Zlarinska regata za tradicionalne jedrilice iz ciklusa "latinskog idra" odjedrila se u nedjelju 30. srpnja i okupila je 22 gajete, leuta i kaića.

Ovogodišnja ruta definirana je s dva "štapa", odnosno s dvije oznake usamljenih opasnosti. Nakon starta iz Zarinske luke, sa stare rive, jedrilo se prema hridi Galijola (ispred Prvić Šepurine), pa oko plići Sestre (između Zlarina i Sestrice velike). Obje oznake usamljenih opasnosti trebalo je ostaviti lijevim bokom, a nakon uspješnog obilaska obiju samo se još trebalo vratiti u Zlarin.

Na regatnom polju puhao je maestral s ugodnih 7-8 čvorova i može se reći da je s obzirom na vjetar regata bila vrlo brza kad su u pitanju najbrži, premda se ni na posljednje nije trebalo dugo čekati.

Start je bio na "lancanu"  i ovaj dio regate ponovno se pokazao kao najbolji filter za odvajanje onih koji su na regatu stigli s rezultatskim ambicijama od onih kojima je ovo bio više ljetni izlet s prijateljima i obitelji.

Kako je pozicija lancane bila duboko u Zlarinskoj uvali i da je na bovama i murinzima već bio i nezanemarivi broj charter jedrilica, trebalo je pažljivo izabrati startnu poziciju. Oni iskusniji isplovili su na vrijeme i izabrali pozicije bliže vjetru, odnosno lijevoj strani startne linije uz obavezno dobro bačena sidra na dovoljno dugim udaljenostima od startne linije.

Neke posade preskočile su ovaj korak jer su procijenile da je u ovom dijelu uvale vjetar više s krme i da nemaju potrebu za usmjeravanjem prove sa sidrima, ali to se ubrzo pokazalo fatalnom greškom kako za njih tako i za njihove susjede sa zavjetrinske im strane. Ove posade nisu mogle zadržavati smjer svojih pramaca prema izlazu iz uvale, pogotovo kad su otvorili jedra i te prve minute regate mnogima su pokvarile planove po pitanju plasmana.

Regatu je najbolje otvorila gajeta Godulica koja je napravila značajnu razliku pred cijelom flotom. Ovog puta za kormilom joj je bio Dario Filipi, čija trofejna gajeta Baba Tone se nalazila u škveru.

Vodstvo Godulice trajalo je do otočića Lupca, gdje je nakon vire uspijeva proći kasnija pobjednica - Sirotica. Ovog puta Sirotica se pokazala iznimno brzom u jedrenju u vjetar, a osim brzine imala je i bolji kut jedrenja. Razlog su bile promjene u trimu, ali posada Sirotice detalje je zadržala za sebe.

Siroticu su pratile bezimena gajeta Emilija Lapov Padovana i gajeta Zadrugarka Ante Bašića. Ove tri gajete su u tom redoslijedu ušle i u cilj, a Godulica je uspjela zadržati četvrto mjesto, jer se nakon okreta Galijole jedrilo u kursevima koji su bili više niz vjetar.

Kako je regata odmicala tako je vjetar postupno slabio, ali na kraju ga je ipak bilo dovoljno da svi dojedre do cilja.

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku.

 

Back To Top