Druga ovogodišnja kriterijska regata klase Dragon Force 65 odjedrena je u subotu 2. travnja u Dubrovniku u organizaciji JK Hydro.

Regata je okupila jedanaest natjecatelja od kojih su trojica bila van konkurencije.

Vremenski uvjeti bili su vrlo zahtjevni kako za natjecatelje, tako i za organizatore. Razlog je i za jedne i druge bio jaki vjetar, jer je prvotno bila predviđena jedna lokacija za održavanje regate, ali se u subotu morala promijeniti na drugu, a to je za sobom vuklo velike logističke probleme organizatoru, a natjecateljima donijelo malo laganije uvjete ali sa značajno jačim utjecajem Rijeke dubrovačke.

O svemu smo porazgovarali s predstavnikom JK Hydro, Lovrom Peovićem:

Dogovorena lokacija bila je u uvali Lapad, na Sunset beach, ali puhala je jaka lebićada i do kraja nismo znali da li će se regata održati.
Jezičac na vagi bila je organizirana prezentacija klase koju je za sve zainteresirane trebao održati Josip Marasović iz JK Zenta. Ovaj termin smo dogovorili ranije i on ga je prilagodio svom rasporedu, tako da onda nije bilo više odustajanja.
Vidjeli smo da u uvali Lapad stvarno nema šanse da zajedrimo, jer ni gumenjak nije mogao ući u nju da baci bove. Ta uvala je nezaštićena i bila je na udaru velikih valova i jakog vjetra, pa smo onda odlučili da se prebacimo na Copacabanu koja je s druge strane.
Sam taj prelazak bilo je malo teže organizirati s obzirom da smo sve pripremili da bude na Sunset beach, obavijestili Dubrovčane, hrana, piće... ali eto, tako je moralo biti.
Uglavnom, kad smo se prebacili na Copacabanu polje je prvo postavljeno na otvorenom. I tamo je dosta puhalo i bilo valovito, a imali smo i kurenat od preko jednog čvora brzine koji je bio suprotan od smjera vjetra te dodatno komplicirao cijelu situaciju. Tako da se pred start vozilo u krmu da bi se ostalo unutar linije.
Zbog toga smo imali dosta prijestupa. Stvarno je bilo teško za procijeniti i sudac je imao dosta posla.
Nakon par jedrenja vjetar je pao i pojavio se novi potencijalni problem, a to je da će nam kurenat odnijeti jedrilice na pučinu. Srećom svi smo brzo reagirali i vratili modele, a onda smo regatno polje postavili unutar "bazena" u blizini plaže.
Polje je bilo kratko, a maknuli smo i gate na krmi i da bi dobili na prostoru i na njegovom mjestu postavili samo jednu bovu.
Inače je bilo predviđeno da se regata jedri do 15 sati, ali tek tada je okrenulo na tramuntanu po kojoj smo mogli napraviti još nekoliko dodatnih jedrenja.
I u samom bazenu bilo je dosta "zanimljivo". Tu je također bio značajan utjecaj kurenta. Čak se nakon starta gledalo da li će se jedriti značajno više vanjskom stranom, zato jer je kurenat u nekim trenucima nosio značajno većom brzinom prema bovi od orce. Ali nije to bilo baš svaki put, tako da je i sreća malo imala utjecaja. Pa je trebalo dobro izabrati jer ako bi se dobro izabralo bilo bi lako izabrati i favoriziranu rutu za povratak u krmu.
Uglavnom, stvarno je bilo zanimljivo i drago nam je što su stigli i jedriličari iz Splita, jer smo se zbog uvjeta bojali da ne ostanemo sami, a stvarno smo se potrudili oko organizacije cijelog eventa.

Lovre Peović, JK Hydro

Za razliku od klase IOM, u ovoj klasi nije bilo dominacije jedriličara iz JK Zenta. Na kraju su se na postolje popeli Zoran Kalinić iz JK Split, Marino Koceić iz JK Spinut i naš sugovornik Lovre Peović iz JK Hydro.

U šest odjedrenih plovova Zoran je kiksao samo u prvom, dok je u preostalih pet (koji su se ujedno svi i bodovali nakon odbacivanja jednog najlošijeg rezultata) zauzeo po dva prva i druga mjesta, te jedno treće.

I Marino je dva puta u cilj ušao kao pobjednik, dok je Lovri to za rukom pošlo jedan put. Jedinu preostalu pobjedu odnio je član JK Orsan, Niko Kmetović kojem je to bio daleko najbolji rezultat regate.

Ostali jedriličari imali su oscilirajuću rezultatsku sliku, a dobrih par rezultata imao je i trojac koji je jedrio van konkurencije, a razlog tom statusu je bio što još nisu verificirali svoj status u nekom od jedriličarskih klubova.

Kompletne rezultate regate u Dubrovniku možete pronaći na ovom linku, a par fotografija s regate možete pronaći na ovom linku u Dubrovačkom listu.

Naslovna foto: Dubrovački list

 

Back To Top