Pozivna regata kojoj je glavni sponzor tvrtka Bacardi, a koja se jedri u Miamiju, okupila je neke od najboljih svjetskih jedriličara u klasama Zvijezda, Melges 24, J70, Viper 640, 69F i VX One. Među njima našle su se i dvije hrvatske posade u klasi Zvijezda, a riječ je o Marinu Mišuri i Tonku Baraču, odnosno Tonču Stipanoviću i Tudoru Biliću.

Dvojcu Mišura - Barač ovo je bio već šesti nastup na ovoj regati, dok su Stipanović i Tudor imali premijeru. Ukupno je sudjelovalo preko 160 posada, a ovisno o formatu natjecanja nisu svi krenuli s regatom u isto vrijeme. 

Posade u klasi Zvijezda krenule su prve jer je njihov program jedrenja predviđao samo po jedan plov u danu, dok je za jedrenje bilo predviđeno šest dana.

Ostale klase imale su nešto kraće boravke u Miamiju, ali zajedničko im je svima bilo to da su kraj jedrenja svi imali istog dana.

Što se tiče logističkog dijela regate, domaćinstvo je podijeljeno između više klubova, jer smještaj tolikog broja jedrilica traži dosta prostora, što na kopnu, što u moru. Da je u pitanju ozbiljan organizacijski zahvat mogli su se uvjeriti i svi koji su prošlog ljeta bili u Splitu za vrijeme Europskog prvenstva klase Zvijezda, odnosno svi koji prate događanja oko regata klase Melges 24.

Vremenski uvjeti su po riječima naših jedriličara bili zahtjevni, jer je puhao južni vjetar od prosječnih petnaestak čvorova s oscilacijama od 3 - 4 čvora. U klasi Zvijezda to zahtjeva dosta truda, jer je ovaj vjetar bio u kombinaciji s kratkim i oštrim valovima koji su i inače uobičajeni u Miamiju, a ako posada nije dobro pripremljena za takve uvjete može imati ozbiljne probleme s jedrenjem u orcu jer ako se ne jedri koncentrirano jedrilica značajno uspori. S obzirom na njenu popriličnu masu ponovno ubrzavanje zahtijeva dodatno vrijeme i malo po malo se gube dragocjene sekunde i prejedreni metri.

Unatoč predviđenih šest dana za jedrenje jedrilo ih se pet. Razlog je što je posljednjeg dana regate Obalna straža zabranila isplovljavanje zbog prejakog vjetra koji je ostao kao posljedica noćne nevere. Zato su se rezultati računali na osnovu najbolja četiri rezultata s obzirom da je bilo moguće jedno odbacivanje. Naše dvije posade na kraju su završile na 10. i 14. mjestu s tim da je ovogodišnji ulazak u top ten posade Mišura - Barač njihov najbolji rezultat do sad ostvaren u Miamiju.

Jedrili smo dobro s obzirom da praktički nismo trenirali. Jedini trening pred regatu bio je nastup na Kairos Kupu u Trogiru. Ali kad se pogledaju rezultati mislim da ne možemo biti nezadovoljni. Istina, u Miami smo stigli tri dana prije početka regate, ali dva dana je bio previše jak vjetar pa nismo htjeli ići u rizik oštećivanja opreme s obzirom da smo morali uzeti charter brod.
Najlošiji rezultat nam je 33. mjesto iz drugog plova. Tada nam je najveći problem bilo to što smo na bovu od orce stigli na lijevim uzdama i nismo se uspjeli ubaciti, a kad se to desi onda nema se što nego propustiti flotu. Kasnije smo nadoknađivali izgubljeno, ali bolje od ove pozicije nije moglo.
Najbolji rezultat bilo nam je 3. mjesto četvrtog dana regate. Taj plov smo dobro jedrili od starta pa do cilja. Dobro smo odradili krmu, ali orca nam je ove godine stvarno bila najbolja do sada.
Promijenili smo model floka i to nam se u orcu pokazalo kao izvrstan potez. Mislim da mogu reći da so čak i bili malo komodni po pitanju brzine u orcu.
Riječ je također o North Sails floku, jer inače jedrimo samo s Northom, i to o najnovijem modelu kojeg su izbacili na tržište. Mislim da je od rujna prošle godine i još uvijek ga se dosta ljudi boji staviti. Mi smo ga naručili i nismo puno razmišljali već smo ga tamo odmah podigli i već prvi dan vidjelo se da je to bio dobar izbor, pa nismo dalje ništa mijenjali.
Što se nas kao posade tiče mislim da je jako dobro to što smo iz regate u regatu tehnički bili sve bolji. S obzirom da ne treniramo to nam je izrazito drago... jer nismo stagnirali već smo radili progres.

