Jedno od najvećih svjetskih jedriličarskih događanja je završilo, a Filip Jurišić se vratio doma s osvojenom brončanom medaljom u klasi Laser standard!

Petnaest naših jedriličara i jedriličarki nastupilo je u šest različitih klasa. Uz Filipa među njima se može posebno istaknuti još i Tonći Stipanović koji je regatu završio na 4. mjestu, dok su ostali u svojim flotama bili plasirani ispod desetog mjesta. I ostali mogu biti relativno zadovoljni nastupima, ali naravno, sve je to ovisno o osobnim ambicijama i pojedinačnim očekivanjima.

118 jedriličara je nastupilo u Laser standard kategoriji. Jedrili su 4 kvalifikacijska jedrenja, pa 4 finalna i na kraju deset najboljih medal race. Filip je u prva tri plova napravio izvrsnu seriju s trećim, prvim i još jednim trećim mjestom. Prvi dan regate je završio kao vodeći i nastavio se dobro držati i u nastavku regate, ali ga je 10. mjesto u četvrtom plovu kvalifikacija spustilo na treću poziciju u ukupnom plasmanu. Za to vrijeme klupski kolega Tonći Stipanović je imao lošije otvaranje, pa je prvi plov završio na 19. mjestu, ali je zato preostala tri odradio onako kako smo naučili vidjeti kod njega, pa je nanizao dva 4. mjesta i jednu pobjedu.

U svakom slučaju Mornarev dvojac u finalni niz ulazi u stilu. U ovom dijelu natjecanja Tonći je bio konstantniji i kiksaje samo jednom kad je završio na 29. mjestu, ali srećom to je bio rezultat koji je mogao odbaciti. Za to vrijeme je Filip rezultatski bio u blago silaznoj putanji. Srećom, najlošiji ulazak mu je na 18. mjestu, a evo što je podijelio s nama:

Mogu reći da sam stvarno zadovoljan s ishodom regate. Sve regate na kojima sudjelujem ove godine su u stvari pripremne regate za Svjetsko prvenstvo koje će se jedriti u Aarhusu (Danska) za oko mjesec dana, gdje ja i Tonći moramo kvalificirati Hrvatsku za Olimpijadu u Tokiju 2020. A ova regata nam je bila najzanimljivija jer uvjeti koji se očekuju u Danskoj bi trebali biti vrlo slični onima koje smo imali u Njemačkoj, jer je riječ o par stotina kilometara udaljenosti. U Kielu su uvjeti bili stvarno teški s dosta promjenljivim i nestabilnim vjetrom. Tako sam npr. u par regata bio vodeći, pa na kraju ušao 3. ili kao u posljednjem plovu 18. jer sam promašio bovu (smijeh) i povukao cijelu flotu za sobom. U svoju obranu mogu reći da je bila loša vidljivost, a bove su bile oblijepljene s reklamama i mnogo je regatnih polja bilo u blizini, pa se stvarno lako bilo za zabuniti! Jedino su Tonći i Hanson (tada vodeći u poretku) išli na pravu bovu i dok smo ja i ostatak flote vidjeli gdje je problem oni su se uspjeli izvući s pozicija na kojima su do tada bili i vratiti se u igru za medal race, a ja sam u međuvremenu dobio i penal, ali srećom sam odbacio tu regatu. Tako da je tu bila šansa da se još bolje plasiram. I za kraj, medal race... bio je fantastičan.

Filip Jurišić, JK Mornar

Razlog zašto je nastup u Aarhusu važan, u principu za sve jedriličare, je taj što će se tamo dijeli mjesta za nacije za nastup u Tokiju. Što se tiče Laser standarda prvih 18 nacija će tu dobiti svoja mjesta. Princip je takav da u slučaju da to nije vezano uz prvih 18 pozicija na rezultatskoj ljestvici, pa u slučaju da je više predstavnika neke nacije u prvih 18 tada se granica spušta za odgovarajući broj mjesta. U svakom slučaju cilj je ispunjen ako je ili Tonći ili Filip unutar zadane norme.

U Hrvatskoj ostaju do utorka kad putuju za Aarhus na tri tjedna priprema. Zatim se vraćaju na nekoliko dana odmora na suncu Mediterana pa slijedi nastup na Svjetskom prvenstvu!

