Tjedan drugog dijela zimskih praznika iskoristile su i posade u dvojcima za svoje pripreme koje su potom završile zajedničkom regatom. Okupljanje, treninzi i regata odrađeni su u našem glavnom centru jedrenja u dvosjedima, Zadarskom Uskoku.

Ova regata jedrena je i lani, ali zbog dobro nam poznatih razloga bila je preseljena u ljetni termin.

Ovogodišnji odaziv bio je mnogo bolji, pa su uz domaće posade iz Uskoka, Svetog Nikole, Labuda i Galeba jedrile i posade iz Slovenije i Poljske. Naravno, sve kategorije su bile zastupljene, pa se u rezultatima mogu pronaći i čisto muške, čisto ženske i mješovite ekipe, a po pitanju uzrasta bile su samo dvije posade u apsolutnoj kategoriji, dok su ostali bili podijeljeni u U17 i U19.

Kad se napravi usporedba sa svim ostalim regatama jedrenima na Jadranu proteklog vikenda, ova je imala najbolji učinka. Jedrilo se u petak i subotu, dok se u nedjelju ipak odustalo od isplovljavanja i vrijeme je posvećeno pakiranju i pripremama za povratak.

U petak su imali uvjete slične onima po kojem se jedrila Karnevalska regata nešto južnije u Biogradu. Lagani južin koji je puhao od 8 do 10 čvorova stvorio je uvjete po kojima je cijela flota od 25 jedrilica završila sva tri plova.

Foto: Vesna Borelli

U tim jedrenjima svoju dominaciju najavila je Slovenska posada Daniel Cante i Gašper Babič kojima je idealni rezultat kvario samo kiks u drugom plovu kad su u cilj stigli kao osmi. Pobjedu u tom plovu ostvarile su im klupske kolegice iz JK Pirat, Ana Planinšič i Lara Božič koje su i u prvom plovu bile izvrsne druge, dok su kompletan dojam pokvarile sa 17. mjestom u trećem jedrenju.

Zato su petak s najboljim prosjekom ostvarile domaće jedriličarke iz Zadra, Noela Petešić i Petra Gambiraža. Njih dvije su ciljnu ravninu prolazile kao 3., 2. i 4. što im je na kraju dana osiguralo vodeću poziciju.

Bura koja u subotu nije dozvolila isplovljavanje krstašima u Biogradu puhala je i u Zadru, samo nešto slabijom snagom jer je RO pozvao flotu na more i ispred Puntamike postavio regatno polje.

Uvjeti za jedrenje bili su vrlo teški jer je osjet hladnoće bio vrlo velik, pogotovo nakon prevrtanja i nakon što bi se iz "toplog" mora izašlo na vrlo hladnu buru.

Bura je dosta refulavala i u nekim trenucima išla u desno, tako da je bilo vrlo važno da su posade pravilno postavljene na pravoj strani polja, odnosno da u fazi jedrenja mezonave pravilno odluče da li će dizati spinaker ili ne. 

Ta etapa je praktički odlučivala o raspodjelu najboljih mjesta, jer mjesta za pogrešku nije bilo. U slučaju prevrtanja nije se moglo računati na to da će se jedrilica ispraviti na vrijeme i dobiti prilika sustići vodeće.

Ovaj plov uspješno je odjedrilo 15 posada i tako otvorilo mogućnost unošenja i četvrtog stupca u rezultatsku tablicu i ostvarivanja prava na odbacivanje jednog najlošijeg rezultata.

Svoju treću pojedinačnu, a time i ukupnu pobjedu, ostvarila je posada iz Slovenije, Cante-Babič, dok je mješovita posada iz istog kluba, Martin Fras i Mija Skerlavaj , ušla u cilj kao druga, a na trećem mjestu bljesnuli su Poljaci Jeremi Dobrowski i Mikotaj Bazyli.

Odmah po ulasku u cilj svi su upućivani natrag u Uskoka jer je vjetar konstantno puhao preko 20 čvorova, a bilo je i udara oko 30!

Kompletne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok je fotogalerija snimljena u subotu dostupna na ovom linku.

 

 

 

Back To Top