JK Horizont iz poreča je od 18. do 20. svibnja bio domaćin treće izborne regate za klasu Optimist.

U Istru su stigli timovi iz svih Hrvatskih jedriličarskih klubova čiji članovi su davno napustili škole jedrenja i za sebe mogu reći da sad spadaju u kategoriju ozbiljnih jedriličara u svojoj klasi i uzrastu. Ukupno ih je u Poreču na startnom popisu bilo 66.

Situacija s vjetrom im je bila mnogo bolja nego što je to bio slučaj mjesec dana ranije na izbornim regatama u Dalmaciji. Uspješno su jedrili sva tri natjecateljska dana. Sva tri dana je puhao maestral, od 8 do 10 čvorova s vrlo kratkim periodima refula koji su dosezali dvanaestak čvorića. Petak i subota su završili sa po dva završena plova, dok je u nedjelju odjedren jedan, a drugi se morao prekinuti zbog odlaska vjetra s regatnog polja.

Što se tiče bodovnog stanja u rezultatima se može primijetiti dosta UFD-ova, BFD-ova i DSQ-ova.

Razlog tako velikog broja slova umjesto brojki je želja Regatnog odbora da se podignu standardi ponašanja jedriličara na regatnom polju, kao i praćenje trendova koji se dešavaju na međunarodnoj sceni ove klase.

Izborna regata koja je održana krajem travnja u Zadru je bilo obilježena velikim brojem ponavljanja startnih procedura. U Poreču je naprotiv, samo jedan start označen sa zastavom "I" koja omogućuje ispravak lošeg starta i ponavljanje predstartne procedure bez sankcija za one koji su preuranjeno startali. Sve ostale procedure su bile pod zastavom "U" koja u slučaju kaosa na startnoj liniji obavezuje Regatni odbor da slijedeća procedura ide pod "crnom" zastavom. 

Ako se preuranjeno starta u predstartnoj proceduri koja je pod zastavom "U" sankcija je UFD - Uniform Flag Disqualified, a za preuranjeni start pod "crnom" zastavom sankcija je BFD - Black Flag Disqualified. Što se bodova tiče nema razlike jer se u oba slučaja dobiva vrijednost maksimalnog broja sudionika plus jedan bod.

Također je u rezultatima prisutan i određen broj DSQ-ova. Oni su dosuđivani onim jedriličarima koji se na dosuđene penale nisu pravilno iskupili (napotpuni krug i slično).

Osim strogosti po pitanju klasičnog jedrenja i poštivanja jedriličarskih pravila posla su imali i premjerači koji su pazili na obaveznu opremu u jedrilicama i na sigurnosnu opremu na jedriličarima (žviždaljke, pojasevi...). U slučaju da jedrilčari i jedriličarke nisu bili opremljeni po pravilima dobivali su i na ovaj način kaznene bodove (u rezultatima DP).

Sve u svemu za ovu regatu u Poreču može se reći da je bila izrazito edukativnog karaktera, čije pozitivne efekte klasa očekuje vidjeti već na idućoj izbornoj regati koja je na rasporedu 25 - 27. svibnja a organizira je JK Uljanik plovidba u Puli.

A što se tiče rezultata treba pohvaliti Josipa Tafru iz JK Omiš koji je pobijedio s dva prva i dva druga mjesta! Osam bodova iza njega je završio Puležanin Tristan Tol iz JK Clivo, a Edo Fike iz JD Val Crikvenica je bio četiri boda niže na trećem mjestu.

Najbolja djevojčica je bila Edina klupska kolegica Carla de Carina, inače šestoplasirana. Zagrepčanka iz Sv.Nikole, Ema Samardžija je bila srebrena djevojčica, a u generalnom poretku je zauzela 8. mjesto. Treća djevojčica na postolju je bila Lucija Škopac iz JK Uljanik plovidba, inače u konačnici na 11. mjestu.

Foto: Facebook JK Horizont

U konkurenciji najmlađih, do 12 godina, nagrade su doma odnijeli Josip Tafra, Bepo Duplančić iz JK Zenta, te Grigor Petterner iz JK Uljanik plovidba. A u istoj dobnoj skupini najbolje djevojčice su bile Nika Fornažar iz kluba domaćina, te Dinka Boban iz JK Marina Kaštela.

 

Naslovna foto: Facebook JK Horizont

 

Back To Top