Od 24. lipnja, pa do 1. srpnja u Middelfartu u Danskoj jedrit će se Svjetsko prvenstvo klase Melges 24, a u istom akvatoriju za vikend 10. i 11. lipnja odjedrena je pripremna regata koja je ujedno i dio ovogodišnjeg ciklusa regata M24 European Sailing Series.

Na pripremnoj ili "preworlds" regati okupilo se 15 posada, a među njima i posada jedrilice Panjić - CRO 739.

Potreba da se jedrilica prebaci u Dansku iskorištena je i da se ujedno ispita akvatorij u kojem će se jedriti, pogotovo jer je svoje sudjelovanje najavilo i nekoliko posada koje su u samom svjetskom vrhu.

Došli smo gore bez velikih očekivanja, prvenstveno da snimimo uvjete i regatno polje na kojem će se jedriti Svjetsko prvenstvo.
Razlog više za ovako rani odlazak u Middlefart bilo je i to što se prijavilo i nekoliko posada koje spadaju u top 10 najboljih posada u svijetu, premda ni ostali nisu bili dosta lošiji, tako da je ta regata sigurno se pokazala kao jedan vrlo dobar trening.
Prvi dan puhao je neki sjeverac, kod nas bi to bila bura koja je puhala između 15 i 18, a s povremenim udarima i do 25 čvorova.
Također toliki vjetar nije bio praćen nekim velikim valom i stvarno je bila uživancija na moru, a jedino što nam nije išlo na ruku je to što nismo jedrili u punom sastavu i imali smo jednog člana posade manje, pa samim tim i određen broj kilograma na boku, manjka.
Ali svejedno smo na kraju subote bili zadovoljni jer smo unatoč tom deficitu na boku imali ulaske 3., 5., 6. i 8. a treba spomenuti da smo imali i tehničkih problema na brodu. Odjednom su nam iz stroja ispali kriketi i boceli od genakera i pukla nam je braga, tako da uz to što smo imali manje kilaže nismo se mogli dobro izbacivati.
Drugi dan je puhalo s levanta koji je bio dosta slabiji. Puhalo je između 6 i 10 čvorova.
Po tim uvjetima smo se puno bolje snašli. Oba plova smo dobro otvorili, pogodili sve driceve i oba puta završili na trećem mjestu.

Šime Markić, Panjić - boat captain

Što se ostatka konkurencije, bar onih koji su završili na postolju, treba istaknuti da su pobjednici regate bili američki jedriličari na Pacific Yankeeju - USA 865. Inače, riječ je o dvostrukim svjetskim prvacima koji su već par tjedana u Danskoj i pripremaju se za još jedan napad na titulu.

Drugoplasirana posada bila je iz Njemačke - Nefeli, a oni također već neko vrijeme na istoj lokaciji drže svoj GER 673 i treniraju što češće mogu, dok su na trećem mjestu završili Britanci na Gill Race Teamu - GBR 694. Inače, oni su zajedrili prošle godine na CRO Melges 24 Cupu u Rovinju.

Zanimljivo je da je trećeplasirana posada imala jednak broj bodova kao naši Panjići, ali presudio je posljednji plov u kojem su oni osvojili drugo mjesto i na taj način imali bolji svoj najbolji rezultat.

Što se tiče naše posade, osim što je nedostajao jedan član posade za uvjete u Baring Vigu, od izvorne posade nastupila su tri člana. Kormilar je bio Luka Šangulin, taktičar Tomislav Bašić i trimer Duje Fržop, dok je Šime Markić inače član posade Universitas Nova. Uglavnom, na Svjetskom prvenstvu Panjići planiraju doći u punom sastavu, a to znači da će u Dansku otputovati još i Helena Purić i Noa Šangulin.

Trenutno se na popisu prijavljenih za SP nalazi 49 posada, a među njima su i četiri iz Hrvatske. Uz posadu iz Biograda tamo se mogu još pronaći i momci s Razjarenog, Matarana 24 i Tutta Forze.


Rezultate s preworlds regate možete pronaći na ovom linku.

Back To Top