Jedriličarski klub Gargnano ugostio je na jezeru Garda od 23. do 27. kolovoza posade koje jedre u dvosjedima klase Šljuka i organizirao im Europsko prvenstvo. Ukupno su sudjelovale 82 posade iz 15 država koje su odjedrile 7 plovova.

Hrvatsku su na regati uspješno predstavile četiri posade: Bojan & Vlado Grego, Damir Vranić & Ado Linić, Milko Volarić & Dean Pavlak u master kategoriji, te Igor Ružić & Slobodan Velikić u apsolutnoj kategoriji.

Prva jedrenja organizirana su u poslijepodnevnim satima kad se jezerom proširio vjetar s juga koji je puhao do 6 čvorova.

Jugo je izgleda imalo svoj klasičan psihološki učinak, pa su se čak četiri puta ponavljali startevi i tek kad se podignula crna zastava napokon se uspješno zajedrilo.

Drugi dan regate bio je znatno učinkovitiji. Regatni odbor imao je sad i mogućnost iskorištavanja Pellera, vjetra koji puše sa sjeverne strane Garde. Startalo se već u 8:30, a vjetar je u refulima puhao do 17 čvorova. 

Kako je jutro odmicalo tako je vjetar postupno slabio i treći plov tog dana odjedren je po slabašnih šest čvorova, a za posljednje u floti može se čak reći da su doplutali do cilja.

Trećeg dana prvenstva ponovno je Peller bio dobitna kombinacija. Ovog puta bio je par čvorova slabiji i odjedrila su se dva plova. Da bi dan dobio novu dimenziju zanimljivosti pobrinuo se vjetar koji je značajno promijenio smjer i druga orca drugog plova odjedrila se bez viravanja. Posljedično, mnoge posade odlučile su se na dizanje prosvjeda, tako da se taj dan dodatno produžio i Odbor za prosvjede imao je pune ruke posla.

Predzadnjeg dana regate ponovno su narasle tenzije i napetosti na startnoj liniji rezultirale su s novih pet ponavljanja i dizanjem crne zastave. Oba plova odjedrena su po 10-11 čvorova i to je bilo sve jer posljednjeg dana nije bilo vjetra i održano je samo proglašenje najboljih.

Foto: Andrea Dall'Ora

Među našim predstavnicima očekivano najbolji bili su braća Grego. Oni su u četvrtom plovu ušli u cilj kao drugi, a u šestom su napravili još jedan rezultat u top ten - deveto mjesto. Zajedno sa svim ostalim rezultatima to im je bilo dovoljno da osvoje dvadeseto mjesto.

Ostali su bili dosta kompaktni u prikazanom jedrenju. Preostale tri naše posade završile su unutar pet pozicija. Ružić & Velikić završili su 56., Vranić & Linić kao 57., te Volarić & Pavlak kao 60.

Pojedinačni rezultati bili su im dosta ujednačeni, a jedino se može istaknuti 10. mjesto Volarića & Pavlaka u pretposljednjem plovu, a sve ostale možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: Andrea Dall'Ora

 

Back To Top