65 mladih jedriličara i jedriličarki okupilo se u subotu i nedjelju 23. i 24. listopada na Jarunskom jezeru na regati koju organizira YC Zagreb, a za klase Optimist, ILCA 4 i ILCA 6.

Dominantno najbrojniji su i ove godine bili Optimisti kojih je bilo prijavljeno 60, dok su u ILCA 4 jedrile dvije djevojke i jedan momak, a u ILCA 6 dva jedriličara iz kluba organizatora. Sudionici regate bili su članovi klubova čiji rezultati se inače zbrajaju na kriterijskoj ljestvici regije sjever, odnosno većinski iz Istre i Kvarnera.

Oba dana jedrilo se po istočnjaku kojeg je bilo dovoljno za pet plovova. Iako to izgleda dosta stabilno, najveći posao je ipak napravljen u nedjelju kad su odjedrena četiri plova. Naime u subotu je vjetar bio vrlo slab i teškom mukom su sve tri klase uspješno odjedrile samo jedan plov.

Sličan rasplet bio je i u nedjelju ujutro kad se dugo čekalo da se vjetar pojavi. Kad je došao RO se mučio s jednakim problem kao i dan ranije, ali zato je nakon par sati čekanja i jednog teškom mukom odjedrenog plova, zapuhalo 7-8 čvorova po kojima su jedan za drugim odjedrena iduća dva za optimiste i radiale, dok su 4.7 uspjeli napraviti i peti plov.

Optimisti na vrhu pružili su malo neizvjesnosti svojim trenerima, jer nitko nije uspio pobijediti više od jednom u pojedinačnim jedrenjima, ali su Matteo Matković (JK Uljanik) i Mario Bratonja (JK Opatija) pokazali stabilnije jedrenje, te s 5, odnosno 6, kaznenih bodova zauzeli prva dva mjesta.

Dvoboj za treće mjesto između Luke Smokrovića (JK Opatija) i Martina Čulmana (JK Jugo) bio je nešto neizvjesniji i s jednakim brojem bodova završavaju regatu, ali jedna pobjeda mladom Smokroviću osigurava broncu.

Čak troje optimista imalo je 13 bodova, koliko im je bilo dovoljno za plasmane od 5- do 7. mjesta. Ponovno je jedno prvo mjesto presudilo i to u korist Karla Dminića (JK Plav), te on završava kao petoplasiran, dok je odmah iza njega regatu završila najbolja među djevojčicama - Alexandra Ivanova (JK Opatija).

Foto: Nena Marenić Iussić

Kompletne rezultate ove klase možete pronaći na ovom linku.

Što se tiče ex Laseraša, sada jedriličara i jedriličarki u klasama ILCA, oni su nažalost bili u malobrojnoj konkurenciji, pa im je ovaj vikend u stvari bio kao još jedan međusobni trening, a tko je najbrže odjedrio zadanu rutu možete vidjeti ovdje za klasu ILCA 4, a ovdje za klasu ILCA 6.

 

Back To Top