Jedino veliko IODA natjecanje održano u 2020. godini bilo je Europsko prvenstvo klase Optimist, održalo se od 18. do 25. listopada u Portorožu u organizaciji Jedriličarskog kluba Pirat. Treba naglasiti da je cijela akcija organiziranja ovog kontinentalnog prvenstva krenula u lipnju kad su se Jedriličarski savez Slovenije i JK Pirat prihvatili ovog velikog posla u zahtjevno vrijeme obilježeno dodatnim sigurnosnim uvjetima zbog straha od Korona virusa.

Glavni razlog ukazivanja povjerenja Sloveniji bio je vrlo dobra epidemiološka situacija u cijeloj srednjoj Europi, kao i činjenica da su u Portorožu odavno već postali rutineri po pitanju organiziranja masovnih okupljanja najmlađih jedriličara.

Naime, u istom akvatoriju već su odjedrena dva Europska prvenstva, prvom je baza bila u Piranu 1997. dok je drugo organizirano u Portorožu 2009. a u međuvremenu svake godine se organizira velika Uskrsna regata ove klase na kojoj je redovito okupi nekoliko stotina kadeta i kadetkinja, a rekord je dosegnut 2018. godine kad se u Portorožu na ovoj trodnevnoj regati natjecalo 521 dječak i djevojčica!

Hrvatska reprezentacija sastojala se od 6 dječaka i 4 djevojčice, dok je ukupna flota brojala 113 djevojčica i 156 dječaka.

Predstavljale su nas:

  • Mija Močinić - JK Uljanik
  • Mara Samaržija - JK Sv.Nikola
  • Katja Rabak - JK Vega
  • Noa Gorički - JK Uljanik

u ženskoj konkurenciji, odnosno među klincima jedrili su:

  • Josip Tafra - JK Labud
  • Tristan Tol - JK Vega
  • Edi Jurman - JK Uljanik
  • Grigor Pettener - JK Jugo
  • Bepo Duplančić - JK Zenta
  • Marin Ljubičić - JK Labud

Foto: JK Pirat

Sustav jedrenja bio je klasičan. Prvo su se jedrile kvalifikacije, nakon kojih su se trebala jedriti finalna jedrenja, a cijela flota bila je podijeljena u pet skupina. Tri su bile sastavljene od dječaka, dok su djevojčice bile podijeljene u dvije skupine, a jedni i drugi su odjedrili po šest kvalifikacijskih plovova.

U kvalifikacijama najbolje je jedrio Josip Tafra. Osim kiksa u prvom plovu kad je završio kao 36., svi ostali finiši bili su mu unutar najboljih deset!

Rezultatski najbliži bio mu je Tristan Tol. Dvadeset i četvrti ulazak u cilj u petom jedrenju bio mu je najlošiji rezultat, dok su svi ostali rezultati bili od 15. mjesta pa prema gore, a dva su bila i unutar top 10.

Ostali nisu bili toliko brzi poput njih dvojice i jedino je Edi Jurman među svojim rezultatima imao jedno 8. mjesto.

Direktne posljedice ovih rezultata bili su plasmani u različite finalne skupine, pa su se tako u zlatnu grupu kvalificirali samo Josip i Tristan. U srebrenu su upali Edi, Grigor i Bepo, dok je samo Marin trebao jedriti u brončanoj skupini.

Foto: JK Pirat

Što se tiče djevojčica, najbolje je jedrila Mija Moinić. Ona je izvrsno otvorila EP sa 6. mjestom, ali nakon toga odmah je zaradila jedan BFD kojeg je srećom bio odbaciv, ali vjerojatno je ostavio svoje posljedice u vidu malo konzervativnijih starteva u idućim jedrenjima. A u puni natjecateljski mod vraća se u dva posljednja plova kad osvaja dva treća mjesta u svojoj skupini.

Osim Mije, dovoljno dobro za zlatnu finalnu skupinu jedrila je još samo Mara Samaržija. Ona je jedrila uglavnom u sredini skupine, ali po jedno 5. i 11. mjesto ipak su je plasirale među 57 najboljih djevojčica na Europskom prvenstvu.

