Posljednja kvalifikacijska regata skupine "sjever" odjedrena je u petak 4. ožujka u Crikvenici. Planirano je bilo da se jedri cijeli vikend, ali nije se pitalo buru s Velebita...

105 jedriličarki i jedriličara iz Istre i s Kvarnera s južnjačkom delegacijom u sastavu članova JK Split i JK Zvir, te gostiju iz Poljske, okupilo se sa željom da zajedre na ovoj važnoj regati, ali uvjeti su bili toliko teški da ih je jedrilo samo 64 u prvom plovu, a u drugom 49.

Kad se uzme u obzir da je raspon bure u petak bio između 8 i 27 čvorova, a prosjek između 15 i 25, to je sasvim razumljiv razvoj situacije.

Osim što je kadetima bilo vrlo teško jedriti po takvim uvjetima i RO je imao težak posao ispred sebe, jer je vjetar osim u snazi oscilirao i u smjeru, pa je u jednom trenu dolazio iz 60°, a malo kasnije iz 110°.

S obzirom na uvjete realno je bilo očekivati da će ovo biti regata starijih i težih jedriličara, tako je i bilo a najbrži bio je Edi Jurman iz JK Uljanik. On je pobijedio u oba plova i s minimalno mogućim brojem bodova stigao do ove vrlo važne pobjede. A najbrži jedriličar u mlađem uzrastu, U12, bio je na 22. mjestu - Juraj Lencović iz JK Istra.

Preostala dva mjesta na postolju u generalnom poretku osvojili su jedriličari iz JK Split, Toma Smirčić i Šime Bosna Rusković. Toma je do srebra stigao s dva druga mjesta, dok je Šime imao jednake finiše i jednak broj bodova kao Maro Bratonja iz JK Opatija. Obojica su u cilj ulazila kao 4. i 5., samo što je Šime osvojio četvrto mjesto u drugom plovu, a to je u ovom slučaju išlo u njegovu korist.

Najbrže djevojčice bile su na iduće dvije pozicije. Marta Lolić iz JK Split s dva šesta ulaska u cilj zauzela je peto mjesto na ljestvici i zlato u svojoj konkurenciji, a s 3. i 12. mjestom tri boda iza nje završavala jedriličarka iz Poljske Aleksandra Bobrowska.

Na trećem mjestu, osma ukupno, završila je još jedna članica JK Uljanik, Ema Grabar.

Što se tiče najmlađih djevojčica, kategorije U12, samo dvije su izašle na more i završile oba plova.

A iduća dva dana bila su apsolutno nejedriva. Osim što je u subotu puhalo 30 i više, a u nedjelju i preko 40 čvorova bure, osjet hladnoće bio je debelo ispod nule!

Program klase Optimist predviđa posljednju kvalifikacijsku regatu skupine "jug" idući vikend u Biogradu, a nakon toga kreće kvalifikacijski ciklus za sastav reprezentacije.

Kompletne rezultate iz Crikvenice možete pronaći na ovom linku.

Naslovna foto: JK Uljanik

 

Back To Top