Tri dana i dva plova, to je rezime drugog Prvenstva Hrvatske za klasu Formula foil. Srećom, momci i djevojke koji su zaljubljeni u ovu disciplinu nisu takav razvoj vremenskih uvjeta uzeli kao loš predznak i s velikim optimizmom čekaju početak iduće natjecateljske sezone, a uz to najavljuju sudjelovanje značajno većeg broja natjecatelja.

Ali krenimo iz početka.

Prvi dan Prvenstva bio je petak 23. listopada. Vremenski uvjeti stvarno nepovoljni... bezvjetrica i kišica, a u najavi slični uvjeti za iduća dva dana. Iako se takvo vrijeme najavljivalo cijeli tjedan u JK Labud okupila se skupina od 18 surfera i surferica s cijelog Jadrana. Optimističan i pozitivan pristup nužan je uvjet za bilo koju priču sa sretnim završetkom, a glavni uvjet za optimizam svih nazočnih je taj što je za regatu ove klase nisu potrebni vjetrovi jačine kao za klasične windsurf discipline.

U skladu s tim, u subotu čim se pojavila naznaka stvaranja vjetra flota je izašla na more i uspijeva se odjedriti dva plova. S obzirom na potrebnu brzu reakciju kako RO, tako i natjecatelja, organizatori su kao bazu regate izabrali Marjansku plažu ispred kultnog kafića Obojena svjetlost.

Foto: JK Labud

Za razliku od sudionika regata u Trogirskom i Kaštelanskom zaljevu, nisu imali toliko sreće sa snagom vjetra. Na spomenute dvije lokacije probijao se vjetar na udare i do 15 čvorova, ali kod Čiova nisu bili tolike sreće. Prvi plov je završilo 10 od 18 surfera, dok u drugom plovu do cilja nisu stigla samo trojica.

Inače, sastav flote je bio stvarno zastupljen u svim dobnim skupinama. Jedrila su tri juniora, sedam seniora i čak osam mastera!

Najbrži u floti bio je član DSNM Volosko, Enrico Marotti. On je pobijedio u oba plova. Jednako stabilne rezultate imali su i drugoplasirani i trećeplasirani, samo sa po dva boda više. Srebreni s dva druga mjesta završio je Luka Mratović iz Labuda, a s dva treća mjesta završava kao brončani Ante Berlengi, član JK Podstrana.

Od najiskusnijih sudionika najbrži je bio Luka Lukanović iz JK Istra, on je regatu završio na visokom 4. mjestu. A među mladim i perspektivnim surferima najbolje se u danim uvjetima snašao Marko Vuksanović iz JK Opatija. Regatu je završio na 8. mjestu.

A što se tiče ženskog dijela surferske zajednice, na regati su ih predstavljale Palma Čargo i Vedrana Brnčić. Ovog puta bolja je bila Palma, članica Labuda, koja je regatu završila na vrlo dobrom 6. mjestu!

Kompletne rezultate možete pronaći na ovom linku.


Malo više o ovoj klasi saznali smo od Luke Mratovića: 

Moram naglasiti da je ovo najbrže rastuća disciplina u jedrenju na planeti Zemlji! Zadnjih godina je dosegla fenomenalne brojeve po pitanju broja natjecatelja u cijelom svijetu, a tako i u Hrvatskoj.
World Sailing je otišao u jednom drugom, nepovratnom smjeru i jedrenje totalno mijenja svoj format.
Statistike su pokazale da je jedrenje bio najnegledaniji sport na Olimpijskim igrama 2012. i 2016. godine. Dijelom je tu razlog bio format natjecanja, a dijelom trajanje pojedinih plovova. Svjedoci smo da se danas pažnja publike teško može zadržati na jednoj temi više od petnaestak minuta, a tu se foilovi sa svojim plovovima od 12-15 minuta mogu savršeno iskoristiti.
Danas čak neki govore da ovo više nije ni jedrenje, ali činjenica je da svjetsko jedrenje ide u nekom drugom smjeru, a mi smo mala nacija koja se treba tome prilagoditi i pronaći svoje mjesto.
Trenutno u nas u Formula foilu ima i juniora i seniora i mastera i očekujemo da bi nas dogodine na PH moglo biti četrdesetak.
Ove godine smo nažalost jedrili samo u subotu i to dva plova, jer je vrijeme bilo katastrofa... kiša, bonaca... tako da kad se pojavila neka burica morali smo je što brže iskoristiti.
Inače je za regatu foilova potrebno manje vjetra nego za regatu Optimista, potrebno je već između 5 i 7 čvorova da bi se mogao održati regularan plov. Još je i svaki plov puno kraći, pa je u isto vrijeme moguće napraviti više jedrenja. A s druge strane, u tih 15 minuta foilovi prejedre polje od 3NM, jednako kao Finn ili Stella za puno više vremena. Sve je dinamičnije, brže, stalno se nešto dešava... sve je puno atraktivnije! A mislim da sve postaje još zanimljivije kad krene sustav Olimpijskih kvalifikacija za foil.

Luka Mratović, JK Labud

Za iduću sezonu najavljeno je i pokretanje Kupa Hrvatske za Formulu foil. Za sada su regate najavljene u Voloskom, Bolu i Splitu.

Za to je najbolja usporedba s dosadašnjom olimpijskom klasom RS:X koja je na početku imala maksimum na oko dvadesetak čvorova, a sad se s njom jedri i na vjetrovima do 35 čvorova!

Inače je Hrvatska vrlo dobra foil destinacija s obzirom da su nam vjetrovi prosječnih brzina između 7 i 15 čvorova i bez pretjerano valovitog mora. To su već prepoznali u inozemstvu, pa se kod nas u Vignju redovito jedre Češka i Austrijska prvenstva. I to je jedna komparativna prednost koja treba biti prepoznata u našim turističkim zajednicama s obzirom da su do sada surferi morali putovati na udaljene destinacije da bi s klasičnim daskama mogli uživati na jakim vjetrovima.

Što se tiče limita ove klase, gornja granica po kojoj se foila je oko 30 čvorova. Stvar je u tome da se tada više ne leti, već se daske spuštaju kao da se jedri s klasičnom perajom i daska dira more. Ali taj limit će se vjerojatno još pomaknuti prema jačim vjetrovima kako se klasa bude razvijala i kad se na osnovu iskustva budu dobivala nova saznanja o mogućnostima i jedriličara i njihovih daski.
Na idućim Olimpijskim igrama biti će pet "letećih" klasa... muški i ženski RS:X i foil i Nacra 17.

 

Naslovna foto: JK Labud

 

Back To Top