S druge strane Katja Rabak i Noa Gorički za fiinale su se kvalificirale u srebrenu skupinu. Nažalost nisu imale niti jedan rezultat iznad 18. mjesta.

Detaljnije o nastupu na EP ispričao nam je tajnik klase Optimist, Josip Golem:

Tri dana kvalifikacija na kojima su svi odjedrili po šest plovova su odrađena bez problema i onda se prvi dan finala odradio samo jedan plov.
Na početku tog dana uvjeti su bili malo teži... puhao je lagani vjetar, magla na moru... tako da su od pet grupa četiri jedrile sa skraćenjem na gateu. U stvari, mislim da je samo zlatna skupina djevojčica jedrila sve do cilja.
U princiu, taj posljednji dan se proveo u čekanju na moru, da kad bi se vratili na kraj bi saznali da je to sve što se tiče jedrenja, da je Europsko prvenstvo završeno. Naime, Slovenska vlada je odlučila da se sve tekuće aktivnosti moraju prekinuti i svi se vratiti svojim kućama. Tako da rezultati koji su postignuti proglašeni su finalnima.
U svakom slučaju treba istaknuti da je JK Pirat iz Portoroža s obzirom na okolnosti sve vrhunski organizirao! Ispoštivane su sve tražene mjere, svugdje smo morali nositi maske, dezinficijensi su bili na sve strane, ekipe su svaka imala svoj boks... tako da nije bilo miješanja. Isto tako je i u hotelu bilo sve kako treba... čak su se kasnije sve ekipe javljale da nitko nije zaražen, jer su se neki morali testirati na povratku.
Po pitanju vremenskih uvjeta mogu reći da je vrijeme bilo ugodno i da bi hladno bilo samo navečer, a vjetra nije bilo previše. Mislim, uvjeti za jedrenje nisu bili bajni ali dalo se jedriti. Možda smo trebali imati neki malo bolji rezultat, ali najviše je sliku pokvario taj zadnji plov.
Do tada su rezultati bili OK, ali baš taj plov ih je sviju malo spustio na ljestvici. Imali smo trojicu u zatnoj grupi, trojicu u srebrenoj i jednog u brončanoj, i po dvije cure u zlatnoj i srebrenoj skupini. Ajde, realno, sve četiri cure trebale su biti u zlatnoj skupini...
Sama konkurencija na EP, s obzirom da nije bilo Svjetskog prvenstva, bila je malo jača nego inače. Nije bilo samo nekoliko standardnih nacija koje nisu došle zbog Korone, ali svi ostali su poslali svoje najbolje ekipe. To je najviše do izražaja dolazilo među dečkima.

Josip Golem, tajnik klase Optimist

Detaljne rezultate ovog Europskog prvenstva možete pronaći na ovom linku, a konačni plasmani naših reprezentativaca i reprezentativki su slijedeći:

24. Josip Tafra

28. Tristan Tol

62. Edi Jurman

92. Grigor Pettener

97. Bepo Duplančić

110. Marin Ljubičić

 

34. Mija Močinić

47. Mara Samaržija

71. Katja Rabak

91. Noa Gorički

Svaka reprezentacija je dobila po neko dodatno mjesto zbog onih koji su otkazali svoje sudjelovanje. Ukupno su sudjelovale 34 reprezentacije i ovo je bilo jedino kontinentalno natjecanje ove godine!

Što se tiče nastavka sezone i aktivnosti naših Optimista, sustav ostaje jednak, jedini problem je što se dosta jesenskih i zimskih regata otkazalo ili se već nije održalo. Za sada od velikih regata jedino još Novogodišnja regata na Hvaru ima šanse da će se održati.

Činjenica je da sportska događanja na otvorenom nisu zabranjena, pogotovo jer se jedrenje najčešće održava bez publike i daleko na moru i u stvari najvažniji razlog neodržavanja regata je što mnogi klubovi ne mogu osigurati dovoljan prostor oko kluba za odvajanje pojedinih timova, odgovarajući broj volontera koji će voditi računa o izdavanju i prijamu jedra, uvođenju reda na pontonu itd... Tako da je na neki način ova trenutna situacija i u jedrenju izbacila na površinu neke od problema preko kojih se do sada inercijski prelazilo.

 

Naslovna foto: CRO Opti Team

 

Back To Top