Šezdeset i devet tradicijskih brodova okupilo se na finalnom dijelu 25. dana Latinskog idra koji su se u Murteru održavali kroz cijeli rujan, točnije od subote 3. rujna, pa do regate koja se odjedrila u nedjelju 2. listopada. 

Program na Danima bio je bogat i raznolik, sačinjavala su ga razna predavanja, aktivnosti na moru, pokazivanje starih običaja, upoznavanje djece i mladih s onim što su radili njihovi stari, a definitivno je najviše pažnje privukao ogroman broj latinskih jedara u Murterskoj luci.

Čak 69 kaića, gajeta, leuta i tradicijskih barki s Kvarnera jedrilo je na ruti jednakoj onoj od prethodnih godina. Većina je udovoljavala standardima, odnosno jedrila je u službenoj konkurenciji, dok ih je šest bilo van konkurencije, što zbog svoje snasti koja nije bila latinskog tipa, što zbog plastificiranog trupa i sličnih važnih razlika.

Spomenuta ruta činila je krug od otprilike 3NM. Start i cilj neizbježno su bili ispred Murterske rive, a nakon izlaska iz luke kroz glavni prolaz pored rta Gradina, radio se krug oko otočića Žminjka i povratak kroz Vinike natrag do stare rive.

Pobjedničke lovorike još jednom je osvojila domaće posada gajete Trtuše s Antom Turčinovom za kormilom. Ove godine postojala je šansa čak i da pobjedu ne odnese neka domaća barka, jer je do drugog mjesta dojedrila posada Roberta Mohovića iz Mošćeničke Drage, a na trećem mjestu završava najbrža Betinska gajeta - Sirotica s posadom koju predvodi Damir Čorkalo.

Zanimljivo je da ni nakon ove ekipe nije u cilj dojedrila ekipa koja je imala pravo penjanja na postolje, jer je četvrto mjesto u generalnom plasmanu zauzela posada Bepine. Riječ je o plastificiranoj gajeti Edija Turčinova, pa je samim tim ova ekipa van konkurencije, a ako ništa drugo mogu se pohvaliti titulom najbržih u "modernoj" varijanti.

Tek na petom mjestu završava ekipa koja u službenoj konkurenciji osvaja broncu. Ove godine to je posada Duje Perića na gajeti Tišnjanka.

Puhalo je 6-7 čvorova jugozapadnjaka, a ruta je bila ista kao i lanjska... izlaz kod groblja i otoka Teginje, pa onda smo imali jedrenje u bok do prolaza između otoka Radelj i Zminjak. Tu smo imali kratku orcu, a nakon toga ponovno bok i u pola krme kroz Vinike i do cilja koji je bio ispred stare rive na Hramini, u centru Murtera.
Najviše smo imali klasičnih gajeta, a za razliku od prethodnih godina ove smo imali i novu grupu koju smo nazvali Kvarnerske barke.
To su bili naši prijatelji sa sjevera.. Mošćeničke Drage, Cresa, Opatije...
Imali su sedam brodova u svojoj klasi, ali za razliku od nas oni nisu jedrili na latinsko idro, već su imali "trevu" i mali flok. Zato smo i napravili tu iznimku i omogućili im da imaju svoju grupu.
A uvjeti na moru baš su i bili za te brodove, tako da je šest od sedam tih brodova bilo u prvih dvadeset.
Bio je lagan vjetar i iz luke smo izlazili s vjetrom u pola krme i u bok. I kod ferala na otoku Teginji bila je klasična situacija. Tu je vladala zavjetrina, ali je i jako važno tu se dati što bliže kraju, jer čim se izađe iz zavjetrine ulazi se u reful s kojim se može dosta gurnuti naprijed a da se ne gubi na visini.
Tako da je uobičajeno da se tu svi guraju što bliže otoku, jer ta zavjetrina ne traje dugo.
Nakon toga je bio bok i laška orca do prolaza između Zminjka i Radelja, gdje je bila ključna dionica regate.
U kanalu je bilo kurenta, a trebala se jedriti orca, tako da se trebao naći kompromis između kuta u orcu i toga da brod ide naprijed... da nisi prekacan i da jedro ima taj drob koji te vuče...
Mi smo uspjeli taj kanal proći u 4-5 vira i nakon toga smo trebali sve popustiti i ići prema cilju što je brže moguće.

Ante Turčinov, Gajeta Trtuša

Foto: Igor Turčinov Stijić

Uz sve ostale brodove na regati je jedrila i jedna gajeta Falkuša. Po duljini koja se uzima kao mjerilo na ovim regatama ona spada u skupinu leuta, ali i ona je jedrila na trevu, pa je i ona bila van konkurencije. Inače u cilj je stigla kao trinaesta.

Što se tiče klasičnih leuta, najbrža je bila Cicibela (36. u generalnom plasmanu) čiji kormilar je Marino Mijat, a među kajićima slavila je posada Julijane Opatijca Ive Kestena na 17. mjestu.

Ukupne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Igor Turčinov Stijić

 

Back To Top