Još jedna set jedrenja i divljine iz objektiva Ricka Tomlinsona.

 

Neke od regata s najbliskijim jedrenjima u Solentu posljednjih godina su na ponovno oživljenim regatama četvrt tonaca (Quarter Ton Class). Riječ je o flotama do 20 jedrilica s vrlo velikim natjecateljskim nabojem, vrlo ozbiljnim pristupom, ali također i vrlo zabavnim i fotogeničnim.

Većina akcije događa se na bovama kad su jedrilice vrlo blizu i s s vrlo zaposlenim posadama na palubama. Također im nije potrebno puno da izgube kontrolu, pa su povremene atraktivne situacije neizbježne.

Fotografiram ove jedrilice još od Quarter Ton Cupa jedrenog 1987. u Crosshavenu. Tu sam se po prvi put susreo s Gordonom McGuireom i Marcusom Hutchinsonom. Oni su jedrili na jedrilici Quest koju je Marcus dizajnirao u studiju Roba Humphreysa. Tada su završili drugi, s vrlo malom razlikom u odnosu na danski brod MacDonalds.

 


 

 


 

Jedan od mojih najneobičnijih zadataka bio je na umjetnom jezeru vrlo daleko od morske obale.

Na Earls Court Boat Show 1996. godine primijetio sam maleni brod s rukom napisanim natpisom „Sail with the Elephants“ – Jedrenje sa slonovima, Jedriličarski safari na jezeru Kariba u Zimbabveu. Čim o sam to vidio odmah sam otišao u magazin Yachting World s planom da to realiziramo u foto reportažu.

Sa 120 milja duljine jezero Kariba je najveće umjetno jezero na svijetu. To je veličina usporediva s Irskim morem.

Brodovi su bili vrlo jednostavni katamarani Wharram Tiki 30 koji su sa svojim malenim gazom i niskom bukom omogućavali da se približimo divljim životinjama. Ali bez plivanja – ima previše krokodila!

 


 

 


 

Teško je u samo nekoliko riječi ugurati iskustvo stečeno u radu s timom SCA koji je jedrio na Volvo Ocean Race-u 2014/15, ali mislim da se najviše može pronaći u riječima inspiracija i poštovanje.

Posada i kopneni tim bili su izvrsni. Program i aktivnosti na kopnu su bili tako dobro organizirani da su postali model po kojem su se sponzorstva dogovarala u kasnijim kampanjama.

Ovdje možete pronaći samo jedan sićušni dio od tisuća fotografija ovog sjajnog tima.

 


 

 


 

Petak, 25. svibnja, trebao je biti prvi dan ekspedicije Spitsbergen/Svalbard na jahti Qilak. To je trebalo biti putovanje slično onom na Falklandsko otočje na Pelagic Australisu prošle godine, ali zbog Korona virusa moralo se odgoditi za godinu dana.

Iskazano je mnogo interesa za ovogodišnje putovanje, pa zato za iduću godinu planiram organizirati dva putovanja. Još je nekoliko slobodnih mjesta i postoji određena doza fleksibilnosti po pitanju datuma, a na put će se ići krajem svibnja i početkom lipnja 2021.

Ako ima zainteresiranih slobodno me kontaktirajte putem ovog e-maila.

A ovdje možete pronaći izbor iz fotografija snimljenih na mom prethodnom putovanju s jedrilicom Adele i motornim brodom Stockholm iz 1998., 2005. i 2016.

 


 

 


 

 

Svi oni koji imaju želju vidjeti još tih starih fotografija mogu kliknuti na ovaj link.

Dok više informacija o djelovanju Ricka Tomlinsona, pa i mogućnost naručivanja njegovog kalendara, možete pronaći na njegovoj službenoj web stranici.

 

 

 

 

 

 

Back To Top