Stvarno zanimljiv niz se posložio u Dubrovniku ove godine u vrijeme jedrenja Lige Orsan. Evo i prošli vikend je vjetra bilo u minimalnim količinama, ali ako ništa drugo dubrovački jedriličari su se dobro istrenirali za spomenute uvjete.

Od 13 jedrilica koje su na ovogodišnjoj rang ljestvici Lige u nedjelju 6. svibnja startalo ih je osam, a zanimljivo bi bilo spomenuti da među njima nije bilo i domaćina 12. kola jedrilice Felicita. Zato su se Goran Žugović i posada kao pravi domaćini uhvatili logističkog dijela na kopnu.

Ruta koju su domaćini odredili bila je s uobičajenim startom ispred Orsana, zatim se išlo prema Daksi koju je trebalo o staviti lijevo, pa jednako tako Kalamotu, nezaobilazne Grebene također lijevo, natrag oko Dakse i u cilj ispred Orsana.

Start je zakazan za 10:00 i za 10.5NM dugu rutu predviđeno je maksimalno 4 sata jedrenja.

Što se tiče rezultata jedrenja tu nije bilo iznenađenja. Prva trojka po ORC-u je bila kao i u prethodnom kolu. Lero je bio najbrži realno i korigirano. Južni vjetar ga je pratio u stopu na dvostrukom drugom mjestu. Njega je slijedila Nataly u realnom vremenu, ali je Analea bila bolja nakon korekcije. Ukupno je šest jedrilica završilo unutar 15 minuta dok je Minidora ostala iza prethodnog više od sat vremena, a Lenoba nažalost nije uspjela stići do cilja.

Gledajući situaciju na ljestvici generalnog plasmana jedina bitnija promjena je rotacija Analee i Rossa. Rosso je propustio ovo kolo, a Analea je ponovila rezultat 11. kola i s dva boda prednosti očekuje posljednje kolo Orsan lige.

Fotografija s mora ovog puta nema, možda budu kasnije objavljene, a do tada možete prostudirati naslovnu fotografiju koja predstavlja najsvježiju informaciju o stanju Orsanove perjanice, regatnog krstaša Dubrovnik. Na njemu su trenutno u punom zamahu radovi na produljenju trupa za skoro cijeli metar. Naravno, radi se u karbonu, jer je korišten kao osnovni materijal za izradu već u brodogradilištu.

Nakon završetka ovih radova slijede još i određeni zahvati na kobilici. Očekuje se da bi se trebale poboljšati regatne karakteristike kako po pitanju Open jurcanja tako i po pitanju optimizacije po ORCu u kojem u prethodnim svjedodžbama Dubrovnik nije imao nimalo naklonjene koeficijente.

Naravno, svi radovi se izvode po projektu dizajnera jedrilice, g. Andreja Justina.

Iduće kolo Orsan lige je ujedno i posljednje ovog proljeća. Najavljeno je za nedjelju 20. svibnja i tada ćemo vidjeti hoće li Lero dojedriti do ukupne pobjede ili će Južni vjetar možda uspjeti iznenditi i nadoknaditi trenutna 3 boda razlike.

 

Naslovna foto: Davor Dužević

 

Back To Top