ORC

Posljednja ORC regata za CRO ORC D-Marin kup u 2017. godini odjedrila se po vrhunskim uvjetima, a u skladu s tim i posade su pružile svoj maksimum na regatnom polju.

Regata

Šest najvjernijih posada koje sudjeluju na regatama za CRO ORC D-Marin kup posljednjih godina, sudjelovalo je na posljednjoj ovogodišnjoj regati u ciklusu. Jedrilo se na standardnom regatnom polju smještenom između Zlarina i Obonjana po jugu s levanta.

Prognoza je bila poprilično točna i jugo je već ujutro počelo puhati pristojnom snago i bilo ga je 10-12 čvorova prilikom isplovljavanja, da bi tijekom jedrenja bilo stabilizirano na oko 16 čvorova dok je u zoni privjetrinskih oznaka puhalo i preko dvadeset čvorova.

Slična, pa i lošija prognoza je bila za nedjelju s tim da je najvaljeni vjetar bila bura uz obilnu kišu u prvom dijelu dana. Zato je Regatni odbor odlučio pokušati s organiziranjem maksimalna predviđena tri jedrenja za jedan dan. S obzirom da je dan osjetno kraći nego za vrijeme održavanja ostalih regata za Kup a u želji da se odži planirani program, postavljeno je jedno od najkraćih polja na kojima se jedrilo ove sezone. Orca je bila duljine oko 1.2 NM, a cijela ruta manje od 5NM.

Prvi start je signaliziran točno u 11 sati i sve jedrilice su završile za manje od sat vremena. Idući je bio već u 12:10, a treći malo prije 14 sati.

Samo treći start je bio nabijen s više naboja nego je potrebo za bezstresni početak regate. Gringo 2, Yellowpad i X-Cite su prije signala starta u zoni oko pina zajedno izletjeli i povukli ostatak flote za sobom. Sviran je opći opoziv i za par minuta se krenulo iz početka. Tada je samo X-Cite bio preko startne linije u 13:48. Ubrzo se vratio, ali to mu je definitivno utjecalo na najlošiji korigirani rezultat regate.

Što se tiče samog jedrenja, na moru nije bilo protestnih situacija. Osim određenih situacija gdje su bili krivo provučeni gindaci prednjih jedara ili prerano podignuti tanguni u trenucima pojalabandi nije se dešavalo ništa što bi bilo atraktivno publici. Veličina brodova je dozvoljavala atraktivna glisiranja u jedrenju niz vjetar, mnogo "hajkanja" u jedrenjima u vjetar, a samo je sa satnjem na moru relativne probleme imala najmanja jedrilica u floti. Ladies First nije odgovarala duljina vala, pa nije mogla ostvarivati niti prave brzine ni odgovarajuće kuteve u orcu, ali momci su dali sve od sebe i mogu biti ponosni na svoje jedrenje.

Prognoza za nedjelju se ostvarila i u stvarnom stanju na moru. Zato RO nije pozvao jedriličare na more i rezultati od subote su proglašeni konačnima, te su proglašeni najbolji na regati i u konačnom Kupu za 2017. godinu.

 

Rezultati

 

Playback 

Za najbolji vizualni doživljaj playback animacije preporuka je da se koristi Google Chrome internet preglednik

 

 

 

 

Foto & video 

 

 

Back To Top