Ako ste mislili da su sve turbo zanimljive jedrilice koje su mogle stići u Hrvatsku i stigle tijekom prethodne godine, a bilo ih je nekoliko počevši s Tutta Trieste 2, ipak niste bili u pravu. Danas je s Garde krenula jedna od samo dvije takve napravljene u svijetu. Njeno ime je Stravaganza 42, a kako izgleda možete vidjeti na gornjoj fotografiji.

Iz povjerljivih izvora saznajemo da će Stravaganzina nova matična luka biti Dubrovnik, a novi ponosni vlasnik iskusni dubrovački jedriličar mlađe generacije, N.K..

Ono što odmah upada u oči je vrlo velika kvadratu jedrilja koja je na raspolaganju po laganim vjetrovima, ali to nije njen glavni adut. Ono s čim će privlačiti pogled svakog u blizini je njen sustav za canting keel koji omogućava da joj se peraja otkloni i do 80°.

Gaz joj je četiri i pol metra, a to bi također značilo da joj nitko ne smije ni prići toliko blizu dok bude jedrila s podignutom perajom u maksimalnom položaju.

Foto: preuzeto s Whitehouse Yacht Design

Unatoč dosta izbačenim balkonima nije uvijek potreban ekstremno velik broj jedriličara na palubi, već se ponekad može jedriti i sa "samo" iskusnom šestorkom.

Projektanti ove jedrilice su Guy Whitehouse i Jo Richards, a osim ove koja je svoj životni vijek provela na jezeru postoji još jedna u Sydneyskom zaljevu. Tako da se pojam "lake racer", koji se može pronaći uz njeno ime na web stranicama projektanta, može uzeti s rezervom i ako može juriti po Australskim regatama može i po Jadranskim.

Zimski uvjeti na cestama su završili prije koji dan, tako da ju se na proputovanju autoputom može vidjeti ovih dana:

Foto: N.K. privatna arhiva

Za očekivati je da ćemo je vrlo brzo vidjeti armanu u matičnoj luci i samo se trebamo nadati da nas neće ponovno uhvatiti neki lock down i da ćemo je uskoro vidjeti na nekoj od većih regata u Hrvatskoj.

Naslovna foto: preuzeto s Whitehouse Yacht Design
Back To Top