U međuvremenu, u Kielu su momci koji jedre u Laser radialu odjedrili svoje Svjetsko prvenstvo. Među 92 natjecatelja jedrilo je šest naših predstavnika. Najbolji rezultat ostvario je član JK Labud, Dominik Perković:

Foto: Herman Hell

Dominik je inače jedriličar koji je ovu sezonu u Hrvatskoj krenuo s jedrenjem u standardu, ali se za potrebe ovog Svjetskog prvenstva vratio u radial. Ne računajući 15. mjesto u prvom kvalifikacijskom plovu, možemo reći da je kvalifikacije odradio furiozno s osvojenim 5., 3. i 2. mjestom. Blizu njega u kvalifikacijama, a i kasnije tijekom finalnih jedrenja su bili članovi JK Split Mario Novak i Bruno Gašpić. te Orsanovac Alec Cvinar.

Novak i Cvinar imaju sličnu karijeru kao i Perković. Inače jedre u standardu, a za potrebe ove regate su u Kiel ponijeli radial jedra. Sva trojica su imala po tri rezultata u prvih deset, sa po jednim lošijim koji se mogao odbaciti prije formiranja finalnih skupina.

Zajedno s njima u zlatnu skupinu se plasirao i član Šibenskog JK Val, Roko Copić koji se doma vratio kao 36. Kako nam je rekao njegov trener, Teo Piasevoli, osjetila se nedovoljna kondicijska spremnost:

Kieler Woche, nešto što svaki jedriličar mora doći bar vidjeti! Vremenski uvjeti su bili zaista teški, ali nije to uzrok Rokovom lošem nastupu. Osjetio se manjak energije! Mislim, Roko nije loše jedrio, ali nije uspio iznijeti regatu na potrebnom nivou. S obzirom na rezultate na početku ove jedriličarske sezone on i Bruno Gašpić iz JK Split su došli u Kiel osim da jedre SP još i da u direktnom međusobnom omjeru vide koji od njih dvojice ide na World Sailing Youth SP u Texas. Na početku je jedno kraće vrijeme uspio biti ispred Bruna, ali su krenula prevrtanja, pucanje argole, a i Bruno je pokazao da je spremniji i kondicijski mnogo pripremljeniji. Nadam se da će iz ovog Roko izvući pouku i tom segmentu treniranja pristupiti ozbiljnije nego do sada. U svakom slučaju posebne čestitke Brunu pogotovo, jer je kao junior po tako teškim uvjetima uspješno parirao i mnogim seniorima.

Teo Piasevoli, trener JK Val

 S druge strane, trener JK Split, Ante Ćesić se vratio doma mnogo zadovoljniji, pogotovo jer će i on na put u Corpus Christi zajedno s Brunom:

Ovo je bila jedna od najnapornijih regata u mom životu, što fizički, što psihički, jer bi svaki dan proveli u klubu i na moru u Kielu od 10 do 12 sati. Razlog je što smo koristili zajednički smještaj i prijevoz s Dugim (Milan Vujasinović), pa smo morali voditi računa i o njemu i o našim laserašima. Ali svejedno je na moru bilo naporno. Bilo je situacija da izađemo na more, pa nas vrate na kopno zbog najave nevere, pa ponovno natrag na more nakon nekoliko sati čekanja... a jedan dan smo uz dva plova imali i dvije nevere koje smo dočekali na moru. Što se tiče Maria Novaka mogu reći da je imao dosta pehova. Zbog loše vidljivosti dva puta nije okrenuo ispravnu bovu u fazi dok je bio vodeći. A koliko je loša situacija bila po tom pitanju govori i to što je u prvom plovu cijela flota okretala bove od polja do našeg gdje su jedrili standardi. Također je vodio i plov koji je prekinut zbog nadolazeće nevere, predzadnji dan je vozio bez argole, pa posljednjeg dana u plovu u kojem je bio treći na bovi od orce puca mu vang i završava 20., a DSQ u drugom plovu je dobio zbog penala kojeg je dobio na startu, nije završio drugi puni krug iskupljivanja. S Brunom sam prezadovoljan, pogotovo što je vrlo rano dobio drugi penal pa je većinu regate odjedrio rezervirano. A penale je dobio za pumpanje u totalno nepromišljenim situacijama. Ali kroz polje je dobro vozio, imao je dobar pregled i brzinu, tako da je na taj način poništio svoje tradicionalno loše starteve.

