U subotu i nedjelju, 23. i 24. travnja u Mađarskoj na jednom od jezera pored grada Nagykanizsa odjedrena je treća regata iz ovogodišnjeg ciklusa za Prvenstvo sjevernog Jadrana, a na kojem se boduju po dvije regate iz Hrvatske i Mađarske jedna iz Italije.

Prve dvije odjedrene su u Hrvatskoj i to su bile regate u Opatiji i Rijeci, a nakon ove u Mađarskoj jedrit će se još na Lago di Cavazzo u Italiji, pa u Orfű Pécsi, te na finalnoj regati u Monfalconeu negdje u listopadu ili studenom (datum još nije određen).

Ovaj prvenstveni ciklus jedri se od 2017. s Kovid pauzama 2020. i 2021. a riječ je o nastavku tradicije započete još dok se na ovim područjima intenzivnije jedrilo s klasom Marblehead, 1990ih i ranih 2000ih godina.

Na ovoj regati Mađarskoj nastupilo je ukupno 18 jedriličara, a među njima i naša dva predstavnika. Riječ je o jedriličarima iz JK Opatija - Robertu Grubiši u seniorskoj i Luki Markoviću u juniorskoj skupini.

Jedrili smo na jezeru pored Nagykanizsa, doslovno tri sata vožnje od Rijeke! Inače sam dosta jedrio po Mađarskim jezerima i mogu reći da im je ovo do sada najbolja lokacija koju mogu ponuditi.
Posebno je veselilo to što u ta dva dana jedrenja nismo vidjeli niti jednu vlat trave na površini vode, odnosno nitko nije imao problema s travom koja se inače zna hvatati za peraje.
Obala jezera je tako dobro uređena da se modeli mogu stavljati unutra s bilo kojeg mjesta, slobodno se može hodati cijelim rubom, a sama pozicija je takva da se moglo postaviti skoro pa savršeno regatno polje.
U subotu smo jedrili s A rigom, dok nas je nedjelja tako puno umorila jer smo morali mijenjati rigove svako malo. Dan je počeo s B rigom, pa smo jedrili s C, pa se vratili na B rig i na kraju smo jedrili s A.
Subotu sam završio na trećem mjestu, a na kraju sam u konačnici bio četvrti. Moram reći da nije bilo nimalo lako jedriti, pogotovo prvog dana, jer u Mađarskoj je dosta Kantuna S (prva inačica Kantuna 2 s kojim sad jedri skoro cijela CRO flota, op.a.), a oni su nenadmašni po tihim jezerskim uvjetima kakvi su bili u subotu. Laszlo Csoka jun. koji je bio pobjednik regate, po takvim uvjetima je bio nezaustavljiv!

Robert Grubiša, JK Opatija

Foto: Kunvári Sándor

U oba dana ukupno je odjedreno čak 20 plovova! Pogotovo u nedjelju kad je jako puhalo ritam je bio vrlo zahtjevan i od natjecatelja se tražila velika koncentracija s vrlo kratkim pauzama za odmor.

Laszlo Csoka jun. toliko je bio dobar da je na kraju da se mogao pohvaliti s čak 13 pojedinačnih pobjeda što mu je nakon odbacivanja tri najlošija rezultata osiguralo samo 23 kaznena boda, a drugoplasirani Kriszitan Forro imao je čak 50 kaznenih bodova nakon odbacivanja.

Na trećem mjestu regatu je završio Antal Szekely, inače iskusni jedriličar iz klase Finn, sa samo 7 bodova zaostatka, dok je Robert Grubiša bio četvrti s dodatnih 10.4 kaznenih bodova.

Robertovu finalnu sliku pokvarili su ulazak na 11. mjestu iz 12. plova i DNF iz 14. jedrenja. Svi ostali finiši bili su mu unutar prvih osam mjesta, tako da je bilo malo sreće možda je mogao konkurirati i za drugo mjesto u generalnom poretku.

Što se tiče Luke Markovića, ujedno i najmlađeg sudionika ove regate, ovo mu je bilo prvi put da jedri ovako napornim ritmom u stvarno teškim uvjetima. Njegovo vrijeme definitivno dolazi i u Rijeku se vratio kao 17., a samo tri boda su ga dijelila od 15. mjesta.

Kompletne rezultate regate u Nagykanizsu možete pronaći na ovom linku.

Sljedeće javljanje s regatnog polja klase IOM bit će s Pre Worlds regate koja će se jedriti u Rogoznici od 13. do 15. svibnja.

Naslovna foto: Kunvári Sándor

 

 

Back To Top