ORC

Spletom okolnosti prva ovogodišnja regata CRO ORC D-Marin Kupa.

Regata

Nakon što je regata u Sukošanu odgođena zbog vrlo jakog juga slična situacija je skoro zadesila i organizatore na Hvaru. Vrlo vjetrovite vremenske prognoze su se nastavile i u iduća dva tjedna, pa je i to vjerojatno jedan od razloga zašto je u ORC konkurenciji na ovoj regati jedrilo samo 11 posada.

Što se tiče grupa, u skupini ORC A ih je bilo 7, dok su se u manjoj skupini našle 4 jedrilice.

Ovo je bio prvi put da su se na jednoj regati za CRO ORC D-Marin Cup skupine dijelile po CDL parametru, umjesto dosadašnjeg GPH. Po naputku iz krovne ORC organizacije ova podjela za 2018. godinu izgleda ovako:

ORC A: 16.5 >= CDL > 11.6

ORC B: 11.6 >= CDL >9.8

ORC C: 9.8 >= CDL > 8.6

U principu je rezultat isti, odnosno jedrilice koje smo i do sada naviknuli pratiti u pojedinim skupinama nastavile su jedriti u istoj konkurenciji.

Prvi natjecateljski dan su se uspješno odjedrila dva plova po umjerenoj i jakoj buri. U oba su najbolji bili lanjski pobjednici regate, posada X-Citea, a na drugo mjesto je na iznenađenje mnogih oba puta stigla posada Green Peppera. I ostale "male" jedrilice su vrlo dobro odjedrile zadanu rutu i plasirale se u gornji dio ljestvice. 

Idući dan je jutro bilo ekstremno hladno. U četvrtak navečer Hvar se zabijelio pod nježnim pokrivačem tako da je ujutro bura bila praćena dodatnim hladnim efektom. Brzina vjetra koja je bila konstantno veća od 25 čvorova je bio dodatni razlog zašto je RO pozvao jedriličare na more tek oko tri sata poslijepodne. Tada je vjetar oslabio na oko dvadeset čvorova, ali nakon starta jedrenja počeo je konstantno jačati, pa se morao označiti prekid na drugoj orci.

Osim po teškim uvjetima za jedrenje, ovaj plov je obilježio i preuranjeni start na crnu zastavu X-Citea i Blue Chipa, te odustajanje od jedrenja jedrilice Sky zbog problema s klizačima glavnog jedra.

Nakon što su se svi elementi uzeli u obzir regatu pobjeđuje Mareus i dodaje vrlo veliku dozu zanimljivosti cijeloj regati jer preuzima prvo mjesto s jednakim brojem bodova kao Green Pepper.

Subota, treći dan regate je bila apsolutna suprotnost prethodnima. Prekrasan sunčan dan i vjetar s juga na donjoj granici regularnosti jedrenja. Odjedren je samo jedan plov na polju kraćem od 4NM. Ponovno najbolji su bili momci iz JK Kornati i koji s ovom pobjedom i nakon odbacivanja BFD-a iz 3. plova osvajaju regatu u skupini ORC A.

U skupini ORC B Mareus s još jednom pobjedom ostavlja Green Pepper na drugom mjestu.

Ove dvije jedrilice su se kvalificirale u zajedničko finale regate u koje su ušle još posade TP52 iz JK Labud koji su bili očekivani pobjednici OPEN race skupine i posada jedrilice Teuta, članovi JK Endemi koji su pobjedili u OPEN nauti. Finale se jedrilo na četiri potpuno nove jedrilice X4^3.

Jedrila su se tri plova. Kombinacije koje su se ostvarile u prva dva su omogućila da bilo čija pobjeda (osim posade TP-a) u tom posljednjem jedrenju bude presudna za odnošenje apsolutne pobjede na regati, a to je ove godine na kraju bila posada Mareusa koja je u Hitchcockovskom stilu pobjedila ispred druge ORC posade finala.

 

Rezultati

 

 

Playback 

Za najbolji vizualni doživljaj playback animacije preporuka je da se koristi Google Chrome internet preglednik

 

 

 

 

 

 

 

Foto & video 

 

 

Back To Top