Edi Jurman, Ema Grabar, Ivano Kaić i Matteo Matković predvođeni trenerom Dariom Klibom - team race ekipa Jedriličarskog kluba Uljanik u nedjelju je osvojila 13. Monaco Optimist team Race, pozivnu regatu na kojoj su prije godinu dana osvojili srebrenu medalju.

16 ekipa okupilo se u Monacu 11. siječnja, da bi od 12. krenuli s četiri dana jedrenja.

Polje na kojem se jedrilo nije bila klasična "zmija" kao na team race regatama koje se obično jedre kod nas. Oni naprave start, prvi dio ide u desno (kao na zmiji), a na krmi idu na lijevo u mezzonavu (na zmiji se ide u desno) i onda orca do cilja koji je postavljen s druge strane broda Regatnog odbora.

Ovakvo polje zahtijeva jednak broj bova, ali samo jedan brod RO-a, dok se za zmiju koriste dva broda RO-a. Razlog su vjerojatno velike dubine ispred Monaca, od 100 i više metara, pa u slučaju potrebe moraju presidravati samo jedan brod, dok se sve bove na pozicije postavljaju autonomno pomoću vlastitog pogona i sustava koji koristi GPS pozicioniranje.

Iz Round Robina naša ekipa je izašla s učinkom od 86%, odnosno s 13 pobjeda u 15 macheva. Izgubili su jedino od ekipa CN Cambrils iz Španjolske i SN Geneve iz Švicarske. Imali su jednak broj pobjeda kao Švedi iz tima KSSS, a više od njih samo branitelji naslova - US National Team.

U četvrtfinalu JKU Deep Blue ekipa jedrila je protiv danskog tima Faaborg SK. Pobijedili su ih s glatkih 2:0, odnosno pojedinačnim rezultatima 14:22 i 11:25.

U polufinalu su se naši jedriličari susreli s ekipom Švedske koja je također s 2:0 pobijedila ekipu iz YC Monaco. I ovaj put Uljanikovci su bili jednako učinkoviti i s 11:35, odnosno 14:22 Švede šalju u malo finale, a oni odlaze na finalno jedrenje protiv Amerikanaca.

Foto: Petra Kliba

Ovdje je bilo malo teže nego u prethodnim matchevima, Amerikanci su susret otvorili pobjedom 14:22. Mnogi su očekivali rasplet poput lanjskog, ali ekipa s Bunarine zbija svoje redove i s 1., 2., 3. i 5. mjestom u idućem matchu izjednačava i osigurava uvjete za ulazak u treći match.

U ovom dvoboju obje ekipe ulaze s maksimalnom željom za pobjedu i u predstartnoj proceduri je toliko žustro da je čak petero klinaca preuranjeno startalo!

Bilo je mnogo bolje nego lani. Lani smo se svi dosta mučili s vjetrom i jedva smo napravili Round Robin nakon kojeg smo odmah imali polufinala i finale, a ove godine prva dva dana su bila slična i prognoza nije izgledala dobro ali je zadnja dva dana zapuhalo i stvarno je bilo dobro. Mislim da je na trenutke vjetar dizao i do 15 čvorova.
Tako da je bilo stvarno lijepo. Matchevi su počeli biti dinamični i bilo je stvarno zanimljivo.
Mislim da je od prethodnog dana ostalo 13 matcheva da se završi Round Robin i onda se nakon toga krenulo s četvrtfinalima, polufinalima i finalom.
Zadnji dan smo na moru bili od 8 ujutro, pa do 3 poslijepodne!
U Monacu uglavnom puše iz smjera Genove ili smjera Marseillea, ili jugozapad ili istočnjak. Tako je bilo i ovaj put. Predzadnji dan puhao je istočnjak, a zadnji dan jugozapad, a uz oba vjetra išao je vrlo  velik val jer tamo je otvoreno i "swell" je stvarno ogroman... stalno ima nekog mrtvog mora.
Lani smo izgubili od Amerikanaca, a ove godine smo rekli idemo im vratiti. Oni su ponovno došli u svom reprezentativnom sastavu i bili su stvarno izuzetno jaki.
Ponovno smo se s njima susreli u finalu i bilo je ekstra borbeno. Posljednji match završio je s 42:44. Inače bude 36 bodova, a sad je bilo ovoliko jer je 5 klinaca izletjelo na startu i nisu se iskupili. Sve dok na kraju suci nisu objavili bodove nismo znali tko je sve u pitanju, tako da smo nakon ulaska u cilj čekali da suci sve zbroje.
Na kraju smo dobili za dva boda, ali razlika je mogla biti i veća, jer je jedan naš u cilju dobio penal i s 3. mjesta pao na 8. Da nije bilo tog penala pobjeda bi bila glatka, a ovako je bilo za malo.
Moram reći da smo zadnji dan bili baš prava ekipa. Klinci su se stvarno promijenili, bili su borbeniji i djelovali su baš zajednički, kao ekipa. Prvi dan sam im rekao "bit ćete dobri onoliko koliko budete iz dana u dan napredovali".

Dario Kliba, JK Uljanik

Foto: Petra Kliba

Rezultate finalnih jedrenja možete pronaći na ovom linku.

Pripreme za regatu trebale su biti tijekom zimskih praznika, međutim vremenski uvjeti nisu bili baš za treninge. Malo se treniralo jer vjetra je bilo stvarno malo, ali rezultati kontinuiranog rada u Uljaniku po pitanju team racea i četiri uzastopne titule naslova Prvaka Hrvatske pokazali su se kao vrlo dobri temelji i za vrhunske rezultate u inozemstvu.


Idući inozemni nastup Uljanikovaca je već od 26. pa do 29. siječnja kad će biti dio flote od 18 CRO jedara na velikoj međunarodnoj regati u Torrevieja u Španjolskoj.

Naslovna foto: Petra Kliba

 

Back To Top