Naravno, riječ je o imenu katamarana pobjedničke posade koja je bila u kombinaciji Luka Ćurko - Dalibor Ljubić. Nisam se raspitivao koji trup je Tuljan, a koji Noj, ali u svakom slučaju su donijeli radost jedriličarima s trampolina rastegnutog između njih.

Oni su pobijedili na 11. izdanju regate katamarana klase F18 koju tradicionalno u ovom terminu organizira JK Primošten, a konkurencija im je bila još 5 posada, jednako kao i lani.

Ukupno je odjedreno šest plovova, tri navigacijska i tri tehnička u štap polju.

Navigacija se jedrila na potezu između Primoštena kao krajnje južne točke, pa do otoka Zmajana kao krajnje sjeverne točke. Nakon starta u Primoštenu jedrilo se prema otočiću Dvainka, malo južnije od južne punte otoka Zlarina. Do Dvainke je najbrže dojedrila posada Kecerin - Gombac. Slijedeći navigacijski plov je bio od Dvainke do Zmajana. Ovaj put su najbrži bili najmlađi sudionici regate, duet Piasevoli - Petković. A treća navigacija je imala za cilj da flota ciljnu liniju presječe u Primoštenu.

Na kraju se ova dionica pokazala najtežom jer je vjetar prema kraju dana slabio, da bi na kraju skroz prestao. Pravog recepta u potrazi za spasonosnim dašcima nije bilo tako da se flota raširila od kopna, pa do pučine. Na kraju se pokazalo da je dobila strana uz kopno, a tu kartu najbolje je odigrala posada Ćurko - Ljubić. Čak trećina flote nije uspjela stići do cilja do zalaska sunca, a posljednji kojima je to uspjelo u doslovno tim romantičnim trenucima je bio tim Kraljev - Landeka.

Za nedjelju je prognoza bila dosta nepovoljnija, ali katamarani su dokazali da im je dovoljno i samo nekoliko čvorova da kvalitetno jedre. Istina, to su uvjeti u kojima do izražaja više dolaze kombinatoričke sposobnosti taktičara, nego akrobatske vještine na trapezima, ali sve je to dio regularnog jedrenja.

Regatni odbor flotu izvlači na otvoreno ispred Primoštena i postavlja regatno polje duljine 0.7 NM. Povjetarac sa zapada je stigao tek iza 13 sati i tri plova su odjedrena doslovno jedan za drugim.

Praktički u svima su najbolja bila braća Orešković koji su jedrili na Nacri koju su prije par tjedana dovezli iz Švedske. Njihov novi bolid se pokazao iznimno brzim u laganim uvjetima tako da su u prva dva štapa osvojili dvije uvjerljive pobjede.

U trećem štapu šansu za hat trickom su im prekinuli Ćurko i Ljubić, pa su se morali zadovoljiti drugim mjestom. Ovom pobjedom Ćurko i Ljubić su se bodovno izjednačili s braćom Orešković koja su do 5. plova imala jedan bod prednosti. Da bi sve bilo zanimljivije izjednačili su se i po pitanju pobjeda, pa je prevagu odnio bolji rezultat u posljednjem plovu.

Slijedeća regata za Formulu 18 je od 27. do 29. rujna u Šimunima.

Kompletne rezultate možete pronaći ovdje, dok je fotogalerija dostupna u galeriji, jednako kao što video izvještaj možete pronaći u video sekciji.

 

Back To Top