Treća regata Kupa Hrvatskog primorja za 2018. u aranžmanu JK Punta iz Krka organizirana je u subotu 26. svibnja.

23 posade su imale više nego ugodne uvjete jedrenja. Puhala je bura i prevladavalo je ugodnih 17 čvorova po kojima se vrlo brzo odjedrila zadana ruta na jedinoj navigaciji koja je bila u programu predviđenom Oglasom regate.

Start regate je postavljen ispred Punta i nakon starta se prvo jedrilo prema oznaci udaljenoj oko 1 NM postavljenoj u vjetar u blizini kopna. Slijedeći obavezni obilazak je bio otočić Kormati, južno od Plavnika. Njega se ostavljalo lijevim bokom, a tu je bio i postavljen i pomoćni cilj za slučaj da se ne uspije odjedriti cijela ruta. Ruta je dalje vodila u smjeru jugoistoka, oko otočića Galun pored Stare Baške i natrag u cilj koji je bio postavljen na ulazu u Punat.

Dvadesetak zadanih milja najbrže je prejedrila najveća jedrilica na regati, Hidra, jedrilica pod Austrijskom zastavom, ali redovita sudionica većine Kvarnerskih regata.

Petnaest minuta Nakon Hidre u cilj stiže šest metara kraći Be First, a kao trećeplasiran stiže Vihor I.

Inače je flota bila podijeljena u šest Open grupa čiji pobjednici su bili H22 u grupi 8 - 11. generalno, Rantaplan u grupi 7 - 10. generalno, Viva 2 u grupi 6 - 6. generalno, Plava vila u grupi 4 - 7. generalno, Be First u grupi 2 - 2. generalno i Hidra u grupi 0 - 1. generalno.

S obzirom da je ovo već treća regata koja se jedri za Kup Hrvatskog primorja i da je nekoliko jedrilica sudjelovalo na dvije pa i na sve tri regate, ovih dana se očekuje i objava prve rang ljestvice. Do tada generalne rezultate regate možete pronaći na ovom linku, dok su rezultati po grupama dostupni ovdje. Također na službenim web stranicama JK Punat možete pronaći i dvije fotogalerije s regate.

Ovogodišnji Croatia Cup će ostati zapamćen i po jednoj havariji. Prilikom transfera jedrilice Flamingo II u Punat kormilar je pao u more i jedrilica je nažalost udarila u kraj kod Meraga na Cresu. Srećom je kormilara iz mora izvukla posada jedrilice koja je također bila u istom transferu, pa je jedino oštećenje na pramcu ishod ovog opasnog događaja!

Slijedeću regata za Kup, Primorsku regatu, organizira JK 3. maj iz Rijeke. Termin je 02 - 03. lipnja a predviđene su dvije navigacije na potezu Rijeka - Cres i natrag.

 

Naslovna foto: Ted Weidlich

 

Back To Top