Tradicija održavanja vrhunskih jedriličarskih predstava u Hrvatskoj nastavlja se i ove sezone, a već su i za iduću godinu najavljena neke fenomenalne vijesti!

2021. godina proći će u znaku Europskih prvenstava, dok je za 2022. najavljeno i jedno Svjetsko prvenstvo!

Prvo ovogodišnje Europsko prvenstvo u hrvatskom dijelu Jadrana ono je koje organizira JK Mornar. Riječ je o Europskom prvenstvu klase Zvijezda. Termin održavanja je 24-29. svibnja. Uglavnom je riječ o vrlo iskusnim seniorima i veteranima od kojih su mnogi jedrili kako na raznim olimpijskim igrama tako i kao važni članovi posada u mnogim drugim posadama, krenuvši od krstaša, pa do Volvo Ocean Race i America's Cup bolida!

Tih dana posebno će biti zanimljivo vidjeti uvalu Baluni punu ovih jedrilica na vezu, jer se između pojedinih jedrenja one ne izvlače na suho, već noći provode na muringu. Sve novosti s regate možete pratiti na službenom web sajtu, kao i na službenoj Facebook stranici.

Drugo Europsko koje je pred nama je ono čijom organizacijom se bavi JK Marina Kaštela. U pitanju je regata za klasu Laser Radial i to u "youth" kategoriji. Kako je riječ o ženskoj olimpijskoj klasi za očekivati je da će konkurencija djevojaka biti iznimno jaka, dok kad su u pitanju momci riječ je o prijelaznoj klasi prema Laser Standardu.

Termin održavanja je od 26. lipnja do 3. srpnja a ne treba niti isticati da je mjesto jedrenja akvatorij Kaštelanskog zaljeva i vanjska strana otoka Čiova.

Sve aktualnosti oko regate možete pratiti na službenim web stranicama dostupnim na ovom linku, jednako kao i na sveprisutnom Facebooku.

A u drugom dijelu ljeta, također u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva i otoka Čiova, jedrit će se EP klase Šljuka. Organizatori su članovi JK Split i regatu planiraju organizirati između 29. kolovoza i 4. rujna. Inače, ovo prvenstvo se trebalo jedriti 2020., ali zbog svima poznatih nemilih događaja došlo je do odgode termina za godinu dana. Za razliku od Stella u Mornara, ove "male Stelle" nakon jedrenja idu vani, a njihove posade nisu toliko seniorski orijentirane jer je klasa iznimno popularna u svijetu zbog slobode u slaganju posada u vidu senior-junior, juniori, seniori, muško-ženska posada... i svi jedre zajedno.

Naravno i ove regata bit će dostupna na mreži svih mreža. Web sajt je dostupan na ovom linku, dok Facebookaši rezultate i ostale informacije mogu pratiti preko ovog linka.


A za iduću godinu pobrinuli su se članovi JK Val iz Šibenika koji su dobili organizaciju Svjetskog prvenstva klase IOM. Najbolji svjetski RU jedriličari regatavat će u Rogoznici od 3. do 9. travnja na istom regatnom polju gdje se jedrilo Europsko prvenstvo 2018. godine.

Šibenčani su vijest o organiziranju SP-a dobili prije desetak dana, tako da još uvijek nisu spremni web sadržaji, ali ono što je za sada sigurno je to da će Hrvatska ponovno imati jednu od najjačih reprezentacija na svijetu, a zlato i srebro će braniti Zvonko Jelačić i Ante Kovačević koji su ih osvojili 2019. na SP jedrenom u Brazilu.

Zgodno je spomenuti i to da je ovaj dvojac iste medalje osvojio na spomenutom kontinentalnom prvenstvu u ovom istom akvatoriju.

 

 

Back To Top