Problematika spašavanja na moru dugo se provlači kroz naše medije, tu i tamo se netko i ulovi posla, ali, više-manje, nije se daleko otišlo u tome. I dalje se ne zna tko je zadužen za tu problematiku, pokušava se organizirati obalna straža, po uzoru na neke druge zemlje, međutim, ni tu se nije predaleko otišlo.

S obzirom na broj brodova koji ljeti (i ne samo ljeti) plovi Jadranom, mislim, u svakom slučaju, da bi se „netko“ stvarno ozbiljno morao pozabaviti ovom problematikom, iako sam svjestan da je to užasno obiman posao koji bi trebao obuhvatiti, od nabave adekvatnih brodova i opreme do, najvažnijeg, edukacije ljudi.

ŠTO NAPRAVITI AKO VAM SE HAVARIJA DOGODI?

Prvo, pozovite , na bilo koji način, pomoć. Drugo važno pravilo je da, ako je ikako moguće, ne napuštate brod. Ljudi u panici često rade vrlo nepromišljene stvari, a na brodu u nevolji je to skok u more (ja sam čuo za slučaj u kojem je sa broda za spašavanje sugerirano čovjeku kojeg se spašavalo da skoči sa svog broda u more). 
Rezultat toga je bio smrt tog čovjeka, jer je puhala bura, a po jakoj buri vi, jednostavno, ne možete udisati zrak, ako ste u moru, zbog morske pjene i soli koju bura stvara).
Što dalje? Bacite sidro i molite boga da pomoć što prije dođe.....

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top