Ante Ćesić, trener JK Split

Jedino u zlatnoj skupini nije jedrio drugi Orsanovac, Damir Bulić, koji je odjedrio samo dva plova od ukupno osam.

Još se može primijetiti da nije bilo medal racea, a on nije praksa koja se primijenjuje na prvenstvima koja organizira World Sailing.

U ženskoj konkurenciji među Laser radialima ipak je jedrila samo predstavnica JK Labud. RIječ je o njihovoj predstavnici ruskog podrijetla, Eleni Vorobevoj koja od 76 jedriličarki završila na vrlo dobrom desetom mjestu. Djevojke su odjedrile 5 kvalifikacijskih jedrenja u kojima je ona osvojila po dva druga i četvrta mjesta, te 14. Kao jedna od favoritkinja ulazi u finalna jedrenja kojih je bilo samo dva. Njih finišira kao 9. i 16. i uspješno se kvalificira u medal race kojeg završava na 4. mjestu.

Muškaraca u klasi Finn je bilo 69, a naši među njima su bili Josip Olujić (JK Labud), Nenad Bugarin (JK Labud) i Milan Vujasinović (JK Split).

Foto: Herman Hell

Oni su odjedrili 8 plovova i niti jedan se nije plasirao u medal race. Najbolje plasiran je bio Josip Olujić na 16. mjestu. Mjesto iza njega je završio Nenad Bugarin, dok je kolega s druge strane Marjana, Milan Vujasinović, završio 23. Evo što je Josip imao reći o regati:

U odnosu na nas ovdje imali smo dosta hladne i promijenjive uvjete. Stalno je puhalo između 10 i 18 čvorova uz 10 do 15°C. Dosta je dricavalo i ja osobno nisam imao svoje najbolje dane, pa sam se često morao izvlačiti. Najvažnije je to što su uvjeti na moru slični onima koji će nas čekati u Aarhusu na Svjetskom prvenstvu, a 99% flote u Kielu je bila najbolje što je trenutno u svijetu u klasi i svi će nastupiti i na SP. Na kraju sam završio 16. što nije rezultat koji sam očekivao. Najveći problem su bile moje greške dok sam brzinom stvarno zadovoljan. Znao sam pogriješiti stranu nakon starta, a imao sam i jedan Black Flag kao velik uteg već od drugog plova.

Josip Olujić, JK Labud

Olujić i Bugarin imaju sličan plan kao i laseraši. Trenutno su fazi odmora, a na put prema Aarhusu putuju u ponedjeljak. U Danskoj će trenirati do 19. srpnja. Zatim se vraćaju u Split na tjedan odmora, te ponovno u Aarhus nekoliko dana prije početka SP-a.

Djevojaka u skifu, 49er FX, je bilo 122, odnosno 61 posada. Posada JK Uskok, Enia Ninčević - Mihaela de Micheli Vitturi, završila je na 27. mjestu. Kod njih je matematika bila nemilosrdna i završile su na ovom mjestu unatoč tome što im je najlošiji rezultat upravo i bilo 27. mjesto koje su i odbacile. Najbolji finiš im je bilo 7. mjesto a još šest plovova su završile iznad dvadesetog mjesta. Definitivno su pokazale konstantno jedrenje i dale nam nadu da ćemo ih u budućnosti viđati i na visočijim pozicijama.

I za kraj je ostala druga Zadarska posada, ovaj put iz JK Sv.Krševan, naravno riječ je o braći Šimi i Mihovilu Fanteli. Jedrili su protiv 85 posada i jednako kao i djevojke su odjedrili 10 plovova, pet kvalifikacijskih i pet finalnih. Rezultatski su dosta oscilirali. Najbolji finiši su im bili na dva peta mjesta, po jednom u kvalifikacijama i u finalu.

Ove dvije posade također očekuje nastup u Aarhusu. Svima želimo da se uspješno spreme, a kako su im pripreme protekle i što očekuju od nastupa na SP u Danskoj čut ćemo za koji tjedan.

 

Naslovna foto: Sascha Klahn

 

Back To Top