Jučer, u nedjelju 14. siječnja, odjedreno je 2. kolo Splitske trening lige u jedrenju. U konačnim rezultatima su uneseni podaci za 16 jedrilica koje su presjekle ciljnu liniju, dok ih je po nekim informacijama na startu bilo 17.

Prvi članak u ovoj rubrici je bio posvećen trening ligi u Dubrovniku čije 4. kolo se jedrilo tjedan dana ranije, a danas ćemo se osvrnuti na jedrenje u Splitu.

Trenutno su ove dvije trening lige u nas i jedine, a cijelu priču su zakotrljali Dubrovački jedriličari koji su svoj ciklus trening regata pokrenuli godinu dana prije Splićana.

Po riječima glavnog inicijatora Splitske lige g.Gorana Martinovića - Orce, jučer na moru nije baš bilo mnogo jedrenja, jer je vladala bonaca. Ruta na kojoj se jedrilo je zbog takvih uvjeta bila dosta kratka, oko 2.6 NM.

Start je postavljen ispred "galebova". Za one koji nisu upućeni u lokalne Splitske toponime riječ je o skulpturi koja se nalazi na platou između ulaza u ACI marinu Split i južnog ulaza u JK Labud. Kao i uvijek, Goran je bacio još jednu bovu u more koja je s "galebovima" činila startnu liniju, a procedura se davala preko radio stanice s palube jedrilice Quaka.

Ovisno o uvjetima na moru ruta treninga se mijenja i uobičajeno je da se definira pomoću kapitalnih oznaka. Ove nedjelje je to bila "prva govnjara", simpatičan naziv za morski kanalizacijski ispust koji je odgovarajuće označen.

Nakon ovog obilaska trebalo se još samo vratiti u cilj koji je bio na istom mjestu gdje i startna linija.

S obzirom da nije riječ o službenoj regati, već prijateljskom trening jedrenju i ugodnom druženju pod jedrima, rezultati se zapisuju s velikom razinom povjerenja među sudionicima. Naime, svatko kad presiječe ciljnu liniju zapiše svoje vrijeme jedrenja i pošalje ga organizatoru putem SMS poruke ili nekom drugom sličnom metodom.

U Dubrovniku se konačni rezultati računaju pomoću ORC premjera, dok se u Splitu koristi NHP. Istina, u ova prva dva prva kola rezultati su složeni samo po Open metodi, jer je NHP formula trenutno na doradi, pa uskoro će biti korigirani i na ovaj način.

A što se tiče naslova i da se traži 17. jedrilica to je organizatoru važan podatak. Kad bi se pronašlo misteriozno 17. plovilo značilo bi da je ovo kolo rekordno po broju sudionika koji su izašli na more. Dosadašnji maksimum je bio 16, pa ako je netko startao i ne može se pronaći u rezultatima neka se javi organizatoru da se ispravi taj propust.

Najbrži na ovom izdanju je bio Seascape 27 "Petit Amie" kojim je kormilario Igor Piacun. Pola sata iza njega su stigli Elan express "Hiperaktiv" i "Tončijeva stela", a u kraćem razmaku i svi ostali. Točan redoslijed, odnosno rezultate, možete pročitati na ovom linku.

Slijedeće kolo se vozi idući vikend a domaćin će biti JK Split.

I naravno, ne smijeu se zaboraviti i obavezne gradele na kraju svakog kola:

Foto: Facebook posade Quaka-e

 

Back To Top