Dvanaest jedrilica nastupilo je na 3. Skradinskoj regati krstaša. Riječ je o jedinoj regati krstaša u Hrvatskoj na kojoj se jedri na jezeru, konkretno - Vranskom.

Regata se jedrila dva dana po vrlo dobrim uvjetima za jedrenje i ukupno su odjedrena četiri vrlo brza plova.

Flota koja je doplovila do Skradina bila je dosta šarolika po brzini, a najviše se isticao Gringo 3 koji je na kraju i potvrdio svoju neospornu ulogu favorita. Od ostalih jedrilica nije bilo niti jedne koja je mogla držati korak s Gringom, ali zato je skupina sastavljena od Erca D', Blue Lady II i Stribora bila vrlo blizu i po veličini i po brzini. Uz njih je u Lake Racer skupini bio još i Zlarinski Ča sa? ali zbog tehničkih problema njegova posada nije uspjela izvući maksimum i pomrsiti planove konkurenciji.

U Lake Cruiser skupini bilo je vrlo šaroliko i nitko u nikom nije imao pravu konkurenciju, bar kad se pokušaju usporediti jedrilice po svojim gabaritima. Na kraju se pokazalo da je daleko najspremnija i najbrža jedrilica bila Krka, Elan 410 koji je i na davnim Uskršnjim regatama znala napraviti vro zapažene rezultate.

Regatno polje na kojem se jedrilo bilo je dijelom jednako i za Lake Racere i za Lake Cruisere. Startali su svi zajedno, a Raceri su se nakon okreta oznake orce odmah vraćali do oznake pina koja je ujedno bila i oznake krme. Nakon njenog okreta vraćali su se u orcu i potom su išli u cilj koji je bio iza krme broda RO-a. Skraćeno, jedrili su dva štapa.

Što se tiče Cruisera, nakon što su stigli do oznake orce trebali su jedriti do još jedne bove koja je u principu formirala trokut polje, jer su nakon njenog obilaska još jedino trebali jedriti prema cilju.

Razlog ovakvoj podjeli bio je da se pruži svim jedrilicama mogućnost da dojedre do cilja u približno jednako vrijeme, pa da se što manje vremena izgubi na čekanje da svi budu spremni za idući start.

I u subotu i u nedjelju svaki plov se odjedrio vrlo brzo. I najsporijima je trebalo oko sat vremena da završe svoje krugove. U subotu su se odjedrila tri plova, dok je u nedjelju odjedren još samo jedan.

U subotu se prvi plov odjedrio po 7-8 čvorova ugodnog južina, koji je do starta trećeg plova kontinuirano jačao, a u trećem plovu bio i preko 20 čvorova.

Najatraktivniji subotnji trenutak bio je treći start kad su Gringo 3, Erco D' i Krka preuranjeno startali, pa su se trebali vratiti i ponoviti ulazak u regatu. To su sve tri posade uredno odradile, a Gringo je unatoč kašnjenju za konkurencijom i u ovom plovu uspio prvi stići do cilja.

U nedjelju je polje izgledalo malo drugačije. Dolazak na Prokljan obilježila je burica koja je polako okretala u desno, ali se ponovno vratila u izvorni smjer i po desetak čvorova flota koja je bila malobrojnija nego dan ranije vrlo brzo je završila i vratila se u Skradin.

Rezultate regate možete pronaći na priloženim linkovima:

 

 

Back To Top