Jedriličarski klub Kon Tiki u suradnji s ACI marinom Skradin organizirao je 1. Skradinsku regatu krstaša, a vjerojatno i prvu regatu krstaša s hrvatskim posadama na Prokljanskom jezeru.

Inače se tijekom charter sezone na ovom jezeru često mogu vidjeti regate charter flota sa stranim posadama, tako da to nije neobična scena za promatrače iz Bilica i iz Rasline, ali ne može se reći i da su na prethodnim regatama često mogli vidjeti ovoliko "crnih" jedara... kako onih u raznim karbonsko-kevlarskim vrstama izvedbe, tako i onih koja su baš crne boje.

Dobra promidžba ove regate okupila je u Skradinu stvarno impresivnu flotu. Stigle su jedrilice iz Zadarskog, Šibenskog i Splitskog akvatorija i može se reći da je to bilo okupljanje većine najatraktivnijih regatnih krstaša s ove strane Jadrana. Da bi flota stvarno bila potpuna nedostajali su Damaco, Dubrovnik, Paikea, Mataran, Stravaganza i obje Tutte Trieste.

Ukupno je na startnoj listi bilo 19 jedrilica, a odjedrena su ukupno četiri plova u jedinom danu natjecanja. Zbog konfiguracije Prokljana organizator je imao na izboru samo dvije opcije ili jedrenje olimpijskog trokuta ili jedrenje u štap polju. Izabrana je ova druga varijanta, a kako je puhalo jugo tako je postavljen štap čija je duljina bila nešto manja od 1.5NM, a kako se svaki štap morao obići četiri puta, ukupna duljina rute jednog plova bila je oko 5.5NM.

Vremenski uvjeti, može se reći bez ikakvih pretjerivanja, bili su idealni! S obzirom na veličinu jezera nema prostora da se raskopa vodena površina (ipak nije riječ o moru, već više o slatkoj nego i o bočatoj vodi), pa se jedrilo po praktički "flat" uvjetima. U prvom plovu je pak vjetar bio najslabiji. Puhalo je desetak čvorova, a kako je dan odmicao tako je i jugo jačalo, da bi u posljednjem plovu puhalo čak i oko 20 čvorova.

S obzirom na broj dizanja i spuštanja spinakera, te broj manovri koje je svaka jedrilica morala napraviti, bilo je izrazito atraktivnije i napornije nego na mnogim drugim regatama na čije rute smo već tradicionalno naučili i koje se rijetko kad promijene.

Izuzmu li se ligaški nastupi, te regata za CRO ORC D-Marin Cup, ovo je bila prva ozbiljnija regata krstaša za "široke mase". Možda je to razlog neuigranosti pojedinih posada, jer se većina sudionika u pojedinim trenucima našla u nekim situacijama koje bi publici bile vrlo atraktivne. Bilo je štraorcavanja, pražnjenja genakera, pa čak i genakera oko štrajeva i kormila. Uglavnom, nitko nije prijavio nikakvu ozbiljniju štetu, kao ni neke veće ozljede.

Što se tiče rezultata, regatom je dominirala Furiosa iz JK Uskok. Posada Igora Čupića pobijedila je u čak tri plova, dok je u posljednjem bila druga. Tada im je vodeću poziciju oduzela ACI-jeva posada na Clubswanu 36 s Ivanom Kljakovićem Gašpićem na kormilu. Njegova družina je u prva tri plova završila na drugom mjestu.

Najstabilniji rezultatski gledano bila je još jedna Uskokova posada, ovog puta na jedrilici Gringo 3. Ekipa Roberta Sandalića je sva četiri puta ciljnu ravninu presjekla na trećem mjestu.

Zanimljivo je bilo prognozirati rasplet na regatnom polju s obzirom da je svaka od jedrilica u prvih deset imala neki svoj poseban adut. 

Furiosa, jedrilica koja je ujedno proglašena i najbržom na regati, osim što je bila najduža (ako se izuzme Bavaria Cruiser - Elfida), u svom arsenalu ima i vodene balaste koji su joj bili od izrazite pomoći u odnosu na foilove po kojima se isticao Clubswan 36.

S druge strane Gringo 3, All4One, Mr.J su bez posebnih dodataka i jedrilice su klasičnog tipa, ali svojom linijom i jedrima pripremljenima za jedrenje u ORC Cupu, uspješno su se nosili protiv još jednog openaša s vodenim balastima, Magnuma X3, ocenske jurilice Crazyja itd.

U svakom slučaju bio je to događaj kojeg se ne smije propustiti dogodine na drugom izdanju, jer ovakvi uvjeti jedrenja s dovoljno vjetra, bez vala, pa čak i podatak da je to jedina regata krstaša na slatkoj vodi u Hrvatskoj, ističu Skradinsku regatu u kalendaru HJS-a. Jedino je šteta što su još uvijek na snazi zabrane okupljanja i organiziranja zajedničkih druženja za sudionike regate, jer u ambijentu marine u Skradinu i to bi sigurno bilo za pamćenje.

A za one koje zanimaju rezultati, zajedničke možete pronaći na ovom linku, dok su rezultati po grupama dostupni ovdje.

 

Back To Top