Marin Mišura, CRO 8531 - kormilar

Regata u Miamiju bila je samo prva stavka u popisu regata posade Mišura - Barač, a iduća je Prvenstvo istočne hemisfere koje će se jedriti u Napulju od 27. travnja. Potom slijedi Europsko prvenstvo u srpnju u Danskoj, pa povratak na sjevernoamerički kontinent na Svjetsko prvenstvo u rujnu u Bostonu.

Druga Hrvatska posada, Stipanović - Bilić, također je jedrila s charter jedrilicom, ali od proizvođača s kojim surađuju posljednjih godinu - dvije. Međutim, ipak postoje razlike jer jedrilica na kojoj jedre u Europi napravljena je baš po njihovim karakteristikama i potrebama. 

Foto: Martina Orsini

Bodovna razlika između naše dvije posade, nakon odbacivanja, bila je deset bodova. Mišura i Barač imali su u konačnici 41 bod dobiven zbrojem 11., 14., 13. i izvrsnog 3. mjesta, dok su Stipanović i Tudor uknjižili 51 bod dobiven od 9., 17. 13. i 12. mjesta.

Ovo nam je bio prvi Bacardi Cup, a konkurencija je bila izvrsna. Bilo je sigurno 10-15 najboljih svjetskih posada.
Mi smo jedrili u posuđenom brodu, kao i svi što iz Europe koji dođu u Ameriku, pa smo iskoristili priliku za testiranje neke druge opreme poput mekšeg jarbola, drugog floka itd.
Tako dok se nismo utrimali nismo bili baš zadovoljni brzinom kakvu smo inače imali, pa se nismo nešto pokazali na početku regate.
Imali smo i par dobrih i par loših starteva, tako da je rezultat stvaran preslik našeg jedrenja... nije ni dobro ni loše...
Jedrili smo po jedan plov dnevno, a regate su trajale oko sat i 50. Puhalo je između 12 i 20 čvorova, a mi s našim oscilacijama nismo bili u vrhu kao što smo jedrili na prošlom svjetskom.
Razlog za to je jednim dijelom bio manjak treninga, ali i to testiranje opreme. Mislim, Zvijezda nije samo ono sjedneš u brod i voziš. Osnovni problem bilo je to što smo stavili taj novi jarbol, a to napraviti pred regatu nije baš dobra stvar. S novim jarbolom mijenjaju se sve mjere, ali sve u svemu bilo je OK.
S druge strane Marin i Tonko jedrili su malo bolje od nas, jednom ušli i kao treći i ostvarili svoj najbolji rezultat na ovoj regati. A sama regata kao regata je stvarno veliki event koji zajedno organizira nekoliko klubova.

Tudor Bilić, CRO 8540 - flokist

Stipanović i Bilić preskočit će Prvenstvo istočne hemisfere zbog Stipanovićevih obaveza u njegovoj matičnoj klasi ILCA i Bilićevih poslovnih obaveza, ali zato planiraju nastupiti na EP u Kopenhagenu i to s novim brodom koji im stiže u travnju. Također planiraju nastup i u Bostonu gdje će braniti srebro osvojeno u Kielu, a posebnu draž jedrenju u Massachusetts dat će obilježavanje stote godišnjice od kad su se počela jedriti svjetska prvenstva klase Zvijezda.

Zanimljiv detalj vezan uz regatu klase Zvijezda na Bacardi Cupu je što tu ne vrijedi ograničenje u masi koje se inače primjenjuje po pravilima klase na svim ostalim regatama i iznosi 200kg.

Po pitanju klase Zvijezda u Hrvatskoj, mora se reći da je ponovno ušla u fazu stagniranja, jer na spomenutom Kairos kupu, koji je izvorno regata klasa Optimist i ILCA, jedrilo je samo pet posada iako je to bila prva regata klase nakon EP u Splitu. Trenutno je u Hrvatskoj između 10 i 15 ovih jedrilica, a s povratkom u kokpit koketira i naš olimpijac iz Londona Marin Lovrović mlađi. Pitanje je kako ih motivirati i privući na regate, ali to je sad neka druga tema s kojom se susreću i u drugim klasama. 

Naslovna foto: Martina Orsini

 

Back To Top