Nakon duljeg vremena JK Jugo iz Malog Lošinja bilo je domaćinom nacionalnog prvenstva u klasi 420, a osim dvosjeda na regati su jedrili i kolege u jednosjedima klasa ILCA 6 i ILCA 7. Generalno jedna vrlo lijepa juniorska regata na koju je stiglo i nekoliko Ukrajinskih i Slovačkih posada.

Trajanje natjecateljskog dijela regate bilo je tri dana, od petka 11. pa do nedjelje 13. ožujka. Međutim, zbog vremenskih uvjeta jedrilo se samo u nedjelju kad je odrađen stvarno impresivan program!
Detaljno o događanjima na i oko regate ispričao je član Organizacijskog odbora Vedran Kabalin:

Regatu su obilježili i promjenjivi smjer i promjenjiva jačina vjetra, vrlo teški uvjeti, a u petak je stvarno bilo nemoguće bilo što napraviti. I subota je bila prekrasna kad se pogleda sa strane, ali ni tada nismo uspjeli organizirati niti jedan plov. Vjetar je stalno vrtio... puhalo je sa sjevera, pa je otišlo na zapad, pa na jugozapad... tako da je bilo stvarno nemoguće išta napraviti. Inače kad je svugdje u ostatku Kvarnera bura kod nas bude jedan bezvjetreni jezičac čija posljedica je bila vidljiva i ovog vikenda. Uglavnom, u subotu navečer mi iz Organizacijskog odbora nismo išli na spavanje baš opušteni, jer JK Jugo stvarno dugo vremena nije imalo na svom repertoaru bilo što drugo osim Optimista. Također ovo nam je bio i treći pokušaj organizacije ove regate, jer su nam prethodna dva propala zbog Korone. I stvarno smo htjeli da regata završi onako kako treba, pogotovo jer cijeli posao pada na leđa grupici volontera. Ali u nedjelju navečer više nismo bili napeti :) Tog trećeg jutra rano smo izašli na more, već oko 08:30, a prvi start bio je prije 10. Regate su tad išle jedna za drugom, te su ILCA 6 i 420 odradili po četiri plova, a ILCA 4 tri plova. Stvarno cmo bili vrlo zadovoljni što se toliko posla uspjelo napraviti, pogotovo kod klase 420. Ipak je u pitanju Prvenstvo Hrvatske i drago nam je da su natjecatelji dobili priliku odbaciti najlošiji rezultat. I ILCA 6 je dobila istu mogućnost odbacivanja najlošijeg rezultata, dok kad su ILCA 4 krenuli u četvrtu proceduru vjetar odlazi u desno i pada, pa su oni ostali bez te bonus opcije. Nažalost, zbog potrebe pakiranja i hvatanja trajekata flotu ILCA 4 odmah potom smo poslali na kopno jer su ipak najsporiji i kako nije bilo dosta vjetra njihovo jedrenje bi predugo trajalo.

Vedran Kabalin, JK Jugo

U klasi 420 nastupilo je 12 domaćih i jedna posada iz Slovačke i standardno u svim kombinacijama, čisto ženske, čisto muške i mješovite, bez nekog posebnog naglaska na niti jednu od njih.

Raspored snaga na kraju bio je sličan onome iz Zadra dva tjedna ranije na prethodnoj kriterijskoj regati. Iako nisu bile dominantne u svim jedrenjima, najbrže su bile članice Uskoka Noela Petešić i Petra Gambiraža. Najlošiji (odbačeni) rezultat bilo im je treće mjesto, dok je u skoru ostala pobjeda iz prvog plova i dva druga mjesta.

Iduća dva mjesta otišla su posadama iz JK Sveti Nikola iz Zagreba. Srebro su osvojili Ema Samaržija i Leon Scheidl, dok su se broncom okitile druga sestra Samaržija, Mara i njena flokistica Marta Mavar koje su i pobijedile u posljednjem plovu.

Najbolja čisto muška posada bila je iz Riječkog Galeba u sastavu Mark Maglica i Luka Kamber koja je bila najbolja u drugom plovu, dok je preostala pobjeda bila najbolji rezultat četveroplasiranih Mie Močinić i Mare Uroda Plevko iz Uskoka.

Analizom rezultata vidi se da su uglavnom pokazana dosta ujednačena jedrenja uz povremene bljeskove i "anti bljeskove", ali prosjek je na kraju i ovog puta pokazao pravo stanje one flote.

Druga najbrojnija klasa na regati bila je ILCA 6. Od njih 20 čak 12 je bilo dečkiju, ali svejedno zlato odnosi jedna od djevojaka. Najbrža je bila Ursula Balas (JD Val). U prvom plovu je prerano startala i zaradila je UFD, te je vrlo vjerojatno bila jedna od najzadovoljnijih što su se uspjela održati četiri jedrenja, pa se ovaj kiks mogao odbaciti. U iduća dva plova pobjeđuje, a u posljednjem ulazi kao treća iza Maxa Gjidere i domaće jedriličarke Dorotee Spišić.

Pobjedu u prvom plovu odnio je spomenuti svježi Labudaš Max Gjidera koji je ovu zimu u izvrsnoj formi. Najlošiji rezultat bilo mu je 8. mjesto, a suma ostalih rezultata osigurala mu je osam bodova što mu je bilo dovoljno za drugo mjesto u generalnom plasmanu!

Pet bodova iza Maxa završava mu klupski kolega Antun Tomašević koji broncu osvaja s jednim trećim i dva peta mjesta.

Treće mjesto u muškoj konkurenciji osvaja Ukrajinac Semen Khashchyna, nakon kojeg završavaju preostale dvije djevojke sa ženskog postolja... Dorotea Spišić (JK Jugo) i Petra Marendić (JK Mornar).

UFD kojeg je Ursula "osvojila" u prvom plovu nije bio jedini, a sličnom natjecateljskom žaru podlegli su još neki u tom i u idućem plovu. O kome je točno riječ možete vidjeti na ovom linku.

A najbrojnija klasa bila je ILCA s najmanjim jedrom - ILCA 4. U njoj je zajedno jedrilo 28 momaka i djevojaka, a situacija u vrhu bila je suprotna od one kod starijih kolega i kolegica. Generalnu pobjedu osigurao je član JK Vega, Tedi Leonardelli s najboljim rezultatom na cijeloj regati, koji pobjeđuje u sva tri plova!
U generalnom plasmanu članovi Vege uzimaju i preostale dvije medalje. Katja Rabak i Lea Rakovac su srebrena i brončana i predvode skupinu od pet djevojaka. Tek na 7. i 8. mjestu završavaju iduća dva najbolja jedriličara, Karlo Ugrin (JK Galeb) i Jan Komadina (JK Vega).

Na startu je i ova flota pokazivala znakove nervoze, ali sa značajno manjim brojem UFD-ova nego društvo iz flote ILCA 6.

Što se tiče kompletnih rezultata, njih možete pronaći na ovom linku, a vijesti iz Lošinja, obećaju iz JK Jugo, nastavit će redovito pristizati tijekom cijele godine. Po riječima Vedrana Kabalina imaju u planu još nekoliko regata što krstaša, što malih klasa u kojima ove sezone imaju raspoložene mlade snage - osim Dorotee Spišić koja je bljesnula u posljednjem plovu ILCA 6 flote, jednak rezultat ostvarila je i Barbora Čulmanova u posljednjem plovu flote ILCA 4 i time nadoknađuju izostanak Grigora Pettenera s regatnog polja koji je zbog zdravstvenih razloga morao od subote ostati doma.

Naslovna foto: Zoran Matusan

 

Back To Top