CROSCA, The Croatian Skipper and Crew Association ili u prijevodu Udruga hrvatskih skipera i članova posada jahti, organizirala je drugu regatu u svom aranžmanu, a koja je poslužila za neformalno druženje u sportskom i opuštenom izdanju prije početka nove nautičke sezone.

Regata se jedrila na potezu između Splita, konkretno lučice Zenta i Starog Grada na Hvaru. Jedrilo se dva dana i u dvije etape, a detaljnije o regati ispričao nam je jedan od organizatora, g.Vicko Ozretić:

Prvu etapu startali smo ispred Zente s tim da smo imali i jednu bovu postavljenu u visini Bačvica u smjeru vjetra, jer smo htjeli izbjeći moguće incidentne situacije.
Ujutro nam je zapuhao nekakav, rekao bih preuranjeni maestral. U vrijeme starta, u 9:00, bilo ga je već oko 7-8 čvorova. Nažalost, u predstartnom vremenu imali smo jedan ozbiljniji kontakt kad je Malduk s lijevim uzdama baštunom pogodio Mareusa II u bok i napravio mu rupu. Srećom, to je odmah na fair play način riješeno i obje jedrilice nastavile su regatu.
Moram priznati da sam bio pod pritiskom donošenja odluke o startu... da li ćemo startati u 9 ili kasnije, da li će start ostati ispred Zente ili ćemo ići u Vrata.. ali nisam htio da bude "konjska utrka", već da ipak imamo dinamiku koja će dati zanimljivost regati.
Flota bila poprilično regatno respektabilno orijentirana, samo 3-4 broda su bila charter orijentirana, dok su ostali bili što raceri što cruiser raceri.
Taj maestral se zadržao do oko 2 milje prije Gomilice, pa se nakon prijelazne bonace uz Brač formirao jugozapadnjak s kojim su svi stigli do Mrduje. Inače, Mrduja nam je bila pomoćni cilj.
Prvi su stigli Mataran 32, Shark racer, blizu su bili Newera i Universitas 2.0...
Moram istaknuti nastup Borisa Žižića na Neweri koji je na njoj jedrio sa svoje dvoje djece, tako da je to praktički bio singlehanded nastup.
Iz Vrata im je zapuhao vrlo dobar maestral koji je samo jačao i svi su pod genakerima brzo i uredno završili tu etapu.
Morma reći da me se posebno dojmio novi studentski brod, Uni 2.0 - Thompson 750 kojem je ovo bila prva plovidba. Brod je malen, ali lagan i s ogromnom kvadraturom genakera, tako da je u krmu strašno brz. Oni kad pogriješe s tim brodom se mogu izvući.
Drugu etapu smo startali po levantu. Ponovno je u 9:00 bilo sve lijepo popunjeno i uvjeti su bili samo takvi. Svi su krenuli sa spinakerima i genakerima, tako da je start izgledao stvarno lijepo.
Prva dvojica, Mataran i Uni su krenuli ravno prema Kablu, a velika većina flote išla je prema trajektnoj luci i donjoj punti, prema donjem dijelu Starigradske vale, dok je par brodova ostalo na gornjoj strani.
U jednom trenutku vjetar se totalno ugasio i Mataran i Uni, koji su napravili ogromnu prednost, samo su stali i krenuli natrag. Ovi što su bili na donjoj strani išli su stvarno polako, a kroz uvalu Tiha s gornje strane opet probija levanat kojeg hvataju Orion i Newera koji su jedini bili s gornje strane i njih dvoje izlijeću prvi iz vale.
Ubrzo ih sustiži Leeloo i Mataran.
Kako je flota išla prema punti Brača i Ražnju, tako je vjetar sve više krmio, pa se levanat na kraju pretvorio u jugo i svi su krenuli s genakerima. To su možda najbolje iskoristili ovi koji su bili s donje strane. Tako je npr. Shark Racer s genakerom, bez pojlabandavanja, stigao među prvima u Vrata i nadoknadio zaostatak.
U Vratima je bila klasična priča... pobjegli su Makarani, Mataran i Leeloo, ali ubrzo im je zabonacalo i tu svoju priliku vidi maleni Uni koji ih tada prestiže.
To južno strujanje imali su kroz cijela Vrata i tek pred Splitom ponovno okreće na maestral, tako da oni koji su se prebacili pod Čiovo na kraju su najviše profitirali.
Tu situaciju iskoristila je i Mila 8. Ona je dosta zaostajala za vodećima, ali pratili su situaciju i pojačanje vjetra s te strane na kraju joj je donijelo pobjedu u cruising grupi.

Vicko Ozretić, CROSCA

Flota je bila podijeljena na Open Racing i Open Cruising, a kriterij je bio glisiranje trupa. Tako je npr. Mareus bio u cruising skupini, a osim što su se bilježili ulasci u cilj po realnom vremenu, rezultati su se računali i po THC sustavu razvrstanja.

Rezultate po THC-u za prvu etapu možete pronaći na ovom linku, dok su na ovom linku rezultati druge etape, a generalni rezultati THC-a dostupni su na ovom linku.

Generalne rezultate po Openu možete pronaći na ovom linku.

Inače, regata je bila generalno osvježenje po pitanju organizacijskog pristupa jer su organizatori sebi dali truda da je ozbiljno poprate na svojim Faceboook stranicama, tako da na ovom linku možete pronaći i mnoštvo izjava sudionika i bogate foto galerije!

Naslovna foto: Udruga CROSCA

 

Back To Top