Na ovogodišnjem Europskom prvenstvu mladih za klasu ILCA 6, koje se jedrilo u Grčkoj u Thessaloniki od 29. lipnja pa do 6. srpnja, imali smo čak dvije jedriličarke u najboljih 10, Petra Marendić osvojila je brončanu medalju a Tea Peteh šesto mjesto!

Tjedan dana regate u Grčkoj stvarno je bio vrhunski sportski događaj za naše žensko jedrenje. Dvije djevojke iz dva različita kluba jedrile su među najboljima. Stvarno su sve nas učinile ponosnima!

Osim Petre i Tee, CRO na jedru imale su još četiri jedriličarke, a u njihovoj konkurenciji jedrilo je ukupno 106 djevojaka podijeljenih u dvije skupine. Naravno, Petra i Tea finale prvenstva su odjedrile u zlatnoj skupini, dok su u srebrenoj jedrile Lea Rakovac, Iva Rokvić, Paola Celić i Dorotea Spišić.

Europsko prvenstvo bilo je oglašeno i za mušku konkurenciju, ali ni ove godine nismo imali jedriličara sa zapaženim rezultatom. Između ukupno 284 jedriličara imali smo pet predstavnika. U zlatnoj skupini regatu završavaju Tedi Leonardelli, Max Gjidera i Antun Tomašević. U srebrenoj jedri samo Luka Fatović, a u brončanoj Luka Hagenauer.

Prvog dana regate sve grupe su po stabilnim uvjetima na 8-9 čvorova vjetra i malom valu odjedrile po dva plova. Petra je već tada pokazala svoju dobru formu i kraj dana dočekala na trećem mjestu. U prvom plovu bila je sedma dok je u drugom zauzela drugo mjesto. Sličnu bodovnu situaciju imala je i Tea koja je dan završila sa samo bodom više od Petre.

Idući dan odjedrene su još po dvije regate. Dan je započeo po nešto jačem vjetru koji je išao do 12 čvorova, da bi do kraja poslijepodneva oslabio na 6-8. Naš najbolji dvojac imao je šarolike rezultate te subote, pogotovo Petra koja je u prvom plovu dana u cilj ušla na 45. mjestu. Zato je u idućem malo popravila dojam, te ubilježila 16. mjesto. Što se tiče Tee, ona je dan otvorila s 5. mjestom, a završila s 19.

Nedjelja je po meteo uvjetima bila obrnuta od subote. Prva jedrenja odrađena su po laganom vjetru i moru mirne površine, dok su posljednja bila po nešto vjetrovitijim uvjetima od 10-12 čvorova. Ovo je definitivno bio Petrin dan. S jednim drugim i jednim četvrtim mjestom vratila se u utrku za medalju, ali je zato Tea sebe dovela u situaciju da ne smije više napraviti niti jednu grešku do kraja prvenstva. Ona je u petom plovu završila je 31. i u šestom, vjerojatno u želji da popravi situaciju, izlijeće na crnoj zastavi i sumu bodova značajno povećava.

Uglavnom s ukupnom šest jedrenja za svakog natjecatelja završile su kvalifikacije i u ponedjeljak se moglo krenuti s finalnim ciklusom za kojeg su također bila predviđena tri dana jedrenja.

Foto: Thom Touw

Kratki oštri val i vjetar do 14 čvorova obilježio je utorak popodne i prva finalna jedrenja u Thessaloniki. Naše djevojke bile su u top formi i u cilj ulazile jedna pored druge. Prvi finalni plov Petra je treća, a Tea četvrta, dok je u idućem Petra peta, a Tea treća.

U srijedu prvenstvo se nastavilo po laganim uvjetima vjetra koji nije prelazio deset čvorova, a glavne junakinje ovog izvještaja nastavljaju svoje nadmetanje i demonstraciju trenutne mogućnosti jedrenja u nas. Petra treći finalni plov pobjeđuje, a Tea ulazi u cilj odmah iza nje! U idućem je bilo malo lošije, tako da je pored Petrinog imena zabilježeno dodatnih 9 bodova, a pored Teinog 14.

I posljednjeg dana regate uvjeti su bili slični. Prvi plov kreće po desetak čvorova koji su do kraja jedrenja pali na 6-7. Inače, program je odrađen sa zakašnjenjem jer u prvom dijelu dana vjetra uopće nije bilo te je bio podignut AP.

Ovog puta Petra i Tea nisu rezultatski pratile jedna drugu. U predzadnjem plovu Europskog prvenstva Petra Završava četvrta, a Tea 19. dok je u posljednjem bio obrnut raspored. Petra ga je završila 33. a Tea 3.

Kad se podvukla crta i napravila sva odbacivanja, konačan skor za Petru bio je takav da je imala jednak broj bodova kao i Španjolka Adan Lledo Claudia - 86. U određivanju koja od ove dvije djevojke će se vratiti doma s brončanom medaljom presudio je raspored prvih mjesta. Naime, Španjolka je svoju jedinu pobjedu imala u prvom plovu prvenstva, dok je Petra pobijedila u devetom plovu, a po jedriličarskim pravilima kasniji rezultat ima veću vrijednost.

Teina suma bila je 110. Naravno, moramo i tu napraviti jednu malo simulaciju i reći da nije imala nesreću s izlijetanjem na crnoj zastavi i da joj je taj plasman bio u prosjeku ostalih, da je i ona mogla biti u krugu osvajačica medalja. Nažalost, Tea nije uspjela u Pulu se vratiti sretna kao i nakon iste regate održane godinu ranije u Kaštelima, ali svejedno, još jedna plasman u top ten društvu nije sigurno slab rezultat i definitivno korak naprijed jer ove godine pričamo o 6. mjestu u generalnom plasmanu!

Što se ostatka Hrvatske ekspedicije tiče plasmane u ženskoj konkurenciji možete pronaći na ovom linku, dok su ovdje rezultati za dečke.

Naslovna foto: Thom Touw

 

Back To Top