Ligamenti su, inače, čvrsto vezivno tkivo, čija je osnovna funkcija povezivanje kostiju i, zajedno sa zglobnom vezivnom ovojnicom čine zglob (zglobnu kapsulu). Vrlo su čvrsti i relativno neelastični, neophodni za normalno funkcioniranje zglobova, naročito koljena, gdje su susjedne zglobne površine skoro ravne (koljeno nema klasičnu zglobnu čašicu i jabučicu, poput većine ostalih zglobova, ali zato ima, osim “klasičnih”, lateralnih ligamenata i “unutrašnje”, tzv. križne ligamente).

Najčešći uzrok stradavanja ligamenata su nagli, nekontrolirani i nekoordinirani pokreti u zglobu (mnogo rjeđe je uzrok povrijede udarac u zglob).
Osnovni simptomi ozljede ligamenata su bol, oteklina, deformacija zgloba i nemogućnost aktivnog pokreta (često se i doslovno čuje puknuće ), tako da, ukoliko imate sve od nabrojenih simptoma, u vašem slučaju se, na žalost, radi o povrijedi ligamenata, te bi bilo dobro da što prije odete kod ortopeda ili traumatologa da potvrdite vaše sumnje (osnovna dijagnostička metoda, uz sam pregled, je ultrazvuk, a bilo bi dobro da napravite i RTG nalaz, da bi isključili eventualno puknuće kosti).

iz knjige "Doktor na moru"

dr. Marin Krstulović

Back To Top