Druga kriterijska regata RU jedrilica klase IOM odjedrena je u Splitu u organizaciji JK Zenta. Fenomenalno vrijeme za šetnju i hvatanje sunca po Žnjanu nije bilo baš nešto što bi jedriličari izabrali da mogu sami definirati vremenske uvjete, ali i po takvim uvjetima treba pokazati svoje umijeće.

Na regati je jedrilo deset jedriličara i regata je slobodno mogla dobiti status prvenstva Splitsko - Dalmatinske županije jer su nazočili jedino predstavnici klubova iz Trogira i Splita.

Tradicionalno najbrojniji su bili predstavnici organizatora, JK Zenta. U njihovim redovima jedrio je i prvi junior kojeg je nakon dugo vremena zainteresirala ova klasa, Bruno Marević, a koji je svoj premijerni nastup imao na regati u Rogoznici prije mjesec dana. Brojnošću su ih i na ovoj regati pratili članovi JK Mornar, drugog Splitskog brodomodelarskog centra.

Područje jedrenja je već tradicionalno bilo oko velikog mula na plaži Žnjan na kojem su zajedno sa svojim iskusnim kolegama okupili i budući jedriličarski šampioni koji svoje jedriličarske vještine bruse u klasi RG 65 - Dragon Force.

Foto: Josip Marasović

A kako je izgledalo na regatnom polju kad je riječ o iskusnim RU jedriličarima ispričao nam je jedan od organizatora, Ante Kovačević:

U subotu nam je puhao lagani jugozapadnjak, ono laganao za suncem... sa Šolte. Bio je stvarno lijep i sunčan dan, pržilo je sunce i jedrilo se na granici regularnosti... refuli bi malo došli, pa bi otišli, pa bi čekali. Odjedrili smo 10 plovova tog prvog dana. U takvim uvjetima najbolje se snašao Tomislav Bašić. Na kraju dana je bio prvi s 15 bodova, zatim Zvonko Jelačić sa 16 i ja sa 17 bodova, dok je boris Bakotić s 24 boda bio na četvrtom mjestu. Tako da smo se nas trojica uglavnom lovili cijelo vrijeme. Sutradan nam je bilo dosta manje vjetra i odvozili smo samo 3 plova. Nakon prvog plova Bašić je morao ići tako da se konačni rasplet regate desio u iduća dva plova. On je pao na četvrto mjesto, ja i Jelačić smo u zadnjem plovu odlučivali o pobjedniku, a na treće mjesto je skočio Boris. S obzirom da su uvjeti bili drugačiji nego što smo ih imali na treninzima u posljednje vrijeme iskoristili smo regatu i za testiranje novih trimova. U svakom slučaju, unatoč rubnim uvjetima, bilo je kvalitetno iskorišteno vrijeme.

Ante Kovačević, JK Zenta

Kompletno bodovno stanje nakon 13 plovova i dva odbacivanje možete pronaći ovdje

Što se tiče rang ljestvice klase IOM po svemu sudeći na vrhu će ostati nepromijenjeno. Jelačić i Kovačević nastavljaju biti nedodirljivi na svojim pozicijama, dok Bakotić dobiva šansu da s trećeg mjesta svrgne Roberta Matulju iz JK Opatija. Ali to je teško za prognozirati s obzirom na dva logaritma u formuli za izračun ranga. Hoće li na kraju biti u skladu s prognozom ostaje nam da pratimo preko ovog linka, na kojem će biti uskoro vidljiv i novi izgled ove tablice, a ono što se može reći sa stopostotnom sigurnošću je to da će JK Zenta i dalje ostati vodeća na ljestvici za ovogodišnji Kup!

Iduća regata iz službenog kalendara HJS-a je u Opatiji 16. i 17. ožujka. To će ujedno biti i Prvenstvo Hrvatske.

Nažalost nemamo link na neku fotogaleriju s ove regate, ali je zato organizatorima linkove na svoje snimke iz drona poslao Božo Ćubelić:

 

Naslovna foto: Igor Petrović

 

 

Back To Top