iQ Foil nova je olimpijska disciplina o kojoj je već bilo riječi, a ovog puta smo ponovno na ovoj temi jer je u Splitu organizirana prva regata ove klase u Hrvatskoj, a ujedno i prva ovogodišnja regata klase iz ciklusa iQ Games of '21.

Domaćinstva regate prihvatio se JK Labud, a dani održavanja bili su od 4. do 9. svibnja s tim da je samo utorak 4. bio dan predviđen za premjeravanja, a za svih ostalih pet dana predviđeno je bilo da se intenzivno jedri.

Po prvim najavama očekivao se velik broj natjecatelja, ali kako su još uvijek pravila vezana uz prelaske granica u jednom i u drugom smjeru različita od države do države, na regatu se ovog puta nije odazvao velik broj sudionika. Ukupno je jedrilo jedanaestero jedriličara i jedriličarki, od čega ih je troje bilo u ženskoj i osmero u muškoj konkurenciji.

Hrvatska je imala predstavnike u obje spolne kategorije, naravno, to su bili Palma Čargo i Luka Mratović, naši najiskusniji surferi kad su u pitanju olimpijske daske, a s njima su jedrili predstavnici Slovenije, Mađarske, Italije i Slovačke.

Da je riječ o klasi koja je budućnost i da je sad pravo vrijeme da se u nju uključe svi željni super brzog foilanja već i po laganom vjetru najbolje se može vidjeti iz podatka da je skoro pola natjecatelja bilo mlađe od 21 godine, odnosno jedrili su u kategoriji U21.

I momci i djevojke su odjedrili ukupno po 13 jedrenja. Među djevojkama pobjedu odnosi Palma, dok je u muškoj konkurenciji Luka osvojio srebro.

Palma je bila nedodirljiva i uknjižila je idealan rezultat od 13 pobjeda. U muškoj konkurenciji vrlo sličan rasplet događanja bio je za pobjednika, talijanskog jedriličara Francesca Scagliolu, dok je Luka osvojio uglavnom druga mjesta, a 5. i 7. donekle su poništile pobjede u dva plova.

O regati smo malo popričali s članom Organizacijskog odbora, Ivanom Kljakovićem Gašpićem:

Ovo je bila prva regata u kategoriji nove olimpijske daske i bilo je dosta izazovno organizirati je s obzirom na Kovid status Hrvatske koji je dosta kompleksan. I činjenica da je ovo bila prva regata u Splitu i Hrvatskoj i da smo jedna nova destinacija, trebali smo stvarno dosta uložiti u promociju i privlačenje natjecatelja iz Europe.
Cilj nas u Labuda je da tu klasu populariziramo i da stvorimo platformu za nove generacije jer je relativno jeftina, pristupačna, nije previše kompleksna i logistički je dosta jedostavnija od drugih brodova. A s druge strane, što se tiče jedriličara, u njoj dominiraju visoki i teški ljudi, tako da naša Dalmatinska građa i struktura ljudi može se dosta dobro uklopiti u tu disciplinu.
To su sve nekakve komparativne prednosti zašto smo u Labuda odlučili gurati ovu klasu.
Također nam je izazov bila ova regata s organizacijske strane jer je riječ o formatu kojeg do sada nismo imali prilike prakticirati, jer smo se do sada bavili isključivo klasičnim malim klasama i krstašima i trebalo je ovo sve skupa orkestrirati.
Imali smo samo 11 natjecatelja, ali iz pet zemalja, što je stvarno pohvalno i odradili smo regatu stvarno dobro.
U pet dana jedrenja četiri smo bili stvarno aktivni na moru, od toga je jedan dan bio stvarno izazovan.
Od strane klase, u Splitu su bili glavni suci i iz RO i žirija. Doma su otišli vrlo zadovoljni viđenim i odrađenim.
Unutar samog kluba ovog puta dosta su povukle mlade snage predvođene Dominikom Perkovićem. Veliku pomoć imali su od strane AJK Universitas i naravno imali smo vrlo veliku podršku od uprave, pogotovo našeg predsjednika Žarka Deškovića koji maksimalno gura jedrenje u Labuda. Tako da slobodno mogu reći da Labud doživljava jednu renesansu i da će klub svoj jubilej koji je za tri godine, obilježiti na najbolji mogući način.
Ovogodišnje izdanje ove regate prvenstveno nam je bila pokazna vježba da mi sami i svi iz vani koji su uključeni u iQ Foil, vidimo kako izgleda organizirati ovakvu regatu i cilj nam je da već dogodine ova regata postane standardni dio kalendara klase i da počnemo privlačiti veliki broj jedriličara, odnosno da zimi budemo baza za susjedne nam države, te da regata bude svojevrsna uvertira u sezonu.

Ivan Kljaković Gašpić, JK Labud

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Gonzalo Costa Hoevel

 

Back To Top