Hell of Wind Jadrija, tradicionalna regata koja se početkom studenog organizira na Jadriji kod Šibenika, na Malom Vignju,  u aranžmanu istoimenog kluba jedriličara na dasci ove godine nije imala toliko sreće s vjetrom poput prošle godine kad je jedan dan puhalo vrlo jako jugo. Ovogodišnja regata je u oba dana obilježio lagani vjetar koji nije prelazio desetak čvorova.

Ovakva metereološka slika vjerojatno je razlog nevelikog odaziva hrvatskih surfera unatoč tome što je ovo bila jedna od rijetkih surf regata odjedrenih u 2020. godini. Naime, s ovoliko vjetra ne mogu se jedriti klasične surf, odnosno vjetar nije bio dovoljno snažan za daske klasičnog stila.

Zato su na svoje došli foileri, odnosno vlasnici dasaka s perajama novih generacija koje omogućavaju "let" iznad morske površine.

Osnovna karakteristika ove discipline je da više nisu potrebni jaki vjetrovi da bi se jedrilo velikim i atraktivnim brzinama, već se uzletjeti može s vjetrovima čije brzine kreću od 7-8 čvorova.

Uz četiri jedriličara s CRO oznakom na jedrima jedrila su i dva slovenska foilera. Luka Mratović i Ante Berlengi bili su najbrži među njima, a u subotu je jedino par puta Stojan Vidakovič uspio zamijeniti Berlengija na drugim mjestima.

Iza ove iskusne trojke završila su dva juniora. Na četvrtom mjestu mladi Slovenac Bine Banfi, dok je mjesto iza njega završio hrvatski junior Ian Anić, a treba spomenuti da je u petak Banfi uknjižio i dva druga mjesta.

Kompletne rezultate možete pročitati na ovom linku.

A evo što je o regati ispričao jedan od organizatora iz KJD Jadrija, Petar Stošić:

U principu naš windsurf kalendar je ostao bez regata i koliko sam uspio saznati... jer ja osobno ne idem više puno po regatama... ove godine, do naše regate, održale su se samo četiri surf regate u Hrvatskoj. U kalendaru ih ima desetak, ali zbog Korone održalo se samo Prvenstvo Hrvatske u Voloskom, PH u Splitu, jedno Europsko prvenstvo na Bolu i Češko prvenstvo u Vignju. Tako da su sve ostale regate u nas... Podstrana, Sv.Filip i Jakov, Betina itd, bile otkazane. Ne treba niti sumnjati da su surferi postali željni dobre regate, tako da smo se našli u klubu i dogovorili da se potrudimo i nastavimo našu tradiciju i organiziramo regatu u našem klasičnom terminu.
Tako da smo sve uredno prijavili u Savezu, odradili papirologiju vezanu uz Koronu itd međutim prognoza je bila katastrofa... bonaca od petka do nedjelje!
Kako nismo imali otvorenu mogućnost izmjene termina morali smo regatu održati po svaku cijenu na datum pod kojim je prijavljena.
U svakom slučaju bilo je jasno da će se voziti ova nova kategorija, foil. Istina, nije još toliko raširena po Hrvatskoj, ali očekivali smo da će ipak biti veći broj prijavljenih natjecatelja, jer je na kraju samo sedmero jedriličara bilo u rezultatima. Bilo je prijavljeno još nekoliko ljudi, ali nisu se uopće pojavili na Jadriji.
Ali s druge strane imali smo samo jednu grupu i bilo nam je dosta jednostavnije raditi.
Jedrili smo u subotu i nedjelju i ukupno smo napravili 12 plovova. Istina, bila je tu dosta velika razlika u iskustvu među natjecateljima jer to je još uvijek nova disciplina, tako da je raspored kako su se smjestili na rezultatskoj ljestvici bio skoro uvijek isti iz plova u plov.
Luka Mratović je izdominirao u svim jedrenjima... imao je 11 pobjeda i jedno drugo mjesto kad je pobijedio Ante Berlengi.
Berlengi je oscilirao u rezultatima jer je mijenjao i testirao opremu, pa je i zakasnio na jedan start.
Što se tiče vjetra najjači je bio u nedjelju pred kraj regate, ali kako smo odlučili da će u 3 sata biti posljednji mogući start nismo jedrili po tom najjačem vjetru. Tada je dignuo na oko 13-14 čvorova i to im je više nego dovoljno za voziti ne samo "osmicu" koja se vozi kad je stvarno malo vjetra, pa da im je u bok, nego su po svaku cijenu htjeli voziti i štap kurs, pa da imaju i orcu i krmu.
I na kraju se vozilo i jedno i drugo. U subotu većinom osmica, a u nedjelju i štap. Normalno, osmicu su vozili dosta brže, ali zbog velike razlike u brzini jedriličara trebalo je puno više vremena onim sporijiima da stignu do cilja, pa smo samim tim vozili i manje regata.
U svakom slučaju foil je spasio regatu jer da ga nije bilo regata bi se možda vozila samo u nedjelju, ali zbog prognoze tih slalomaša je bilo stvarno malo.

Petar Stošić, KJD Jadrija

Beach lifestyle koji se inače vezuje uz surfere i njihov nekonvencionalni stil bio je prisutan i na ovoj regati:

Foto: Katarina Rajčić - Mali Viganj

S obzirom na zabranu bilo kakvih organiziranih večera i sličnih aktivnosti surferi su se spontano okupili na plaži uz veliku logorsku vatru i u ugodnom razgovoru proveli ranu večer nakon subotnjih jedrenja.

U svakom slučaju Mali Viganj se još jednom potvrdio kao izvrsna surferska lokacija, a kako broj foilera svakom godinom može jedino rasti za očekivati je da će već iduće godine kako na Jadriji, a tako i na ostalim surferskim lokacijama, biti mnogo življe neovisno o vremenskoj prognozi!

 

Back To Top