Naš dvojac u kraljevskoj klasi, Marin Mišura i Tonko Barač su otputovali na pozivnu regatu Bacardi Cup koja će se jedriti od 4. do 10. ožujka u Miamiju na Floridi.

Uz klasu Zvijezda u Miamiju na poziv sponzora nastupit će i posade u klasi J70.

Hrvatskoj posadi je ovo drugi nastup na ovoj regati, a lani su u konkurenciji još 70 posada zauzeli visoko 14. mjesto! Na regati će jedriti na iznajmljenoj jedrilici dok su iz Hrvatske ponijeli svoj set jedara.

Inače u Hrvatskoj je klasa Zvijezda sklona stalnom osciliranju i ova posada je posljednjih godina najaktivnija po pitanju nastupa na (najčešće) inozemnim regatama. Posljednjih godinu dana je klasa ponovno u fazi blagog uzleta i trenutno je aktivno osam posada. U Rijeci je jedna posada, u Zadru dvije, u Trogiru jedna, a u Splitu čak četiri. Još su i u Šibeniku dvije jedrilice ove klase, ali su trenutno u fazi mirovanja.

Što se tiče programa regata u 2018. godini su predviđene četiri u službenom kalendaru HJS-a. Otvoreno Prvenstvo Hrvatske će se organizirati u Splitu 18-20. svibnja, zatim Zadar Star 2018 16-17. lipnja, pa regata povodom nebeskog zaštitnika grada Šibenika - Sv.Mihovil 22-23. rujna i za kraj sezone je predviđen Croatel Cup u Splitu 9-11. studenog.

Da su trenutne akcije ozbiljnog karaktera govori i to što se Hrvatska flota kandidirala za domaćinstvo prvenstvo istočne hemisfere za 2019. godinu. Ova podjela je malo neuobičajena, ali to je jedna pd posebnosti ove klase koja još koristi i podjele na flote i distrikte.

Uz klasu zvijezda u Hrvatskoj se u posljednje vrijeme sve više jedri i u dvosjedu klase Šljuka. Trenutno je na ovoj sceni slična situacija kao i kod zvijezde, a treba spomenuti da je JK Split istaknuo kandidaturu za domaćinstvo Europskog prvenstva klase za 2020. godinu!

 

Naslovna foto: www.bacardiinvitational.com

 

Back To Top