Ovogodišnje Mediteranske igre organizirao je Alžir, a u jedrenju smo imali predstavnike u tri klase. U klasi ILCA 7 jedrila su braća Bruno i Stipe Gašpić, u ILCA 6 jedrila je Elena Vorobeva, a u IQFoilu jedrila je Palma Čargo i osvojila brončanu medalju.

Jedrenja su bila u programu igara od 27. lipnja, pa do 1. srpnja, a 3. srpnja bila su organizirana finalna jedrenja.

U muškoj kategoriji, olimpijskom samcu, braća Gašpić jedrila su zajedno s još 26 jedriličara. Oni su odjedrili ukupno 8 jedrenja u prvom dijelu natjecanja i još jedan plov kao "finale". Uvodni dio sigurno ni jednom od njih neće ostati u lijepom sjećanju jer rezultatski su dosta oscilirali i stalno su varirali između 5. i 20. mjesto, a Stipe je jednom čak ušao u cilj kao 23.

Pauza prije finalnog dana im je dosta dobro došla i malo su popravili raspoloženje rezultatima u posljednjem jedrenju, jer su u cilj ušli kao 3. i 4. 

Uglavnom, regata je generalno bila obilježena s hrpom DNF-ova, UFD-ova, DNC-ova itd. a naši momci završavaju kao 11. i 12.

Konačne rezultate njihove klase možete pronaći na ovom linku.

Što se tiče ženskog dijela flote Lasera, Elena je jedrila u konkurenciji od ukupno 24. jedriličarke. Djevojke su odjedrile jednak program kao i muški kolege, a Elena je unatoč svim problemima u cilj ulazila isključivo unutar najboljih deset, a u jednom plovu je i pobijedila. Kraj regate dočekala je na 8. mjestu, a na ovom linku možete pronaći kompletne rezultate ove flote.

Inače, spomenuti problemi, u principu ticali su se cjelokupne flote, kako muške tako i ženske. Organizatori su organizirali kompletnu opremu, a kako se pred početak igara pokazalo, to nisu odradili ni približno zadovoljavajući način.

Standardi su imali malo više sreće pa su dobili nove jedrilice, dok su djevojke u Radialima dobili "malo korištene" i to čak 22 jedrilice za njih 24. U svakom slučaju, jedrilice su trebale biti na raspolaganju tri dana pred regatu, ali to se istopilo na samo dva dana.

Što se tiče jarbola i prateće opreme tu je posebno teške trenutke doživjela Elena. Organizatori nisu nabavili dovoljan broj jednakih jarbola, te je tako naša reprezentativka dobila donji dio jarbola od Standarda umjesto od Radiala.

To je samo skraćeni dio ove priče, tako da Elenin rezultat nije pokazatelj njene prave trenutne forme.

A najljepši dio Alžirske priče napisala je Palma koja je svoju medalju osvojila u vrlo jakoj konkurenciji među kojima je bilo sedam djevojaka koje su u samom vrhu ove klase u svjetskim okvirima.

Foil surferice odjedrile su ukupno 17 jedrenja! S obzirom na karakteristike ove klase, ovisno o uvjetima na moru jedrile su ili slalom ili race. Palma nažalost nije pobijedila ni u jednom plovu, ali su joj zato najlošiji rezultati bila tek dva 9. mjesta. To dovoljno govori koliko dobri su bili ostali ulasci da bi zadržala dovoljno nisku bodovnu sumu da može osvojiti medalju.

Rezultate Palme Čargo možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Palma Čargo privatna arhiva

 

Back To Top