Našim Optimistima za vikend 15 - 19. veljače završila je zimska Španjolska turneja. Dva tjedna ranije CRO jedra sudjelovala su regati u Torrevieji, nastup je bio dobar i zapažen, a ovog puta na još masovniju regatu otputovala je cijela flota koja je brojala 23 jedriličarke i jedriličara.

Uvjeti za jedrenje nisu bili baš bajni. Prvog dana na regatnom polju prevladavao je vjetar iz smjera S - SW  s prosjekom od 4 do 5 čvorova. Po takvim uvjetima flota od 550 jedrilica uspjela odjedriti čak dva plova.

Kvalifikacijska jedrenja nastavila su se i drugog dana natjecanja kad su uvjeti bili malo bolji nego dan ranije. Puhalo je oko 8 čvorova po kojima su odjedrena još dva dodatna plova, te se za nastavak natjecanja flota mogla podijeliti u četiri finalne jakosne skupine.

Finalna jedrenja također su počela po 8 čvorova, ali već idući plov se jedrio po respektabilnih 14. Smjer je ponovno bio S - SW.

Ni posljednji dan regate nije se posebno razlikovao od prethodnih. Dan je otpočeo bonacom, a kad je zapuhalo smjer je ponovno bio SW, a zračne mase gibale su se brzinama između7 i 11 čvorova.

Što se tiče naših predstavnika, očiti je zaključak da se treba pronaći način da što više mogu sudjelovati na ovako masovnim regatama i stjecati iskustvo jedrenja u jakim i brojnim flotama. Kad se usporedi nastup na jednoj standardnoj regati u Hrvatskoj na kojoj sudjeluje između 60 i 90 jedrilica i nastup na ovakvom eventu gdje je pet puta više sudionika, lako se uočavaju problemi koji tište najmlađe hrvatske jedriličare.

U prvih stotinu imali smo samo petero predstavnika, a najbolji plasman bio je 19. mjesto Bepa Duplančića iz JK Labud. Najbliži su mu bili Borna Mohač iz JD Val iz Crikvenice koji je završio na 30. mjestu i Toma Smirčić iz JK Split koji je završio 46.

Generalno gledajući, naši predstavnici i nisu bili toliko loši koliko im je matematika pokazala, jer bilo je kod sviju i vrlo dobrih finiša, ali nedostajalo je kontinuiteta.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: JK Labud Facebook

 

Back To Top