Kup Hrvatskog primorja se zahuktava. 2. i 3. lipnja uspješno je odjedrena prva dvodnevna regata, a ukupno 4. u nizu za spomenuti Kup. Organizator je bio Jedriličarski klub 3. maj iz Rijeke.

Sudjelovalo je 19 jedrilica podijeljenih u 5 open i dvije Kvarner Yardstick skupine.

Vremenska situacija na startu u Rijeci nije bila naklonjena jedriličarima pa je RO na osnovu dugogodišnjeg iskustva u Kvarneriću zaključio da nema smisla u Rijeci čekati na vjetar te je odmah pozvao flotu na poziciju pomoćnog starta koji je u u orginalnoj verziji trebao biti samo prolazni cilj. Inače je ruta regate na potezu između Rijeke i Cresa, a pomoćni cilj, u ovom slučaju pomoćni start, je postavljen između Porozine i Prstenica, malo sjevernije od lanterne Prstenica.

Startalo se u 12:50, a prva je do cilja stigla posada jedrilice Spirit of Geronimo kojoj je za dvanaestak milja trebalo pet minuta i pet sekundi više od dva sata. Vjetra je bilo dovoljno da sve jedrilice uspješno odjedre ovu etapu, a posljednji je do cilja nakon četiri sata stigao maleni Deziderius.

U Cresu su se na zajedničkoj večeri tradicionalno dodijelile nagrade za etapnog pobjednika i posljednjeplasiranog. Posada Dezideriusa se tim povodom počastila bocom šampanjca, dok je Marko Pignolini (Spirit of Geronimo) imao zadatak narezati pršut s kojim je počastio ostale sudionike regate.

Foto: Spirit of Geronimo Sailing Team

U nedjelju se startalo natrag prema Rijeci. Situacija s vjetrom je bila dosta ugodnija pa je start odrađen po oprogramu, ispred Cresa u 10 sati. Krenulo se po laganoj tramontani koja je ubrzo prestala, ali se nakon kratke pauze pojavio vjetar iz 3. kvadranta s kojim se nastavilo jedriti prema Rijeci. Do nje uspijeva dojedriti samo pet jedrilica. Etapni pobjednik je ponovno bio Spirit of Geronimo, a slijedili su ga Forza - Rene Rubeša, Plava vila - Dušan Golja, Reful III - Andrej Velepić i Skradin - Mladen Babac.

Ostalim jedrilicama je Regatni odbor priznao prolazak kroz pomoćni cilj koji je ponovno bio kod Pinezića, pa kako su posloženi na konačnoj ljestvici po open skupinama možete pročitati na ovom linku.

Bilo je odlično, kao i svake godine. Start za Cres je bio s Porozine jer je u Riječkom zaljevu bila bonaca. Jedrilo se po maestralu od petnaestak čvorova. Natrag smo startali po vrlo slabom vjetru, a oko podne se razvio maestral i uspjeli smo dojedriti do cilja na Gatu Karoline Riječke. Samo nas je pet uspjelo završiti dok je ostatak flote ostao ispred ulaza u Riječku luku. Ovo nam je bila prva regata ove sezone, jedrilica je išla u more tek u petak, a u planu nam je nastup na svim regatama u Kvarneru do kraja sezone.

Ivan Holjar, bowman na Spirit of Geronimo

Osim klasičnih jedriličara na Primorskoj regati jedna posada se trebala posebno istaknuti. U posljednji tren se moralo odustati od izvornog sastava, ali priča ove ekipe je imala isti nazivnik. Njen idejni začetnik i spiritus movens, g. Slobodan Banašin se potrudio da nam ispriča o čemu je riječ:

Prijeh petnaestak godina Udruga skipera Jadrana (aktivna u vrijeme pokretanja projekta - veljača 2002.) i Udruga gluhih i nagluhih osoba Primorsko Goranske županije krenula je u zajednički projekt - S vjetrom kroz tišinu. Ideja je bila da i gluhim osobama pružimo mogućnost uživanja u moru i jedrenju. Da bi to bilo moguće trebalo je obogatit znakovni jezik i prilagodit ga nautici. Primjera radi spomenimo da do tada nisu postojali znakovi za jarbol, kobilicu, pašnjak i slične nautičke termine.Tako smo se u suradnji s gluhim osobama iz cijele Hrvatske tijekom godina uhvatili i te problematike te trenutno stigli do više od 100 novih znakova! Trenutno smo i u postupku da s ovim znakovima upoznamo i gluhe osobe i u svijetu. Gledajući u konačnici na ovaj način možemo od gluhih osoba napraviti i nove nautičke goste, a u tom smjeru apliciramo i na određene Europske fondove s kojima bi se gluhim gostima mogli subvencionirati troškovi dolaska i boravka na jedrilicama. Također nam je i želja da formiramo jednu ili dvije regatne ekipe sastavljene od gluhih osoba, pa da se mogu integrirati i u sportskom pogledu. Centar naših aktivnosti je u Kraljevici, a službeni naziv je Mediteranski nautički centar za osobe s invaliditetom s obzirom da smo prije tri godine u našu priču uključili i osobe s fizičkim oštećenjima, odnosno osobe u kolicima. U tom pogledu idemo i korak dalje pa planiramo izgradnju novog plovila koje će biti prilagođeno osobama u kolicima. Tako da dobiju maksimalnu autonomiju, od bacanja sidra, ulaska u more itd. Trenutno najkonkretnije kontakte za suradnju smo ostvarili sa Skandinavcima, pogotovo Šveđanima, koji su izrazito socijalno osviješteni. Grad Kraljevica je prepoznao ove naše aktivnosti i prati nas u sklopu svojih mogućnosti. Jednako tako surađujemo i s vlasnicima plovila, kao što je slučaj s Primorskom regatom na kojoj smo nastupili na jedrilici Selce, klupskoj jedrilici jedriličarskog kluba Jadro. Nastup na ovoj regati planirali smo već neko vrijeme i formirali smo ekipu, ali nažalost neki članovi su morali otkazati sudjelovanje zbog obiteljskih razloga, pa smo iskoristili priliku da se zahvalimo našim vjernim sponzorima i donatorima i povedemo na regatu.

Slobodan Banašin, S vjetrom kroz tišinu

Fotografije s regate možete pronaći na Facebook stranicama JK 3. maj i M photography, a i naš sugovornik sa Spirit of Geronimo je pripremio video sa starta prve etape.

 

Naslovna foto: Maja Kleščić

 

Back To Top