Od 5. do 10. srpnja Aarhus u Danskoj bio je domaćin Europskog prvenstva za najbrže olimpijske klase - 49er, 49erFX i Nacra17, a Hrvatsku su predstavljale tri posade, dvije u muškoj konkurenciji i jedna u ženskoj.

U muškoj konkurenciji, jedrilici 49er, predstavljali su nas braća Šime i Mihovil Fantela iz zadarskog JK Sv.Krševan i posada iz šibenskog JK Val - Marko Smolić i Juraj radačić, dok su u ženskoj inačici ovog morskog bolida naša pažnja bila usmjerene prema sestrama Anđeli i Mihaeli De Micheli Vitturi iz zadarskog JK Uskok.

Regatno polje u Aarhusu braći Fantela je sigurno jedno od onih s kojih nose najljepše uspomene jer su se tu 2018. ovjenčali naslovom svjetskih prvaka i osigurali nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ove godine završili su na korak do postolja i doma se vratili s četvrtog mjesta.

Vremenski uvjeti prvog dana regate bili su iznimno teški s vrlo jakim vjetrom kojeg su najbolje iskoristili iskusni veterani ove klase, dok su neiskusnije posade imale dosta problema što je rezultiralo DNC-ovim, UFD-ovima i sličnim troslovnim skraćenicama.

Što se tiče braće Fantela, oni su dan započeli izvrsnim 3. i 5. mjestima, dok su na startu trećeg plova doživjeli sudar koji im je izazvao dosta štete na lijevom "balkonu" i snasti. Posljedično su dobili redres, ali imali su i besanu noć za vrijeme koje su morali svoju jedrilicu vratiti u kompetitivno stanje.

Srećom, svi popravci napravljeni su dovoljno kvalitetno, jarbol je ponovno utriman i u iduća tri plova nastavljaju s izvrsnim jedrenjem. Prvi plov drugog dana ulaze prvi u cilj, u drugom malo posustaju i završavaju deseti, ali zato u trećem ponovno se vraćaju u stilu i završavaju na drugom mjestu.

Treći dan regate je ujedno bio posljednji što se tiče kvalifikacija. Nova tri jedrenja definirala su finalne skupine, a što se tiče regatnog polja sigurno će ostati zapamćen po dosta izraženim dricevima, te naglim i velikim promjenama smjera vjetra. Braća Fantela su se dosta dobro snalazila u takvim uvjetima te nastavljaju s dobrim rezultatima. Sljedeći rezultati koji su potvrdili ulazak u krug pretendenata na postolje bili su 4., 5. i 9.

Prvi finalni dan osigurao je stvarno atraktivne uvjete za jedrenje, a pojedini refuli omogućavali su napredovanje kroz flota za čak i po više od pet pozicija ako bi se našli u pravom trenutku na pravom mjestu. Nažalost ovaj dan nije bio baš poput ostalih za Šimu i Mihovila. U prvom finalnom plovu su se morali povući, dok su u iduća dva završili kao 16. i 11.

I predzadnji dan regate prošao je u znaku vrlo jakog vjetra, ali svejedno su odjedrena još tri dodatna plova. Zadarski dvojac vraća se u top ten i knjiži 8., 9. i 3. mjesto.

Ukupan zbroj svih finiša rezultirao je njihovim plasmanom u medal race koji se jedrio idućeg dana - 10. srpnja, a u njemu su završili u gornjoj polovici, odnosno na petom mjesto ud deset posada koje su sudjelovale.

Kad su se ovi bodovi dodali onima iz prethodnih 15 jedrenja i napravilo jedno odbacivanje, dobila se suma od 100.2 koja je bila jednaka onoj koji je imala posada iz Australije Jim Colley & Shaun Connor. Prevagu u korist braće Fantela odnijelo je njihovo peto mjesto iz plova za odličje u odnosu na sedmo koje su imali australci.

Što se tiče srebrene i brončane flote, odnosno naše druge posade, jedriličari u srebrenoj su odjedrili jednak broj plovova kao kolege im iz zlatne grupe, dok su brončani odjedrili dva plova manje. Smolić i Radačić su u 14 odjedrenih plovova imali četiri DNC-a i jedan DNS.

Unatoč tome što jedre u ovoj klasi dvije godine, uvjeti u Danskoj bili su previše za njih. Kompletne rezultate Europskog prvenstva za klasu 49er možete pronaći na ovom linku.

Foto: Peter Brøgger

S druge strane, sve grupe u ženskoj floti odjedrile su kompletan program. Flota je brojala čak 70 jedrilica, a sestre Vitturi završavaju na 49. mjestu. Za sad nastavljaju sa svojim jedrenjem u blizini sredine flote kao što su jedrile u Almeri u Nizozemskoj mjesec dana ranije. Također su ponovno imale i zvjezdane trenutke. U pitanju su jedno 3. i jedno 8. mjesto.

U svakom slučaju i za njih su uvjeti za jedrenje bili jednako teški kao muškim kolegama, ali unatoč tome što su tek počele jedriti zajedno na ovoj jedrilici sigurno im u prilog ide veliko iskustvo koje je Mihaela stekla u svom ranijem jedrenju u istoj ovoj klasi s Eniom Ninčević.

Kompletne rezultate ženske flote možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Peter Brøgger

 

Back To Top