Dva vikenda za redom JK Orsan iz Dubrovnika organizira regate službeno prijavljene u kalendaru HJS-a. Riječ je o regati monotip klase Melges 24 i o u regati Sv.Vlaha.

Regatom Sv.Vlaha dubrovački jedriličari tradicionalno odaju počast nebeskom zaštitniku svog grada i godinama su sastavni dio programa ceremonije zatvaranja Feste. A da bi se zatvaranje dodatno uljepšalo i istaknule prekrasne vizure starog dijela Dubrovnika, Regatni odbor je i ove godine dio regatnog polja postavio ispred Porporele.

Rezultati su se ujedno bodovali i za Ligu Orsan, a zajedno je zajedrilo 13 jedrilica. Među njima su kao posebni gosti bili predstavnici Splitskog sveučilišta na jedrilici Universitas.

Foto: Dean Kontić

Više o svemu što se događalo u Dubrovniku ispričao je član organizacijskog odbora g.Dean Kontić:

Startna linija je bila ispred Poprporele, dok je bova od orce bila postavljena 1NM od starta. Trebalo je odjedriti 2 puta “štap” i zatim prema cilju u Gružu.
Lagani burin koji je još puhao u vrijeme predviđenog starta, na kratko je odgodio startnu proceduru.
Međutim, upravo kako su se svi nadali, a kako su i svi modeli koji rade predikciju atmosferskih prilika najavljivali, 20-tak minuta kasnije burinet se “ugasio” i počelo je pomalo puhati iz pravca jugoistočnog kvadranta.
Slabi vjetar, maksimalne jačine od 2 do 3 čvora nije dozvoljavao jedrilicama velike brzine, ali upravo zbog toga na duže vrijeme je svima s kraja pružao prekrasan pogled na ovu interesantnu regatu.
Sasvim slučajno, ali vrlo simbolično, prilikom zadnjega okreta bove većine jedrilica, trombonjeri su označili kraj feste sv.Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika i jedrilice su krenule prema cilju u Gruškoj luci.
S obzirom da je vremensko ograničenje bilo 15:00, a da vremenski uvjeti nisu pružali mogućnost da ciljna linija bude u Gružu, ispred prostorija kluba JK Orsan, pomoćni cilj je bio pomaknut između otoka Dakse i kraja.
Prvi kroz cilj, nakon 2 sata i 37 minuta jedrenja prolazi jedrilica Outsider. Vrijeme jedrenja ujedno je odredilo pobjednika i prema ORC Club premjeru. Tako da je posada jedrilice Outsider s kormilarom Vedranom Kosovićem ukupni pobjednik regate Sv. Vlaha 2022.
Na kraju, moramo spomenuti vrlo interesantni moment samog završetka regate, u kojem se točno nakon 3 sata i 21 minuta jedrenja u cilju pojavilo 5 jedrilica, gdje je doslovno foto finiš odredio raspored prolaska kroz ciljnu liniju. Njih pet završilo je unutar 20 sekundi!
Zaključak se sam nameće, prekrasan dan za jedrenje, uzbudljiv završetak regate, sve u danu koji obilježava kraj 1050. feste sv. Vlaha.
Doista, ljepše se nije moglo ni poželjet.
Hvala sv. Vlahu na tome.

Dean Kontić, JK Orsan

Drugi u cilju bio je Južni vjetar. Posadi Jadrana Gamulina trebalo je 37 minuta više jedrenja od ekipe Outsidera, a u slijedeće četiri i pol minute završile su još tri jedrilice, dok je spomenuta petorka do cilja stigla još tri minute kasnije.

Foto: Paula

Točan raspored i vremena možete pronaći na ovom linku.

Što se tiče premjera, nije se desio klasični rasplet koji prati regate po laganom vjetru da malene i lagane jedrilice "pojedu" velike. Ovog puta posada Outsidera iskoristila je performanse svoje jedrilice na najbolji mogući način i ostavile drugoplasiranog Lera na dalekih 14 korigirianih minuta.

Nažalost za dvije jedrilice čija korigirana vremena bi bilo vrlo zanimljivo vidjeti, Južni vjetar i Universitas (drugi i četvrti u realnom vremenu), RO nema ORC svjedodžbe tako da će ostati pitanje da li bi li oni uspjeli ugroziti Outsidera.

Uglavnom, finalni ORC rezultati mogu se pronaći na ovom linku, a do idućeg kola Lige Orsan ostaje za nadati se da će Južni vjetar i Malduk riješiti problem svojih svjedodžbi te da će i rezultati na Ligi biti kompletni.

Naravno, za kraj tu je i fotogalerija gđe. Roze Zakarija koju možete pronaći na ovom linku.

Naslovne fotke: Dean Kontić

 

Back To Top