I u Kvarnerskom zaljevu se budi jedrenje u krstašima nakon prisilne proljetne pauze. Nije u pitanju trening liga kao u Splitu i Dubrovniku, već je riječ o monotip natjecanju koje je svoju prvu službenu regatu imalo 22. veljače.

Riječ je o Torpedo Cupu koji se jedri na monotip floti jedrilica Jeanneau One Design 35. Jedrilice su iz nadaleko poznate flote koju je ACI prije nekoliko godina stavio na prodaju. Dio su otkupili pojedinačni vlasnici, a jedan dio flote je objedinjen u zajedničko vlasništvo skupine ljudi koji su osnovali i udrugu pod čijim okriljem žele vratiti jedrenje u srce Rijeke i njenu luku. Udruga se zove Yacht Club Adria, a evo i priče o svemu iz prve ruke:

Ovu priču smo pokrenuli prošle godine, a glavni motiv nam je bilo to što grad Rijeka više nema klasičnog jedriličarskog kluba. Napravili smo udrugu sportske rekreacije na moru da bi potaknuli jedrenje u našem gradu. Svi ostali klubovi praktički nisu iz Rijeke. Npr. Kostrena nije više općina Rijeka... Galeb je dugo bio riječki ali onda je preselio u Kostrenu i sad je ostao u drugoj općini.
3. maj vezan je uglavnom za brodogradilište i njihovu lučicu, a nas ostalih jedriličara iz Rijeke ima vrlo mnogo, ali nažalost smo locirani posvuda... jedrilice su nam na Krku, po Cresu, u Ičićima... Kako Riječka luka više nema prometa kao nekada tu nam se počela otvarati povoljna situacija za smještaj jedrilica većih dimenzija i polagano se vraćamo u svoj grad. Jedan dio naših jedrilica je sad već vezan u luci i počeli smo razmišljati i o jedrenju.
Među svim tim jedrilicama smjestili su se i JOD-ovi kojih su stigli iz ACI-jeve flote, a čak su i dečki s Grobnika kupili jednog u Italiji, vezali ga ovdje i sad de facto imamo flotu od 11 jedrilica s kojima smo odlučili pokrenuti Torpedo Cup.
Neki će za njega reći da je regata, neki da je trening regata, ali za razliku od ostalih trening liga na Jadranu mi smo napravili plan da jedrimo jednom mjesečno. Ruta nam je uvijek ista. Start je iz Riječke luke, jedrimo do lansirne rampe Torpedo i natrag i jedre isključivo JOD-ovi. Regata je zamišljena da promovira jedrenje i da upozorimo na našu luku i lansirnu rampu koja se nažalost raspada. Točno ispred nje postavimo bovu i udaljenost koju moramo prejedriti je otprilike 4NM. Tako da je poanta cijele priče da se jedri isključivo na jednakim jedrilicama i da se sve događa u Rijeci.
Još je jedna stavka po kojoj smo Torpedo Cup htjeli učiniti drugačijim, a to je da u posadi u kojoj može biti 6-7 članova jezgru čini tim od 4 jedriličara, a 2-3 preostalih mjesta popunimo s ljudima koji nisu nikad jedrili, odnosno s onima koji nisu nikad jedrili.

Mladen Matijević, YC Adria

YC Adria ima u planu još drugih jedriličarskih akcija, ali Korona je te planove prolongirala za iduću godinu, pa će se u 2020. uglavnom baviti Torpedo Cupom.

Što se tiče prvog izdanja, 22. veljače ove godine, sudjelovalo je sedam posada a obilježila ga je bonaca, ali ako ništa drugo, jedriličari su uspjeli stići do lansirne rampe. Iduće izdanje je bilo najavljeno za 21. ožujka, međutim zbog globalne situacije taj event je prebačen za subotu koja je pred nama, 23. svibnja.


Lansirna rampa je nastala 1874. kao mjesto za probna lansiranja proizvoda prve tvornice torpeda na svijetu. Nalazi se na morskom ulazu u brodogradilište 3. maj s riječke strane.

Foto: Testiranje Whitehead avionskog torpeda, www.lokalpatrioti-rijeka.com

 

Naslovna foto: Yacht Club Adria

 

Back To Top