te dvije čarape poklope ostaje samo ova zelena, inače se obje crvene.

Povremeno će oko jedrilica prolaziti i bijele linije koje pokazuju trenutni smjer vjetra na tom mjestu, slično kao i tamne široke linije koje pokazuju refule:

Foto: Screenshot 12

Kad se unutar polja približite layline-u, a uključeno je njegovo pomagalo onda to izgleda ovako:

Foto: Screenshot 13

U ovom slučaju može se vidjeti i situacija kad se jedrilica našla iznad lijevog laylinea zbog značajne promjene smjera vjetra . Ovakve situacije su karakterističnije za neka od regatnih polja više nego za neka druga, a o kojim poljima je riječ vidjet ćete tijekom jedrenja ;)

 

Za vrijeme jedrenja, kad se jedrilica nađe u blizini druge, za koju je softver zaključio da ima prednost u odnosu na vas, pojavit će se crveni krug oko nje:

Foto: Screenshot 14

Ako ste vi u prednosti u odnosu na nekog to vama neće biti posebno naglašavano, već samo obrnute situacije. Konkretno u gornjem primjeru može se vidjeti kombinacija nekoliko stvari.

Jedri se od oznake orce do offseta i tu nema prikazanih laylineova, već je samo prikazana zona dvije dužine na offsetu. Moja jedrilica je blijeda jer je pod penalom po pravilu 18 i trenutno imam 7 sekundi do završetka kazne. A blijedo područje pokazuje da se nalazim i na granici zavjetrinskih turbulencija iza francuza.

Osim bijele sjene na površini mora mogu se primijetiti i bijeli kružići koji putuju od jedara. Oni također pokazuju da se na tim mjestima javljaju neželjene turbulencije i taj alat je prisuta uvijek. U principu je jedini pokazatelj "šporkog vjetra" kad nemate uključen Wind Shadow. Npr. jedrite u krmu i ne gledate tko se nalazi iza vas i ako se neka jedrilica približila toliko da počinje utjecati na vaše performanse primijetit ćete da vam dolijeću ovakvi bijeli krugovi.

 

Vrlo koristan alat dostupan svima je prikaz trenutnih podataka vaših protivnika kad kliknete na jedrilicu koja vas zanima:

Foto: Screenshot 15

Osim prikaza udaljenosti između vas (koja je također prisutna u svakom trenutku na popisu sudionika), dobijete još i podatak o njegovoj trenutnoj brzini i kursu. Recimo to je vrlo korisna stvar za usporedbu koje u boljem dricu...

 

 

Korisničke regate

 

Pridruživanje u regatu za koju imate lozinku

Ovo je vjerojatno najzanimljiviji dio za sviju, jer se na slijedeći način mogu dogovoriti i organizirati regate za točno određene sudionike.

Nakon što je na početnom zaslonu izabran gumb Custom Race otvori se slijedeće:

Foto: Screenshot 16

Ovdje mora biti aktivan tab Join i ako je netko već postavio regatu i poslao vam lozinku za ulazak tada je potrebno samo kliknuti na zeleni gumb s katancem i dobije se slijedeće:

Foto: Screenshot 17

U tamno sivom okviru se utipka dobivena lozinka, klikne zeleni gumb i ako sva mjesta nisu već popunjena ulazite u regatu i prvo iduće što će se vidjeti je slika kao na Screenshotu 6.

 

Stvaranje korisničke regate

Da bi se otvorila ova opcija ide se na tab Create:

Foto: Screenshot 18

Ovdje se bira klasa s kojom će se jedriti, vrsta kursa, lokacija regatnog polja i maksimalan broj sudionika regate, a ono što se mora utipkati je lozinka u polju Access code ako želite da jedri samo zatvoren krug jedriličara.

I ako nemate neku od pretplata morate za ovu uslugu platiti 200 crvenih žetona.

 

Za publiku

U trećem tabu ovog izbornika nacrtana je kamera i tu se nalazi popis svih korisničkih regata koje se trenutno jedre:

Foto: Screenshot 19

Nažalost, nije jednostavno pronaći regatu s vašim prijateljima, jer je potrebno procijeniti koliko dugo regata već traje, pa se klikom na izabranu prvo dobije popis sudionika i ako su u pitanju oni koji vas zanimaju imate sreće ;)

 

Naslovna foto: Screenshot

 

Back To Top