ORC

Jedriličari iz Udruge ORC jedriličara Hrvatske su objavili službeni kalendar regata koje će se jedriti za CRO ORC D-Marin Kup u 2018. godini. U principu riječ je o standardnom programu, a koji je u nekim detaljima promijenjen prošle sezone. 

Po svemu sudeći, nastavlja se suradnja s D-Marin grupacijom koje su u 2017. godini bili glavni sponzori svih regata koje su se jedrilie za CRO ORC D-Marin Kup osim Uskršnje regate čiji je generalni sponzor PBZ Leasing.

Zahvaljujući ovom sponzorstvu sve posade koje su nastupale na regatama za Kup, a učlanjene su u Udrugu bile su pošteđene plaćanja startnine. Slični uvjeti se očekuju i u 2018. godini.

Prva regata koja se planira jedriti je Zadar ORC Cup. Termin je 10-11.03. i jedrit će se ispred D-Marin marine Dalmacija u Sukošanu. I lani je ova regata bila dva tjedna prije Uskršnje regate koja je ove godine u terminu 21-24.03. Ovaj termin je izabran kao neka vrsta zagrijavanja za Uskršnju regatu koja ima kultni status među jedriličarima na Jadranu. Osim što se redovito održava na najatraktivnijim Jadranskim lokacijama, glavni i nimalo zanemariv motiv velikom odzivu jedriličara su njeni bogati nagradni fondovi koje organizatori svih ostalih naših regata uglavnom mogu samo imati kao nedosanjani san.

U skladu sa svojim statusom, Uskršnja regata je zajedno s Prvenstvom Hrvatske dobila i poseban položaj prilikom bodovanja za rang ljestvicu. Bodovi na ove dvije regate su duplo vrijedniji nego na ostalim regatama. Drugim riječima množe se koeficijentom 0.5.

Mjesec i pol nakon jedrenja ispred Hvara ORC flota nastavlja s regatavanjem u Šibeniku za vikend 05-06. svibnja. Ova regata je prva u nizu koji se nastavlja do kraja godine, a jedri se u Šibeniku.

Jednostavno je za zaključiti da je D-Marin kao generalni sponzor imao i neke svoje zahtjeve prilikom dogovaranja ove suradnje. Najvažniji zahtjev je da se sponzorirane regate jedre u mjestima gdje se nalazi D-Marin marina. Šibenik je u ovom slučaju otprilike i na sredini puta koji mora napraviti većina jedrilica sudionica toura, pa je dogovoreno da i većina regata bude s bazom u D-Marin Mandalina.

Jesenski dio sezone kreće u listopadu, a prva regata je zakazana za 06. i 07.10. Naziv regate je ORC prvenstvo Zagreba,a  riječ je o ex. ORC prvenstvu Splita. Do zamjene u nazivu između dva najveća Hrvatska grada je došlo jer su prethodni nositelji regate u kalendaru HJS-a, JK Spinut, odustali od njenog prijavljivanja u službeni kalendar Saveza. Tu su se ubacili momci s jedrilice Yellowpad, a koji su članovi JK Medveščak i preuzeli su službeni status nositelja ove regate. A da cijela priča s gradovima bude zanimljivija, regata se jedri u Šibeniku.

Tri tjedna kasnije je Prvenstvo Hrvatske. Jednako kao i Uskršnja regata jedri se tri dana. Točan datum održavanja je 01-04.11.2018.

I na kraju je ostalo Grand finale. Termin je 24-25.11. Svi važni elementi regate su jednaki kao i na prethodne tri regate... okupljanje u Mandalini i jedrenje oko Zlarina.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će krenuti ova sezona. Naime, jedno od pravila Kupa se odnosi na prvu regatu u sezoni. Ako se na njoj skupi dovoljan broj jedrilica da se formiraju ORC A i ORC B skupine odvojeno onda se tako nastavlja bodovanje do kraja sezone. A ako na početku u jednoj od grupa ne bude dovoljan broj jedrilica za njeno formiranje onda se do kraja bodovi računaju samo za generalni plasman.

Lani je u skupini ORC A i u generalnom plasmanu najbolja bila jedrilica X-Cite, a u ORC B najbolja je bila Ladies First, dok je najboljim kormilarom proglašen Luka Jerčić s jedrilice Mareus II.

 

Back To Top