Pretposljednja izborna regata za sastav kadetske reprezentacije u klasi Optimist odjedrena je prošlog vikenda u Makarskoj, a organizirao ju je JK Bura.

Prvi dan natjecanja bio je petak 7. svibnja i tad se u principu jedino i jedrilo. Preostala dva dana, subota i nedjelja, protekla su bez ijednog plova, pa se tako još jednom ponovio klasični scenarij za ovaj akvatorij, a to je da ili puše jako ili ne puše uopće.

Jaki vjetar ovog puta bio je s juga, a da je u pitanju bila prava "metla" najbolje pokazuje to što je od 124 prijavljenih natjecatelja i natjecateljica njih čak četrdeset troje nije uspjelo odjedriti niti jedan plov!

Na regati se okupilo dosta klubova, i na regtu su stigli mali jedriličari gore od Pule, Rijeke, Krka, pa sve do Dubrovnika. Područje jedrenja bilo je ispred plaže u Makarskoj. Prvi dan bilo je oko 15-20 čvorova juga. To je u stvari i spasilo regatu, jer smo po tom vjetru odjedrili tri plova. Jedrit se počelo oko 11:30 i na moru smo bili do ok 17. A sutradan smo očekivali da će popodne biti maestrala, međutim zakasnio je i ispuhao se dok smo izašli na more. Taman smo oko 15:30 pokušali napraviti još jedan start, međutim vjetar je naglo slabio, a kako je dvadesetak jedrilica preuranjeno startalo start se morao ponoviti i dok je započela nova predstartna procedura vjetar je okrenuo i totalno pao. A u nedjelju je prognoza ionako bila takva da neće biti vjetra i stvarno je pogodila. Čekali smo da se možda nešto pojavi, do oko 15 sati, ali nismo imali sreće.

Prvenko Bušelić, JK Bura

Petak, osim što se na kraju pokazao kao stvarno presudan dan za osvajanje dragocjenih bodova za rang ljestvicu, pokazao se i kao danom koji je kao ishod imao fenomenalan zaplet koji je kasnije postao zaslužan za finalni raspored u rezultatima Kupa Makarske.

Naravno, s obzirom na broj prijavljenih sudionika, flota je bila podijeljena na dvije skupine, a najbolji iz obje realizirali su jednak broj bodova u sva tri odjedrena plova. Riječ je o Roku Cepiću Zokiću - JK Labud i Marinu Ljubičiću - JK Labud. Ova dva mlada jedriličara oba su u svojim grupama osvojila prvo dva druga, a potom jedno prvo mjesto. Takav rasplet osigurao im je u nedjelju podjelu prvog mjesta!

Uz njih se na postolje, ali kao trećeplasiran, popeo još jedan njihov klupski kolega, Josip Tafra. On je jedrenje ispred Makarske započeo s pobjedom, a potom ga završava s dva treća mjesta.

Međutim, tu drami nije kraj, a za nju je zaslužan pobjednik regate Split 1700, Tristan Tol - JK Vega, koji regatu završava na četvrtom mjestu unatoč tome što je jedini imao dvije pobjede. Naime, pobijedio je u prva dva plova, ali je prevelik bodovni teret skupio u trećem plovu kad je u cilj ušao na osmom mjestu.

Foto: Roko Muštra

U konkurenciji djevojčica najbolja je bila Ema Grabar - JK Uljanik. Zauzela je vrlo visoko peto mjesto, a odmah iza nje regatu završava najbolji među najmlađima (konkurencija do 12 godina), Toma Smirčić - JK Split. Koliko je dobar u svojoj konkurenciji možda najbolje govori podatak da je drugi u kategoriji U12 bio tek na 39. mjestu, Dominik Tokić - JK Punat.

Što se tiče drugog mjesta među djevojčicama, srebrena je Mara Samaržija - JK Sv.Nikola. Ona je završila odmah iza Tome, dok je brončana bila Danica Vučetić - JK Zvir koja je završila kao 14. ukupno. A broncu među U12 osvaja član JK Orsan, Mark Vladić , 47. u generalnom plasmanu.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Posljednja izborna regata za ovogodišnja SP i EP jedri se u Opatiji od 21. do 23. svibnja. Do tada trenutno stanje na rang ljestvici možete pročitati ovdje, a još ću samo dodati da je stigla vijest da je naša reprezentacija dobila dva dodatna mjesta za nastup na Europskom prvenstvu. Tako da će nas u Španjolskoj predstavljati četiri djevojčice i pet dječaka.

Naslovna foto: JK Labud

 

Back To Top