Pretposljednja izborna regata klase Optimist koja se jedrila prije tjedan dana u Poreču Imala je za rezultat da je na vrhu bilo dosta tijesno i regata koju je organizirao JK Uljanik plovidba iz Pule je neke razveselila, a neke unatoč velikim željama rastužila.

Regatni uvjeti su bili slični onima na prethodnoj regati. Puhao je maestral od 5 do 8 čvorova. Od predviđenog programa uspjelo se jedriti u petak i subotu kad su odjedrena po dva plova, dok u nedjelju nije održan niti jedan plov.

Velika želja juniora i kadeta da uđu u reprezentaciju rezultirala je ponavljanjem starteva u petak, pa se stiglo i do crne zastave na prvom plovu. Od 59 jedriličara i jedriličarki na regati čak 12 ih je diskvalificirano u prvom plovu zbog neopreznosti u ovim uvjetima.

Drugi plov je bio dosta oprezniji i dosuđen je samo jedan UFD.

S obzirom na kriterije koji su spomenuti i primijenjivani tjedan ranije Optimisti su ovaj vikend bili mnogo više "po pravilima". Jedina akcija koja je imala više sankcija nego što je uobičajena je bilo penaliziranje natjecatelja za nedozvoljeni poriv kormilom na startevima.

Najbolji na regati je bio jedriličar JK Omiš s oznakom na jedru CRO 919 koji je imao sreće s obzirom na broj održanih jedrenja pa mu se BFD-u u prvom plovu odbacio i odnosi pobjedu s dva druga i jednim trećim mjestom. Drugoplasirani je CRO 1169 iz Crikvenice sa šest bodova zaostatka iza Omišanina, dok je treća ukupno i najbolja među djevojkama bila predstavnika domaćina CRO 1154.

Oznake na jedrima umjesto imena i prezimena natjecatelja su trenutno i u službenim rezultatima (od 1. do 27. mjesta, od 28. do 59. mjesta) jer se čeka tumačenje HJS-a i HOO-a o problemu vezanom uz primjenu GDPR - Zakona o zaštiti osobnih podataka, po pitanju malodobnih natjecatelja i natjecateljica.

Konačna kriterijska rang ljestvica klase Optimist trebala bi uskoro biti objavljena na stranicama klase i tada će se službeno potvrditi sastavi reprezentacija za Svjetsko i Europsko prvenstvo, a jedino što se za sada može reći je da su jedriličari kojima je ovo bila posljednja prilika za kvalifikaciju unutar ove klase izgleda istisnuti od strane mlađih generacija koje su trijumfirale na proljetnom kriterijskom ciklusu.

 

Naslovna foto: Facebook JK Uljanik plovidba

 

Back To Top